Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pappvin:

Én liten detalj avgjør om pappvinen er god: - Nesten ingen kan trikset

Visste du at pappvinen kommer med en slags «best før-dato»?

FERSK OG FIN? Et lite triks i kjøpsøyeblikket kan sikre deg en bedre pappvinopplevelse. Foto: NTB/Scanpix
FERSK OG FIN? Et lite triks i kjøpsøyeblikket kan sikre deg en bedre pappvinopplevelse. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den er praktisk, den er mer miljøvennlig enn vin på flaske - og nordmenn elsker den. Over halvparten av vinen vi kjøper på Vinmonopolet, bæres hjem i en pappboks med tappekran.

Men hvordan kan du forsikre deg om at pappvinen er i sitt ess? Ved å gjøre noe svært enkelt: Lese det som står med liten skrift.

VELGER LYSERE: Marianne Tyldum avslører vårens vintrender.
VELGER LYSERE: Marianne Tyldum avslører vårens vintrender. Vis mer

- Litt forenklet kan vi si at vin på kartong er bedre jo ferskere den er. Sjekk derfor boksen grundig for informasjon om når den er tappet. Min erfaring er at nesten ingen kan dette trikset, tipser Vinmonopolets pressekontaktv, Trond Erling Pettersen.

Meningene om pappvin og tappedato varierer. Noen kjøper aldri en boks som er tappet for mer enn fire måneder siden. Pettersen strekker det litt lenger:

- Holdbarheten på en uåpnet kartong ligger på rundt ett år. Personlig ville jeg sett etter en kartong som er tappet i løpet av de siste seks til ni månedene, sier Pettersen, men legger til at tappedato ikke er alt.

- Det viktigste er fremdeles å velge en vin du liker.

Økende interesse for vin og mat

Ifølge Marianne Tyldum i Vingruppen - en del av Arcus - er nordmenn nå opptatt av lysere farger og interiør, og at denne trenden gjenspeiler seg i hele samfunnet.

- Vi spiser også lettere, og dermed er det musserende, rosévin, hvitvin og mindre eikepregede rødviner som er i skuddet nå. Den helt siste trenden er at mange ønsker å drikke en lettere og friskere rødvin avkjølt – gjerne for eksempel en Beaujolais. Å sette rødvinsvinskartongen på peishylla nå i påsken, så vinen nesten blir kokt er altså ingen god idé. Velg kjøleskapet fremfor peishylla, anbefaler Tyldum.

Mange etterspør informasjon om garvestoffer og tanniner, fordi de sliter med hodepine. Andre lurer på sukkerinnholdet, og om vinen er økologisk. Dette er blant temaene på den store Spis & Drikk-festivalen i Oslo Spektrum 4. og 5. mai. I fjor besøkte over 7 000 mennesker messen, og i år er det ventet enda flere mennesker til Oslos storstue.

Slik finner du fram på vinkartongen

Finner du ikke noe datomerke på boksen? Bare et kryptisk lot-nummer? Det finnes i dag ingen krav til merking med tappedato. Spør de ansatte på polet om hjelp til å tyde lotnummeret, som skjuler informasjon om boksens historie.

FERSKVARE: Jo ferskere tappet boks, jo bedre, er tipset fra Trond Erling Pettersen, Vinmonopolet. Foto: Tommy Andresen/ Vinmonopolet
FERSKVARE: Jo ferskere tappet boks, jo bedre, er tipset fra Trond Erling Pettersen, Vinmonopolet. Foto: Tommy Andresen/ Vinmonopolet Vis mer

Grunnen til at pappvin har kortere holdbarhet enn glassflasker, er at både plastposen og tappekranen slipper inn små mengder med luft. Derfor tappes pappvin ofte med mer svovel enn vin på flaske. Svovel beskytter vinen fra å bli dårlig.

Hva så når du er vel hjemme, åpner boksen og begynner å drikke av den? Da bør du drikke den opp i løpet av seks til åtte uker, råder Vinmonopolets ekspert.

Du bør også være bevisst på hvordan du oppbevarer boksen:

- Oppbevar gjerne boksen i kjøleskapet, eller på et annet mørkt og kjølig sted. Da holder vinen lenger, uavhengig av om den er rød eller hvit.

Noen druer mer egnet enn andre

DATOEN: Vinen bør ikke være tappet for mer enn fire måneder siden. Foto: Dagbladet
DATOEN: Vinen bør ikke være tappet for mer enn fire måneder siden. Foto: Dagbladet Vis mer

Hvordan kjenner du om vinen har sett sine beste dager, og begynner å bli dårlig? Tapp et glass vin, stikk nesa i glasset og lukt på den. Lukter og smaker den som gammel frukt - brun banan og brun epleskrott - er den oksidert. Dette går gradvis, og vinen er absolutt ikke farlig å drikke etter at den har oksidert. Den bare smaker ikke så tiltalende.

Noen vintyper gjør seg bedre enn andre på boks, mener Dagbladets vinekspert, Robert Lie.

Han har smakt seg fram til påskens beste pappvin, både av det røde og hvite slaget, for Dagbladet Pluss.

Lie oppfordrer deg til å velge aromatiske og ueikede hvitviner når du skal velge boks, og gjerne druetyper som riesling, grüner veltliner, albarino, sauvignon blanc og pecorino.

Blant de røde druetypene er det flere som egner seg til et opphold i boks, men det er generelt sett unge, fruktdrevne utgaver med moderat fatlagring som også her gjør seg best.

Gi vinen luft

LUFT VINEN: Et opphold i karaffel kan gjøre underverker for pappvinen. Foto: Shutterstock
LUFT VINEN: Et opphold i karaffel kan gjøre underverker for pappvinen. Foto: Shutterstock Vis mer

- Hvis en nyåpnet kartong smaker ille, kan du ta den med tilbake til Vinmonopolet og få et nytt produkt, eller få pengene tilbake. Reglene er de samme som for vin på flaske. Husk å ta med kvitteringen hvis du har den, sier Trond Erling Pettersen i Vinmonopolet.

Hans stalltips for å gjøre vinen til den beste utgaven av seg selv, er å helle den over på en karaffel 20 30 minutter før du serverer den.

- Det ser litt penere ut, og dessuten får vinen tid og rom til å «puste» litt. Pappvin er gjerne tilsatt litt ekstra svovel for å beskytte vinen inne i posen, men dette kan gjøre vinen litt «stum» og lite fruktig med en gang den tappes. Noen minutter i en karaffel kan hjelpe på.

Samme vin på flaske og boks?

Ifølge Pettersen tapper produsenten i de aller fleste tilfellene samme vin på flaske og i boks.

HALVPARTEN: Drøyt halvparten av vinen som selges i Norge, er tappet på boks. Foto: NTB/Scanpix
HALVPARTEN: Drøyt halvparten av vinen som selges i Norge, er tappet på boks. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Du skal kjenne svært godt etter for å finne forskjeller på samme vin pakket i forskjellig emballasje:

- Som nevnt tappes boksevinene gjerne med litt mer svovel. Det kan føre til at vinen smaker litt mindre fruktig og livlig enn samme vin på flaske.

Enkelte produsenter kompenserer ifølge Pettersen for dette ved å gi vinen som skal tappes på boks en litt annen druesammensetning, eller noe annerledes lagring. Men stort sett er det altså samme vin på boks og flaske.

Vi gjør oppmerksom på at Spis & drikk-festivalen arrangeres av Aller Event - som i likhet med Dagbladet - er eid av Aller Media A/S.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling