Trosser skjenkeforbudet:

Nå åpner Oslos uteliv

Skjenkeforbud eller ei, det er ikke bare Oslos restaurantscene som våkner til liv - nå åpner også vinbarene.

ÅPENT: Sentralen er blant stedene som er åpent nå, her er lærlingrestauranten Stagiaire klar til å ta imot gjester. Foto: Christopher Sjuve
ÅPENT: Sentralen er blant stedene som er åpent nå, her er lærlingrestauranten Stagiaire klar til å ta imot gjester. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mørke vinduer. Tomme bord. Stengte dører. Resultatet av det nasjonale skjenkeforbudet setter et dystert preg på Oslos gatebilde. Heldigvis er det ikke bare sorgen, du må bare lete litt. Vi har prøvd å gjøre jobben litt enklere for deg - og vet du hva? Det er så mange fine steder å velge mellom!

Her er en liten oversikt over steder som er åpne, eller åpner til helgen. Det er bare å kjenne sin besøkelsestid.

For å sette sammen denne listen har vi brukt øynene når vi har vært rundt i byen, snakket med forskjellige folk i bransjen, og sjekket restaurantenes nettsider og sosiale medier, men den er på ingen måte komplett. Har vi gått glipp av noen? Send oss en mail.

Mat- og vinbarer

Det er ikke bare restaurantene som åpner, også flere av vinbarene, som kanskje er mest kjent for sitt gode utvalg vin. Skaal matbar på Olaf Ryes plass på Grünerløkka er et av de stedene som åpner denne uka.

- Jeg startet Skaal fordi jeg elsker å servere, og det har jeg lyst til å fortsette med - jeg elsker det jeg gjør, selv om vi er satt i en vanskelig situasjon med dagens restriksjoner, sier Fritjof Seeberg, eier og daglig leder, til Dagbladet.

KLAR: Fritjof Seeberg og teamet hans er klare for gjenåpning av Skaal Matbar lørdag. Foto: Skaal Matbar
KLAR: Fritjof Seeberg og teamet hans er klare for gjenåpning av Skaal Matbar lørdag. Foto: Skaal Matbar Vis mer

- Forrige uke hadde jeg et møte med kjøkkensjefen og restaurantsjefen, og vi var alle enige om at vi ønsket å holde på med det vi liker: Å servere mennesker, lage god mat og skape god stemning. Og forhåpentligvis snart kunne servere god drikke!

Han legger til at det heller ikke er noen hemmelighet at ingen av dem trives særlig godt med å gå rundt hjemme.

- Vi er rastløse og vil møte folk igjen, på en forsvarlig måte!

Til helgen holder de åpent lørdag og søndag, og veien videre er litt avhengig av responsen.

- Det er lite mennesker rundt i byen om dagen, men vi gleder oss til å treffe igjen det jeg mener må være byens hyggeligste stamgjester og lokalmiljø. Vi håper, uavhengig av fredagens pressekonferanse, at det skal være en positiv og fin opplevelse for alle.

I helga vil de ta en vurdering på hva som blir formatet framover, men de ser for seg at de skal kunne holde åpent fire-fem dager i uka, også med skjenkestopp.

Nektar vinbar på Fredensborg åpnet i går, også de en vinbar som er kjent for godt i både glass og på fat.

- En vinbar som ikke kan servere vin?

- Vinbar i Norge er litt misforstått, det. Drar du til Frankrike er det et annet konsept, der likner det mer på en restaurant, men med lave skuldrer, sier Veslemøy Hvidsten, gründer og daglig leder.

Det som kjennetegner en god vinbar fra kontinentet er et omfattende vinkart og mye forskjellig vin på glass - sammen med god mat.

De har et godt samarbeid med flere norske produsenter, både til mat og drikke, og det drar de ekstra veksel på nå. Fremover blir det juicer, egen kombucha - og litt alkoholfri øl og norsk sider.

Esaias vinbar i Kirkeristen har også åpnet igjen, nå som kafé, med kjære og mindre kjente brygg, blant annet de spennende alkoholfrie drikkene fra Villbrygg, den norske drikkeprodusenten med flere stjernerestauranter på kundelista.

Egne drikkepakker

Det har heldigvis ikke vært full lockdown. Noen restauranter og spisesteder har holdt åpent til tross for skjenkeforbudet, kanskje med en litt ekstra lang juleferie, og disse fortjener ekstra honnør.

