(Bramat): Fårepølse og andre spekepølser har en ting felles; de fleste inneholder mye fett og mye salt.
Trenden med at produsentene tilbyr magrere varianter slik de gjør med salami, har enda ikke kommet til spekepølsenes verden.
De fleste spekepølser er derfor både salte og feite.
Dette kommer sikkert ikke som noen overraskelse for deg. Fettet ser vi jo tydelig i form av hvite «prikker» i pølsen, og at spekepølser smaker salt er noe alle vet.
En tradisjonell spekepølse skal jo smake salt, som all annen spekemat.
Mye salt i det fleste
Blant taperne i denne testen finner vi spekepølse som inneholder over 6 gram salt per 100 gram pølse. Spiser du spekepølse bare en gang i blant, er ikke dette noe å bekymre seg for.

Butikkene fryktet salget ville stupe da de kuttet saltet. De fikk seg en overraskelse
Spiser du derimot spekepølser ofte, gjerne på flere brødskiver av gangen, kan det være lurt å velge de som inneholder minst salt. De fleste får nemlig i seg langt mer salt enn anbefalt.
Regler om deklarering av kjøtt
I denne testen har vi vurdert andel kjøtt, men vi har ikke latt det telle like mye som innhold av salt og mettet fett når vi har gjort vår vurdering.
Grunnen til dette er at det er litt spesielle regler for deklarering av kjøttinnhold i pølser som dette.
Det er nemlig ikke lov til å deklarere hjertekjøtt fra storfe og svin som kjøtt.
Dermed vil produkter som inneholder litt av dette kjøttet se ut til å inneholde mindre kjøtt enn de egentlig gjør.

Ernæringstest: Velg ekte ost, ikke topping
Hvis kjøttinnholdet er under 100 %, sier regelverket at det skal merkes med prosent og ikke mengde kjøttråvare til 100 g ferdig vare.
Kjottkonsum og kreftrisiko hva sier forskningen?
Slik testset vi
I denne testen har vi sett på et utvalg oppskåret spekepølse, som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.
Vi har sammenliknet pølsenes innhold av protein, mettet fett, salt og kjøtt. Innhold av salt og mettet fett har trukket ned, mens innhold av protein og kjøtt har trukket opp.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og det minst sunne får terningkast 1.
Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Ernæringstest av påleggsskinke
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.
Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater
-
Tind Speka pølse, fennikel
- Produsent: Tind Spekevarer AS
-
Tind Speka pølse, elg og einebær
- Produsent: Tind Spekevarer AS
-
Tind Speka pølse, soltørka tomat
- Produsent: Tind Spekevarer AS
-
Jan & Gisle Chili og paprika spekepølse
- Produsent: Tind Spekevarer AS
-
Gilde Santa Kristina Spekepølse
- Produsent: Nortura SA
-
Grilstad Svartpølse
- Produsent: Grilstad AS
-
Tind Speka pølse, sydlanske urter
- Produsent: Tind Spekevarer AS
-
Nordfjord Mørpølse
- Produsent: Nordfjord AS
-
Vossafår
- Produsent: Vossafår AS
-
Nordfjord Fårepølse
- Produsent: Nordfjord AS
-
Grilstad Trønderfår
- Produsent: Grilstad AS
-
Gilde Fårepølse
- Produsent: Nortura SA
-
Gilde Økologisk spekepølse
- Produsent: Nortura SA
-
Gilde Stabburpølse
- Produsent: Nortura SA
-
Stranda Strandmør snacks
- Produsent: Grilstad AS
-
Gilde Gårdspølse
- Produsent: Nortura SA
-
Gilde Fjellmorr
- Produsent: Nortura SA
-
Gilde Haugpølse
- Produsent: Nortura SA
Les mer på Bramat.no:
Derfor bør du trene pyramideintervall
Omelettmuffins
Har du hørt om mindful eating?