BYSOMMER: Tiden har stått stille på Herregårdskroen - eller Herregårdskroa om du vil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BYSOMMER: Tiden har stått stille på Herregårdskroen - eller Herregårdskroa om du vil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Restaurantanmeldelse, Robinson & Fredag på Herregårdskroen

Én ting gjør Herregårds­kroen uslåelig

- Det finnes mange steder som har bedre – og mer spennende mat, men få få eller ingen har den samme beliggenheten.

- Club 7-setra, sa Robinson.

- Var det ikke det de kule ­folka kalte dette i gode, gamle dager? Skulle ikke forbause meg om noen av dagens gjester også frekventerte stedet den gang tieren var gul og femmeren blå.

Fuglene sang, sola skinte og turistene tok bilder av hverandre foran de mange statuene. Det var sommer og idyll i Frognerparken.

BELIGGENHET: Herregårdskroen ligger perfekt til i Frognerparken, utenfor den verste bussturistløypa.
BELIGGENHET: Herregårdskroen ligger perfekt til i Frognerparken, utenfor den verste bussturistløypa. Vis mer

På Herregårdskroen, den ene av de to spise­stedene i hovedstadens største og mest besøkte park, var det halvfullt, og foruten et par barnefamilier, var snitt­alderen relativt høy.

- De gode gamle dagene, sa Fredag ironisk.

- Mener du den gang det bare fantes en håndfull steder i hovedstaden som serverte alkohol under åpen himmel? Den gang kø­ståing var obligatorisk og begreper som «slipstvang» var velbrukt, mens «service» var et fremmedord?

Stum service

Robinson skulle til å si noe, men akkurat da kom en svært ordknapp servitør til bordet med menyer. Ikke noe «hei», «god dag», «hva har dere lyst på?» eller andre høflighetsfraser ble uttrykt, før servitøren forsvant igjen.

- Vel, kanskje tiden har stått stille noen steder, sa Fredag.

En kjapp kikk i menyen forsikret Robinson og Fredag om at det heldigvis ikke var tilfellet. Selv om den ikke akkurat vitner om innovasjon og er særlig fantasifull, var det flere ting som fristet både Robinson og Fredag.

KLASSISK: Salater, smørbrød og hovedretter i gode porsjoner: Her en lett oppgradert Caesarsalat.
KLASSISK: Salater, smørbrød og hovedretter i gode porsjoner: Her en lett oppgradert Caesarsalat. Vis mer

- Helt greit at det stadig finnes steder som ikke serverer fermentert fennikel og syltet tang, sa Fredag.

Siden det ikke er lagt opp til forretter, gikk Fredag rett på hovedrettene og bestemte seg for den dyreste retten på menyen: Indrefilet av okse med kremet savoykål, bacon og rødvinssaus til 325 kroner.

Robinson vurderte bakt laks med agurksalat og soya-kapers­smør, men da gjestene på nabobordet fikk servert fransk vårkylling, ble laksen vraket.

Servitøren var tilbake, noterte bestillingen uten et ord, og forsvant igjen.

- Etter så mange år med jättetrevlige svenske servitører, føles det litt merkelig, bemerket Robinson.

SKAGENRØRE: Smørbrødfavoritten er fortsatt på menyen.
SKAGENRØRE: Smørbrødfavoritten er fortsatt på menyen. Vis mer

- Ja, litt som et kjølig gufs fra fortida, sa Robinson, og la til:

- Får håpe at ikke effektiviteten også er som i 1975.

En blandet fornøyelse

Det var den heldigvis ikke. Kort tid etter ble det satt to glass med Barbera d’Alba på bordet, og relativt kort tid ­etter det kom maten.

- Hm, sa Robinson, etter å ha tatt en bit av kjøttet sitt.

- Jeg ba om «medium rare», men dette er nærmere «­medium pluss». Men smaken er grei, selv om biffen godt kunne vært større.

Tilbehøret fikk godkjent: Savoykålen hadde fremdeles beholdt noe av sprøheten, men helhetsinntrykket var likevel uinspirert – som om kjøkkenet gikk på autopilot.

- Til den prisen bør det være lov både å forvente og kreve noe mer, slo Robinson fast.

Fredags rett kom bedre ut. Den lille, helstekte kyllingen, fylt med urter og sitron, var saftig og delikat. Men tilbe­høret?

-  Blomkålbukettene og sukkerertene er sprø og gode, de ovnsstekte potetene akkurat passe stekt. Men sausen er tam, ja, på grensa til pregløs.

Én ting gjør Herregårds­kroen uslåelig

Der tiden har stått stille

Mens de ventet på dessertene, eplekake med iskrem og kalde jordbær, og rabarbrasuppe med vaniljeis – begge viste seg å være friske og delikate – hadde Robinson og Fredag rikelig med tid til å nyte den deilige parkstemningen.

HERREGÅRDSKROEN: Maten har fått en oppgradering, men klassikerne er fortsatt på plass.
HERREGÅRDSKROEN: Maten har fått en oppgradering, men klassikerne er fortsatt på plass. Vis mer

- Det er og blir et fantastisk sted. Og det er faktisk litt som om tiden har stått stille her. Hovedsakelig i positiv forstand, sa Robinson, etter å ha rundet sluttbeløpet pent oppover, noe som fikk servitøren til å komme med et grynt som kunne bety både «tusen takk, det var hyggelig!» eller «for noen gniere!»

- Det finnes mange steder som har bedre – og mer spennende mat, sa Fredag. - Men det finnes få eller ingen som har den samme beliggenheten.

- Ja, for ikke å snakke om den samme tilårskomne, sjarmerende stemningen –  komplett med sure kelnere og det hele, sa Robinson.

Flere restauranter med plass i solen for fine sommerdager:

Urban Eatery: Billig gourmet - kan bli riktig bra med litt finpuss

Lekter'n: Kongen av aker brygge kan bli presset til å abdisere om staben ikke skjerper seg

Ling Ling: Holder høyt nivå på det meste. Også prisene