HOLDER ÅPENT: I år som i fjor holder Ulrik Jepsen A L'aise åpent til tross for skjenkeforbudet. Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet
HOLDER ÅPENT: I år som i fjor holder Ulrik Jepsen A L'aise åpent til tross for skjenkeforbudet. Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Fine dining-restauranten À L'aise har som sist valgt å holde åpent til tross for skjenkeforbud. Som de fleste, finere restaurantene har de allerede en egen alkoholfri drikkepakke, som kanskje har blitt enda bedre med mer oppmerksomhet. Champagnetrallen har fortsatt musserende drikke, som Sparkling Tea. Og de har hentet fram andepressa, så vil du også smake den spektakulære franske retten er det bare å hive seg rundt. Det er heldigvis ikke stopp for vin i maten.

Egen alkoholfri drikkepakke har man også fått på Geita på St. Hanshaugen og Berserk i Skovveien (tidligere Bokbacka).

Sentralen er en annen restaurant og kafé som holder åpent, og dette er verdt å merke seg. Ikke minst bør du sjekke ut Stagiaire, det nye konseptet fra Sentralen: De neste par ukene tar lærlingene over restauranten tirsdager, onsdager og torsdager. De står ikke bare for menyen, det er også de som står over grytene - kyndig veiledet av Tom Victor Gausdal.

Det var nesten fullt hus på Stagiaires (som for øvrig betyr en kokk, gjerne lærling, som imidlertid jobber i et annet kjøkken på fransk) første kveld, og også her får du egen alkoholfri drikkepakke. Det beste? For sju retter, med egen drikkepakke, kommer regningen på under 900 kroner.

Andre steder å sjekke ut, om du har lyst på en flereretters meny er:

Fyr Bistronomi & Bar i Underhaugsveien holder åpent for middager, og J2 i Pilestredet serverer en vidunderlig koreansk meny. Klosteret er også åpent, nå som under forrige skjenkestopp.

Cru på Majorstuen åpnet 7. januar, og tilbyr også foodkits du kan ta med hjem. Dette fikk terningkast seks da Dagbladet testet matkits i fjor.

Fursetgruppen åpner også en rekke av sine restauranter:

Ekebergrestauranten og Grand Café åpnet i forrige uke, denne uka åpner Lofoten Fiskerestauranten, Sjømagasinet, Festningen restaurant, Ling Ling Hakkasan og Grilleriet åpner i dag.

Det er også en glede å se at byen sakte, men sikkert våkner fra dvalen:

St. Lars åpnet igjen forrige uke, og restauratør deleier Andreas Viestad, sa til Dagbladets Børsen at de nå er klare for å satse for fullt:

- Denne pandemien har alltid ett kort opp i ermet og myndighetene har nye regler vi må forholde oss til. Det blir som religiøse forordninger for en slags hevngjerrig gud, og da kan vi ikke bare sitte her og vente på bedre tider.

Italienske restauranter

Hans to andre restauranter, som han driver med Dag Tjersland, Salome som serverer godbiter fra det venetianske kjøkken og Spaghetteria, åpnet også forrige uke. Spaghetteria har også en liten deli der du kan kjøpe med deg fersk pasta hjem.

De fleste av restaurantgründer Nevzat Arikans restauranter holder stengt, men vi vil gjerne tipse om en liten perle. Inne i Schouskvartalet ligger Popolare Pasta Fresca, som leverer pasta til Popolare, der du kan bestille enkle pastaretter, eller du kan stikke innom og kjøpe med deg fersk pasta hjem. Fersk pasta får du også på Scarpetta i Folketeaterpassasjen, her er flere bord, og også her kan du kjøpe med deg hjem.

Og mens vi snakker om det italienske kjøkken, flere pizzarestauranter har holdt åpent, kanskje med god drahjelp av take-away-segmentet.

Winther på Aker Brygge, Olivia, Crudo i Paleet, Peloton i Torggata, Villa Paradiso (flere steder), Ludo i Valkyries gate, Lofthus Samvirkelag og Apostrophe, Pizza da Mimmo i Skovveien, Eataly på Aker Brygge og Best Friends, på Grünerløkka blant annet.

Mano holder ikke bare åpent i Frognerveien, men har også åpnet en splitter ny filial i Markveien. Og har du ennå ikke spist pizza fra Campo de' Fiori, kan vi anbefale det.

De franske

Brasserie CouCou, en av våre nye franske Oslo-favoritter har åpent både til lunsj og middag. Like bortenfor er Frenchie også åpen hele dagen. Klassikeren Brasserie France åpnet også denne uka. Har du ikke prøvd løksuppa der, er det kanskje på tide?

Kari Innerås Brasserie Rivoli er ikke åpent helt ennå, men har meldt at de åpner 19. januar.

Internasjonalt

Lavagruppen som står bak Sentralen som er nevnt over, har åpnet flere av sine spisesteder, flere av dem med internasjonalt tilsnitt. Katla, Golden Chimp, Smalhans og Hitchhiker. Flere av disse har også matkits som du kan hente i restauranten eller bestille gjennom Amoi.

Libanesiske Feniqia i Bjørvika er også åpen.

Stjerneavleggerne

Mens Stjernerestauranten Maaemo tok tidlig juleferie, har den rimeligere søsterrestauranten the Vandelay holdt åpent.

Rett over gata har Cafe Platz, i Holzweilerbutikken, også holdt åpent til lunsj. Et av de beste lunsjstedene i Oslo.

Avalon, den litt rimeligere bistroen med Mikael Svensson fra Kontrast på laget, åpner også denne uka. Vi har ikke rukket å spise full middag der ennå, men om smårettene er noen pekepinn, er det bare å bestille så fort som råd. (Og håpe på at skjenkestoppen snart får en slutt, de har et veldig spennende vinkart!)

Vegg i vegg åpner også den nye food courten Via Village 13. januar.

I Mathallen er det også mye som er åpent, blant annet Breddos Tacos og ovennevnte Hitchhiker.

Nabolagsrestaurantene

Har du en god nabolagsrestaurant er det kanskje ekstra viktig å ta vare på den. Her er det også mye å velge mellom. Galgen på Galgeberg, Grådi på Tøyen, Sagene Lunsjbar, Tiffanys på Bjølsen, Kraft i Kværnerbyen og Skøyen Gastrobar er blant disse. Vespa & Humla på Grünerløkka er også åpen, men bare på dagtid. Det er også Pillefyken.

En real burger

Noen dager det bare burger som gjelder. Det finnes et godt utvalg å bestille på døra, men det er mye, myue bedre å spise dem ute. Her er det også mye å velge mellom: Kverneriet, Døgnvill, og Flamme burger blant dem.

Meksikansk

Meksikanske restauranter er også familievennlige, og her er det også mye å velge mellom. I tillegg til ovennevnte Breddos Tacos, både i Mathallen og Via Village, kan du få stagget tacosulten på Josés taco og qesadilla bar på Vulkan, Mucho Mas, Tijuana, og El Camino flere steder i byen. Sist, men ikke minst: Vaquera Verde på St. Hanshaugen er en vegetarisk meksikansk restaurant, som vi kåret til Oslos beste taco i høst.

Indisk

Vi må heller ikke glemme indisk! Med skjenkestopp kan vi anbefale en lassi til maten - og kanskje en ordentlig god chai etterpå? Drømmer du om tikka masala kan Der Peppern Gror ved Rådhuset, Gutta fra Calcutta på Alexander Kiellands Plass, Delhi Tandori i Maridalsveien og Punjab Tandoori på Grønland, blant annet.

New Delhi på Tjuvholmen, Listen to Baljit på Soli Plass og Masala Politics i Karl Johan står også klar til å ta imot gjeste.r

Sushi

Vi går heller ikke av veien for en god sushi. Omakase by Vladimir Pak holder åpent, nå som sist, men her er det ikke ledig bord før om flere uker. Men kanskje det dukker opp en avbestilling? Hvis ikke har de god, men enklere mat på Sabi Sushi vegg i vegg. Sushibar+wine på Valkyrie plass er åpen, rett i nærheten finner du også Sabrura Sticks & Sushi Valkyrien. Flere av Sumo Sushirestaurantene er også åpne.

Nodee og Südøst, som byr på et større utvalg asiatiske retter, også varme, er også åpne, samme med Asia på Aker Brygge. Samme med Nabo Kitchen og Bar ved Colosseum.

Har du lyst på ramen, japansk nudelsuppe, er både Koie Torggata og Hrimnir i Maridalsveien åpne.

For å sette sammen denne listen har vi brukt øynene når vi har vært rundt i byen, snakket med forskjellige folk i bransjen, og sjekket restaurantenes nettsider og sosiale medier, men den er på ingen måte komplett. Har vi gått glipp av noen? Send oss en mail.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer