Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prishopp etter sukkeravgiften:

Nå er det billigere å kjøpe øl enn brus

Prisen opp og brussalget ned siden nyttår.

BRUS DYREST: I enkelte butikker må du nå grave dypere i lommeboka for en liter brus enn en liter øl.Den nye sukkeravgiften har gitt prishopp på brus. Skjermdump/bildemontasje fra Kolonial.no.
BRUS DYREST: I enkelte butikker må du nå grave dypere i lommeboka for en liter brus enn en liter øl.Den nye sukkeravgiften har gitt prishopp på brus. Skjermdump/bildemontasje fra Kolonial.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt over 50 kroner literen. Det er prisen for Ringnes pils hos Kolonial.no. Frister det mer med Pepsi Max, må du grave dypere i lommeboka. En liter Pepsi Max koster nesten en krone mer enn pils.

Merker prishoppet

Prisbildet er ikke likt hos alle dagligvarekjedene, men prishoppet på brus merkes hos alle. Årsaken er sukkeravgiften, som ble nesten doblet fra nyttår.

Hos meny.no er ølprisen 53,80 kr (Ringnes pils) pr. liter, mens Pepsi-prisen varierer fra 16 kroner (om du kjøper fire halvannen liter) til 60 kroner pr. liter, om du går for 33 centiliter på glassflaske.

Prisene taler for seg, mener Petter Nome, administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

ABSURD: Nå er det billigere med øl enn brus mange steder. -Brussalget har gått betydelig ned siden nyttår, bekrefter Petter Nome, administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Foto: Scanpix
ABSURD: Nå er det billigere med øl enn brus mange steder. -Brussalget har gått betydelig ned siden nyttår, bekrefter Petter Nome, administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Foto: Scanpix Vis mer

- At enkelte forhandlere tilbyr øl til lavere pris enn brus, forteller mye om hvor absurd situasjonen har blitt, sier han.

Hamstrer fra Sverige

For bare noen måneder siden var brusen billigst. Prishoppet kom med økningen i sukkeravgiften, som ikke gjør forskjell på vanlig sukker og kunstig sukker.

Derfor er sukkerfri brus like dyr som brus med sukker.

Nome bekrefter at brussalget i Norge har gått betydelig ned. Hvor stor nedgangen er i årets tre første måneder, er ennå uklart.

- Det vil ta noe tid å finne ut hvor dramatisk utviklingen er. Først i juli kan vi si noe sikkert, sier han til Dagbladet.

Grensejubel

En ting er sikkert. Grense- og netthandelen går så det suser. Norbysenteret melder om omsetningsrekord i påsken og en økning i salget av godteri og brus på 30 prosent.

BRUS-SUKSESS: De svenske nettbutikken Max Godis selger mer og mer billig brus til nordmenn. Pepsi Max er bestselgeren, ifølge administrerende direktør Morten Hansson. Foto: Max Godis
BRUS-SUKSESS: De svenske nettbutikken Max Godis selger mer og mer billig brus til nordmenn. Pepsi Max er bestselgeren, ifølge administrerende direktør Morten Hansson. Foto: Max Godis Vis mer

Bestillingene strømmer også inn til nettgodteributikkene som selger søtsaker fra Sverige og Danmark. Men det er ikke først og fremst godteri nordmenn bestiller. Det er brus. Hver dag triller trailerne inn fra Sverige fullastet med drikke til dem som harryhandler fra sofaen.

- Vi selger stadig mer brus til nordmenn. Pepsi Max er vårt aller mest solgte produkt, sier Morten Hansson, direktør i nettgodterihandelen Max Godis.

Han selger aller mest til dem som bor lengst unna grensa, i Rogaland og Hordaland.

At folk langt vekk fra grensa grensehandler fra sofaen i så stor skala er nytt. Å få oversikt over handelslekkasjen i dette segmentet er noe politikerne og NHO Mat og Drikke nå ser på.

Enda dyrere øl?

KrF var i høst med på å øke den mye omtalte sukkeravgiften, som gjorde at også avgiften på sukkerfri brus gikk opp i pris. Hva synes KrF om at øl nå er billigere enn sukkerfri Pepsi?

Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsmann i KrF, svarer slik:

- Vi foreslår hvert år økte alkoholavgifter, men regjeringspartiene sier nei. Dette er ikke opp til oss å bestemme.

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke opplever KrFs politikk som «et målrettet tiltak for å sende nordmenn over grensen for å hamstre alkohol, brus og godteri.»

- Avgiftsøkningene på brus og godteri som KrF fikk gjennom, fører ikke bare til at det selges mer godteri og brus på grensa, men også mer av andre mat- og drikkeprodukter - alkohol inkludert, skriver han til Dagbladet.

Han tror ikke økte alkoholavgifter er veien å gå.

- Når øl selges til lavere pris enn brus og KrFs svar er å øke avgiftene på alkohol, vil det bare øke prisdifferansen og sette enda mer fart i grensehandelen.

Heller øl enn brus?

Ove Heradstveit, psykologspesialist og forsker ved Uni Helse/KORFOR synes det er et tankekors at brus er blitt dyrere enn øl i en del norske butikker.

ALKOHOLFORSKER: - Pris har betydning for hvor mye som drikkes, særlig blant unge, påpeker forsker Ove Heradstveit ved Uni Helse. Foto: Uni Helse
ALKOHOLFORSKER: - Pris har betydning for hvor mye som drikkes, særlig blant unge, påpeker forsker Ove Heradstveit ved Uni Helse. Foto: Uni Helse Vis mer

- Vi vet fra forskning at pris er én av faktorene som har innvirkning på hvor mye alkohol som drikkes, særlig blant unge. Når prisene oppleves som lave, kan dette føre til høyere bruk av alkohol, sier han.

Blir det sixpacken med øl som vinner, også hos brusfolket, når våren kommer og vi skal ut og grille?

Rusforsker Ove Heradstveit tror ikke det.

- Jeg tror neppe at høye priser på brus vil føre til at mange kommer til å velge øl istedenfor brus. Om prisene på øl går ned, derimot, vil det kunne føre til høyere alkoholbruk., sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!