Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nå blir det flere høner i butikken, og færre i søpla

Matsvinn-debatt gjør at en produsent velger å selge 10 000 høner som mat istedet for å sende dem til gassing. 

<b>MINDRE SVINN:</b> Flere høns blir nå mat istedet for avfall. &nbsp;Foto: Frank May / NTB scanpix
MINDRE SVINN: Flere høns blir nå mat istedet for avfall.  Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Så mange som tre millioner verpehøns gasses hvert år og håndteres som avfall istedet for mat. Nå blir en liten andel av dette istedet sendt til slakting, og deretter ut i butikker som mat.

Det var NRK som først omtalte saken. Tidligere har deres program «Forbrukerinspektørene hatt en egen programserie om det skjulte matsvinnet, hvor hønene utgjør en stor del.

Fem-seks år siden siden forrige forsøk

Coop fortalte til NRK i januar at de selger 300 000 høns årlig. Men ettersom de ikke hadde god nok tilgang på hønseslakterier hos Nortura, så de seg nødt til å importere halvparten fra Sverige.

Nå stilles kalkunslakteriet i Hærland til disposisjon av Nortura, og Prior lanserer hel høne som ny del av sortimentet. 10 000 høns er planlagt solgt i første omgang. Dette blir en test.

De har tidligere forsøkt å selge høne, men opplevde at forbrukerne ikke var interesserte.

- Vi har forsøkt å selge høne mange ganger. Sist for fem-seks år siden. Erfaringen var at butikkene fikk ikke solgt det. Men nå har både forhandlere og kunder engasjert seg veldig, og ingenting er bedre enn det. Kanskje timinga er annerledes nå, sier Ellen Flø Skagen, kommunikasjonsdirektør i Nortura.

- Vi kan ikke produsere mat som blir kasta

I mai kommer altså frossen høne i salg hos Norgesgruppens (Meny, Kiwi, Joker) butikker. Det er imidlertid lite kjøtt på verpehøns, og man må bruke noen timer på å steke dem.

- Er dere bekymret for at folk er mer opptatte av å ikke kaste hønene enn å faktisk spise dem?

- Den fasiten får vi nå!

Det holder at en familie på fire spiser det fire ganger i året, så vil alle høns bli mat istedet for søppel, påpeker hun,

- Vi kan ikke produsere mat som så blir kasta – det er jo dobbelt ille, sier Skagen til Dagbladet.

Det er fortsatt noen millioner høner som, når de blir for gamle til å verpe, blir gasset og brukt som avfall, men det er stadig flere som engasjerer seg.

I januar fortalte Dagbladet om Hurtigruten, som innførte hønsefrikassé for å redde 7500 høner fra å gasses. Nordmenn bør skamme seg, mener Hurtigrutens mat- og drikkedirektør, Freddy Bruu.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media