Politiker-topp krever svar på brev

Mystisk hemmelighold fra Systembolaget i Strømstad: – Betenkelig

Hvorfor vil ikke svenskene oppgi detaljerte tall om alkoholsalget, lurer Fremskrittspartiet.

UTFORDRES PÅ TALL: Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Helge André Njåstad, vil at svenskene og finnene skal offentliggjøre salgstallene for hvert enkelt pol, slik vi gjør i Norge. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRES PÅ TALL: Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Helge André Njåstad, vil at svenskene og finnene skal offentliggjøre salgstallene for hvert enkelt pol, slik vi gjør i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens det norske Vinmonopolet flere ganger i året letter på sløret og informerer om hvor mye de selger på hvert eneste lille pol landet over, er ikke dette tilfelle i våre naboland, Sverige og Finland.

Fram til 2015 publiserte det svenske Systembolaget salgstall på kommunenivå. I dag oppgir svenskene kvartalsvise salgstall fra hvert enkelt «län», eller fylke. Finnenes vinmonopol, Alko, publiserer fylkestall, som i Sverige, samt månedlige tall per produktgruppe. Alko lager også en topp 30-liste over utsalgene som selger mest, uten å oppgi noen av tallene bak rangeringen.

Så store forskjeller mellom de nordiske monopol-landene bør det ikke være, mener Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Helge André Njåstad. Nå tar han saken opp i et brev til Nordisk Ministerråd. Nordisk råd møtes til toppmøte i Oslo denne uka.

– Ingen vet hva konsumet av alkohol er i Norden totalt, eller i de enkelte nordiske land, fordi vi ikke har gode nok data på verken salg eller konsum, fastslår han i brevet.

Njåstad mener at et økt samarbeid mellom monopolene i Norden om salgsstatistikk vil gi et bedre grunnlag for beslutninger rundt forebygging og folkehelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer