Norges dyreste vin 2016

Én person har dratt på Vinmonopolet og betalt 33 470 kroner for denne flaska

Populært å imponere med dyrere gaver

I SÆRKLASSE: Vinmonopolet har i år solgt kun ett eksemplar av Romanee-Conti 2012.
I SÆRKLASSE: Vinmonopolet har i år solgt kun ett eksemplar av Romanee-Conti 2012.Vis mer

I 11 av årets 12 måneder er det pappvin som selger best på Vinmonopolet - men med desember som strålende unntak: Tallene for fjorårets siste måned viser at 58 prosent av salget gjaldt salg av vin på flaske, mens pappvin endte på 42 prosent. I resten av året er bildet omtrent omvendt.

- Veldig mye av det vi selger til jul havner ganske sikkert under juletreet. Flaskevinene er gjerne noe dyrere enn pappvinene. Mange ønsker å gi bort noe som er litt eksklusivt, bekrefter pressesjef Jens Nordal i Vinmonopolet.

Tallene for 2016 er ikke endelig klare, men Dagbladet har fått tilgang til tallene som gjaldt frem til 16. desember. Oversikten viser at en person har vært innom Vinmonopolets utsalg på Aker brygge og betalt - hold dere fast - kr 35 174 for en flaske med DRC Romanee-Conti 2012!

Dagbladets vinanmelder Robert Lie mener at nettopp DRC Romanee-Conti kanskje er verdens beste vin.

ETTERTRAKTET: Dagbladets vinanmelder hyller DRC Romanee-Conti 2012.
ETTERTRAKTET: Dagbladets vinanmelder hyller DRC Romanee-Conti 2012. Vis mer

- En ekstremt liten produksjon, kombinert med skyhøy etterspørsel, er grunnen til den høye prisen. Om det er registrert solgt én flaske, er det fordi det da kun har vært en flaske tilgjengelig på polet mens resten er allokert til horeca-markedet. Grunnet enorm etterspørsel internasjonalt er den høye prisen på polet faktisk langt lavere enn hva denne vinen selges for på det internasjonale markedet, sier Lie.

Ifølge internasjonale vinpriser er DRC Romanee-Conti verdens nest mest kostbare vin.

- Det som gjør denne vinen så eksklusiv, er legendariske vinmarker, perfekt beliggende med hensyn til helling og soleksponering, og et jordsmonn som er perfekt for druen Pinot Noir, forteller Espen Høybråten hos importøren Winetailor.

Selskapet har også nr 2 på "mest eksklusive"-pallen, med åtte stk solgte av Liger-Belair La Romanee 2013 nå i 2016. Denne koster 27 105 kroner per stykk. Den dyreste spriten på Vinmonopolet - en konjakk av typen Hardy Le Printemps - har utsalgspris på 65 000 kroner per flaske, og har så langt i år fått stå helt i fred.

Glir vi over i det folkelige segmentet, synker prisen drastisk, samtidig som antall solgte liter øker enormt. Tallene viser at årets suverene flaskevinner er Valdobbiadene Prosecco Sup Brut 2015 (kr 134,90) - en musserende bestselger fra Italia. Denne er i skrivende stund solgt i 456.176 liter.

Dagbladets vinekspert omtaler folkets vinner på denne måten:

STORMET POLET: Dagbladet har tidligere vært med på nyslipp av champagne og chablis på Vinmonopolet. De ivrigste kom klokken 03.00. Dyre dråper ble solgt og mange kunder var fornøyd med fangsten. Video: NTB scanpix. Vis mer Vis mer

- Valdobbiadene Prosecco er en enkel, lett og fruktig musserende vin som treffer den norske folkesmaken med en kombinasjon av moderat syre og sødmefull frukt. En lett gjenkjennelig design kombinert med lav pris er andre viktige faktorer for at denne har blitt en bestselger, sier Robert Lie.

De andre to på salgstoppen, er Escada Touriga Nacional 2014/2015 fra Portugal og Tommasi Graticcio Appasssionato 2014 fra Italia.

STORSELGER: Valdobbiadene Prosecco Sup Brut 2015.
STORSELGER: Valdobbiadene Prosecco Sup Brut 2015. Vis mer

- Det vil bli endringer på salgslista ved årets slutt. Særlig musserende viner gjør et hopp den siste uka i desember; det er derfor ikke utenkelig at flere musserende vil rykke noe oppover når året er over, sier Jens Nordahl.

Klimaet påvirker salget

Det siste året har Vinmonopolet merket en dreining i salget. Tunge og mørke kategorier som brennevin og rødvin må sakte, men sikkert, vike for lettere og lysere kategorier som hvitvin, musserende, rosèvin og øl.

- En av de viktigste forklaringene er at klimaet er endret. Vinmonopolets salg er nemlig veldig sensitivt for vær og temperatur. Jo kaldere, jo mer ruskevær, jo høyere andel rødvin. Jo varmere vær, jo større andel hvitvin, musserende og rosévin. Middeltemperaturen har økt de siste årene i Norge, fremholder Vinmonopolets pressesjef.

Nordahl mener at også endrete spisevaner forklarer denne dreiningen.

- Folk spiser mer lettere kjøttprodukter, mer fisk og kylling, mindre rødt kjøtt. Med lettere og lys mat endres vinpreferansene mot det lette og lyse.

- Hva tror dere om trendene for 2017?

- Vi regner med langsomme endringer fra dagens nivå. Salget av pappvin og flaskevin kommer trolig til å være ganske stabilt, med en vekst rundt 1 prosent. Hvis jeg skal driste meg til et tips, vil det være at flaskevinene skal øke noe mer enn pappvin, men det er trolig marginalt, konkluderer Vinmonopolets pressesjef.

Les også:

Rimelig pappvin som får terningkast seks

Så lang holdbarhet har vin i kjøleskapet

Trikset som får vinen til å holde seg etter at flaska er åpnet