RIBBERULL: Matblogger Espen Nersveen er svak for alle varianter av ribbe, som denne ribberullen fylt med pistasjnøtter og aprikos. Foto: Heia Mat og privat
RIBBERULL: Matblogger Espen Nersveen er svak for alle varianter av ribbe, som denne ribberullen fylt med pistasjnøtter og aprikos. Foto: Heia Mat og privatVis mer

Matbloggeren Espen Nersveen fra bloggen Heia Mat

Møt den kompromissløse matbloggeren som elsker godt kjøtt: - Nå spiser jeg ribbe hele året

- Ingenting begeistrer leserne mer enn ribbeoppskrifter og gode vintips, sier bloggeren fra Heia Mat.

(Dagbladet): Han er noe så originalt som en matblogger som ikke bryr seg om hvor mange lesere han har. Likevel klikkes det flere tusen ganger ukentlig på bloggsidene til Espen Nersveen og Heiamat.no.

Lær deg teknikken: Biff er best på grillen!

Finn din sommerfavoritt: Stor test av spesialpølser

- Jeg skriver for å utfordre meg selv til å lage god mat og drikke god vin. Er du ute etter enkel hverdagsmat, bør du nok gå et annet sted. Men jeg bidrar gjerne til at det plutselig står en helstekt piggvar, en hardt grilla entrecôte og en karaffel med noe god vin på bordet en lørdag kveld, sier Espen.

FAVORITTER: Andeconfit, entrecôte og verdens beste ribbe. Foto: Heiamat.no
FAVORITTER: Andeconfit, entrecôte og verdens beste ribbe. Foto: Heiamat.no Vis mer

Småbarnsfaren fra Oslo har en klar matfilosofi:

- For meg er mat et hyggelig avbrekk i et ellers ganske hektisk liv.Tar man seg tid til å spise og drikke godt, aller helst med folk man er glad i, vil det garantert bidra til å øke livets trivselsfaktor. Hvis man i tillegg klarer å ha et balansert kjøttforbruk, spise fisk som ikke er unaturlig oransje, og hamstre grønnsaker i sesong, blir det bra.

Slik har det imidlertid ikke alltid vært for bloggeren. Han ble ganske voksen før matinteressen tok ham:

- Mat ble hovedinteressen min først da jeg var rundt 25, etter å ha støvsugd butikkene i nærområdet for Grandiosa og ferdigstekt kylling i årevis. Jeg så ikke lyset før jeg ble eksponert for topp mat laget av jevngamle venner.

Det enkleste er ofte det beste

- Du har tre barn. Hva lærer du dem om mat og matlaging?

- Det skal ihvertfall ikke være noen tvil om at en pølse begynte livet som en gris, at fisken ikke vokste opp ferdigfiletert, og at grønnsaker er helt topp. Så må jeg selv bli flinkere til å invitere ungene inn på matlaginga, der jeg nok ofte mangler litt tålmodighet.

Også i kontortiden dreier livet seg om mat. Espen jobber som produktutvikler hos Oslo-bakeren W.B.Samson.

- Hvilke mattrender ser du akkurat nå?

MARENGS: - Enkelt og veldig godt, sier Espen om sitronterten med marengslokk. Foto: Heiamat.no
MARENGS: - Enkelt og veldig godt, sier Espen om sitronterten med marengslokk. Foto: Heiamat.no Vis mer

- På restaurantfronten holder den nordiske trenden stand. Likevel møter den nå en motreaksjon i form av restauranter som ikke ønsker å bli satt i noen bås, men bare servere god mat. Enkel tilberedning er mer i vinden enn jålete kokkelering. Og kortreiste grønnsaker, redusert kjøttforbruk og minst mulig matsvinn er vel noe de fleste opplever som positive trender, selv om det ikke alltid er så lett å leve etter disse reglene.

Også hans egen matlaging har blitt enklere, forteller han. Hvis tomatene er gode, trenger de ikke varmebehandling. Er olivenoljen god, trenger du ikke saus. Og er kjøttet godt trenger du ikke marinade.

Ribbe på mange måter

I august setter Espen aller helst grillet kjøtt, reker og jordbær på bordet. Det passer leserne hans godt. Rundt halvparten av dem er menn, og aller mest respons får bloggeren på oppskrifter med kjøtt. Spesielt en bestemt type kjøtt får han mange tilbakemeldinger om:

- Ribbe!

Søker du opp ordet ribbe på bloggen hans får du opp alt fra «langtidsstekt tynnribbe» og «verdens beste ribbe» til «tynnribbe på grillen» og «ribbe med asiatiske smaker».

- Ribbe er noe av det aller beste jeg vet, og noe jeg spiser året rundt. Det er saftig, og det er smaksrikt. Nevnte jeg sprø svor?

Helt siden han var liten har Espen elsket juleribbe, og årets favorittmåltid går fremdeles av stabelen på julaften. Det er ikke uten grunn at 24. desember også er dagen med mest trafikk på bloggen.

- Nå spiser jeg ribbe gjennom hele året. Da jeg begynte å lage mat selv, prøvde jeg en drøss med ribbevarianter før jeg fant favoritt-teknikken; langtidsstekt ribbe. Den er rett og slett verdens beste, etter min mening.

GOD VIN: Espen reiser gjerne for å oppleve vin der den lages. Her et lykkelig øyeblikk i Burgund. Foto: Privat
GOD VIN: Espen reiser gjerne for å oppleve vin der den lages. Her et lykkelig øyeblikk i Burgund. Foto: Privat Vis mer

Ikke samme vin to ganger

Til maten hører god vin, mener bloggeren. Og så fort han får anledning, reiser han til distrikter og land som produserer vin:

- Å smake vinen der den lages er lærerikt, inspirerende og noe som gir meg veldig mye. Anbefales!

Hans beste tips til deg som vil lære mer om vin uten å måtte pakke kofferten er å være nysgjerrig og drikke variert.

- Utforsk forskjellige druer og vinstiler. Kjøp viner fra 150 kroner og oppover og bruk bestillingsutvalget til polet for alt det er verdt. Forby deg selv å kjøpe samme vin to ganger, og se at du får smakt mye godt etterhvert.