Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Polpriser:

Nå blir vinen dyrere

Polet øker prisene med 2,4 prosent.

DYRERE: Prisene på polet øker mer enn normalt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DYRERE: Prisene på polet øker mer enn normalt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Prisene på Vinmonopolet øker med 2,4 prosent med virkning fra 1. mai. Varene i polets basisutvalg øker med 2,3 prosent, mens varene i bestillingsutvalget øker med 2,5 prosent.

- Denne prisøkningen er omtrent som forventet, med tanke på valutauroen som har vært den siste tiden, sier Jens Nordahl, presseansvarlig i Vinmonopolet, til Dagbladet.

SOM FORVENTET: Svak kronekurs i 2020 gjorde at polet forventet et noe større prishopp enn normalt. Foto: Tommy Andresen/Vinmonopolet
SOM FORVENTET: Svak kronekurs i 2020 gjorde at polet forventet et noe større prishopp enn normalt. Foto: Tommy Andresen/Vinmonopolet Vis mer

Reglene for prisjusteringer på Vinmonopolet er ganske stramme. Importørene har lov til å justere prisene opp tre ganger i året, 1. januar, 1. mai og 1. september.

I tillegg kan prisene senkes fra den første hver måned.

Dårlig kronekurs og inflasjon

Ifølge Nordal er det vanlig med prisøkninger på en drøy prosent, om det ikke er store faktorer som påvirker, som vinteren og vårens fall i kronekursen.

1. januar i år økte prisene med 1,5 prosent, men med i denne prisøkningen er også en inflasjonsjustering av avgifter, forteller Nordahl.

- Alkoholavgiftene inflasjonsjusteres av Stortinget en gang i året, og dette trer i kraft 1. januar hvert år.

1. mai i fjor økte prisene med rundt 1 prosent. Årets prishopp er altså langt høyere enn normalen.

Dyr euro

Prisøkningen skyldes i hovedsak at krona har svekket seg mot euroen, forteller Nordahl.

- Brorparten av kontraktene er skrevet i euro, dette er valutaen til de store vinlandene, Frankrike, Italia, Spania og Tyskland … Europeiskprodusert vin er størst i Norge.

Også dårligere kurs mot dollar har hatt en effekt, men de fleste prisjusteringene skyldes eurokursen.

DÅRLIG KURS: Prisen på Euro har gått fra under 10 til over 12 kroner på et år, men er over den verste toppen. Illustrasjon: Norges Bank
DÅRLIG KURS: Prisen på Euro har gått fra under 10 til over 12 kroner på et år, men er over den verste toppen. Illustrasjon: Norges Bank Vis mer

Kronekursen har hatt en negativ utvikling i 2020. Som grafen fra Norges Bank viser over har prisen på euro steget fra 9,6 til 11,47 kroner per euro på ett år. Toppen ble nådd i midten av mars, 19. mars var prisen på en euro 12,31 kroner.

Den dårlige kronekursa er også ventet å ha en effekt på matvarer. I første omgang er det importvarer som vil bli rammet, men på sikt vil det også påvirke prisen på norskproduserte mat, som er avhengig av utenlandskprodusert for, gjødsel eller utstyr i produksjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!