Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kalkunbacon godkjent

Nå er kalkunbacon lovlig: - En fornærmelse

Nortura har nå fått godkjentstempel av Mattilsynet.

GODKJENT: Mattilsynet har nå vedtatt at ordet bacon kan brukes i forbindelse med kalkunprodukter. Foto: Nortura
GODKJENT: Mattilsynet har nå vedtatt at ordet bacon kan brukes i forbindelse med kalkunprodukter. Foto: Nortura Vis mer

(Dagbladet): Nortura skriver i dag at kalkunbacon nå er godkjent som betegnelse.

- Vi er veldig glade for at vi kan fortsette å bruke navnet som beskriver dette produktet aller best. Uten ordet «bacon» hadde det blitt vanskelig å formidle at dette er et magrere alternativ til nettopp vanlig bacon av svin, sier kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen i en pressemelding.

GRISEGLAD: Kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Martine Haugen Petersen er glad for å at bacon nå kan brukes om kalkunprodukter. Foto: Nortura
GRISEGLAD: Kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Martine Haugen Petersen er glad for å at bacon nå kan brukes om kalkunprodukter. Foto: Nortura Vis mer

I november sist høst tvang Mattilsynets lokale avdeling for Mjøsområdet Nortura til å endre merkingen på Prior kalkunbacon. Produktnavnet fikk ikke lenger inneholde ordet bacon. Det førte til at Nortura klagde på vedtaket. Nå har Mattilsynets hovedkontor gitt medhold i klagen.

I vedtaket skriver Mattilsynet følgende:

«Mattilsynet mener at produktet ”kalkunbacon” fra Nortura, ut fra betegnelsen og øvrig merking, ikke kan sies å kunne forveksles med vanlig bacon, selv om ordet ”bacon” inngår i betegnelsen. Forbrukeren får tydelig informasjon om dyreslag som produktet er laget av, da ordet kalkun er angitt foran ordet bacon.»

- Mange hadde hørt om eller smakt såkalt turkey bacon i utlandet og noen dro også til Sverige for å kjøpe det som ofte var importerte produkter. Derfor var det med stor glede vi endelig kunne tilby et norskprodusert kalkunbacon, forteller Petersen.

- Det høres kanskje lett ut å bare fjerne en viss mengde fett, men for å lykkes er vi nødt til å utvikle produkter som smaker godt til tross for redusert fettinnhold. Derfor har vi brukt lang tid på å utvikle et kalkunbacon som både lukter, smaker og ser ut som bacon av svin.

- En fornærmelse

BEKLAGER: - Vi er faktisk lei oss på grisens vegne, sier svineprodusent Beate Menes Didriksen.
BEKLAGER: - Vi er faktisk lei oss på grisens vegne, sier svineprodusent Beate Menes Didriksen. Vis mer

Reaksjonene lar ikke vente på seg hos svineprodusentene. Beate Menes Didriksen er selv svineprodusent og styremedlem i Norsvin SA. Hun beklager vedtaket på sterkeste:

- Vi synes dette er fryktelig synd. Vi er faktisk lei oss på grisens vegne. Fra tidenes morgen har grisen hatt enerett på ordet bacon. Nå har Mattilsynet satt en stopper for dette, sier Beate Menes Didriksen, til Dagbladet. Hun mener det vil føre til forvirring:

- Vi som svineprodusenter kan styre oss for denne typen begrepsforvirring. Vi tror det er villedende for forbrukeren. Dessuten innebærer det en utvanning av begrepet bacon.

- På hvilken måte?

- Bacon er en eksepsjonelt god råvare. For å skape dette produktet må du produsere skikkelig spekk og kjøtt. Det får du aldri på en kalkun.

Hvorfor er dette viktig for dere?

- Jeg synes vedtaket er en fornærmelse mot det gode baconet. Svinekjøtt med bacon i spissen er produkter folk skal få gode assosiasjoner til. I bunn og grunn er bacon er et feelgood-produkt. Ordet skal få deg til å tenke på søndagsfrokost og et godt liv. Du skal få vann i munnen. Tanken på kalkunbacon gir ikke den samme luksusfølelsen – heller en tørr og dårlig smak i munnen , sier Menes Didrikson, som ellers ikke har noe mot kalkuner:

- På den måten er dette bare en undergraving av en meget god vare. Det er mye fint med kalkun, men det er ikke bacon på kalkun.

Hvordan vil dere følge opp saken framover?

- Vi skal følge dette tett opp. Vi som produsenter er også eiere av Nortura. Det er trist at denne prosessen vil unødvendig skape splid innad.

Uklar opprinnelse

- Hva er bacon? Vet vi hvor begrepet bacon kommer fra?, spør matsosiolog Runar Døving ved Høyskolen Kristiania retorisk.

HELT GREIT: Matsosiolog Runar Døving har ingen sterke innvendinger mot bruken av begrepet kalkunbacon og peker på at ord ofte endrer betydning over tid. Foto: Jeanette Landfald
HELT GREIT: Matsosiolog Runar Døving har ingen sterke innvendinger mot bruken av begrepet kalkunbacon og peker på at ord ofte endrer betydning over tid. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

Han kjenner ikke selv til etymologien til bacon, men peker på at man ikke nødvendigvis bare skal ta hensyn til hva et begrep opprinnelig har betydd, men hva det har kommet til å bety over tid.

- Etymologien til bacon er uklar, men har blitt brukt for svin, men man kan ikke vite om det er en produksjonsmåte eller om det er baken eller siden på grisen som er poenget. Det er brukerne av språket som bestemmer.

Han trekker paralleller til kjøttdeig, som for de aller fleste er synonymt med kjøttdeig fra storfe.

- Den vanligste kjøttdeigen er fra storfe, derfor kaller man det «kjøttdeig av svin» eller «kjøttdeig av kylling».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media