Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lavpriskurven, Holdbart og svenske Matsmart selger råbillig overskuddsmat:

Nå får du mat med opptil 95 prosent rabatt - rett hjem

Billig overskuddsmat fra flere leverandører både på nett og i butikk.

NY BUTIKK: Er du tilbudsjeger eller bare vil spare miljøet, går du gode tider i møte. Stadig flere butikker tilbyr mat som ellers ville blitt kastet. Varene får du til sterkt rabatterte priser. Daglig leder Markus Andersson i Lavpriskurven på Gjerdrum gleder seg over stadig flere kunder. Foto: TINE FALTIN  
NY BUTIKK: Er du tilbudsjeger eller bare vil spare miljøet, går du gode tider i møte. Stadig flere butikker tilbyr mat som ellers ville blitt kastet. Varene får du til sterkt rabatterte priser. Daglig leder Markus Andersson i Lavpriskurven på Gjerdrum gleder seg over stadig flere kunder. Foto: TINE FALTIN   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november 2015 åpnet Holdbart, Norges første butikk for overskuddsmat.

Med sterkt rabatterte priser vakte butikken oppsikt, og kundene strømmet til supermarkedet noen steinkast fra Norwegian Outlet i Vestby. Nå har enda en butikk for varepartier som ellers ville blitt kastet, sett dagens lys.

Fra Gjerdrum nord for Oslo selger Lavpriskurven varer med opptil 95 prosent rabatt. I gjennomsnitt selges varene 40-50 prosent rimeligere enn hos de etablerte lavpriskjedene.

OVERSKUDDSMAT: Varepartier som ellers ville blitt kastet, havner blant annet her,  hos Lavpriskurven på Gjerdrum, ikke langt fra Skedsmokorset. En liknende butikk, Holdbart, ligger i Vestby. I januar åpner Holdbart også i Fredrikstad. Aldri har tilbudet av overskuddsmat vært større. Foto: TINE FALTIN
OVERSKUDDSMAT: Varepartier som ellers ville blitt kastet, havner blant annet her,  hos Lavpriskurven på Gjerdrum, ikke langt fra Skedsmokorset. En liknende butikk, Holdbart, ligger i Vestby. I januar åpner Holdbart også i Fredrikstad. Aldri har tilbudet av overskuddsmat vært større. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Supermarkedet, som har kunder fra store deler av Østlandet, selger alt fra bakeartikler og snacks til hudpleieprodukter, klær og kjøkkenutstyr.

Sender over hele landet

Butikken var også først i Norge med overskuddsvarer på nett. Dette tilbudet har også Holdbart.no kommet med, dog med begrensninger i antall ordre i en oppstartsperiode.

- Fra januar blir det fullt frislipp. Da håper vi å være ferdig med innkjøringen av netthandel, sier daglig leder i Holdbart, Trond J. Laeng.

Det betyr at du kan sitte i din egen stue og sikre deg basisvarer som pasta, ris og mel, krydder og oljer til en brøkdel av det du betaler i vanlig butikk, og supplere med ferskvarer fra butikker der du bor.

Den svenske nettbutikken Matsmart er også på vei til Norge, med uttalt mål om å sende maten helt hjem til norske kunder - et langt skritt videre fra dagens løsning der du bestiller på nettet og henter varene på nærmeste postkontor over svenskegrensa.

Den første nettkunden til Lavpriskurven satt klar ved pc'en i Tromsø da tilbudet ble lansert for noen uker siden. Nå har butikken kunder over hele landet. Tilbudet om fri frakt på bestillinger over 600 kroner, benyttes av over halvparten av nettkundene.

Hos Holdbart, som satser helt og holdent på dagligvarer, er fraktprisen 69 kroner for 20 volumkilo. Holdbart har over 100 leverandører og regner med en omsetning på rundt 36 millioner kroner i år. Butikken utvider med nytt supermarked i Fredrikstad i januar.

Overraskelser

Utvalget i Lavpriskurven på Gjerdrum varierer fra dag til dag, avhengig av varepartiene.

- Her er noe av det billigste vi har akkurat nå, sier daglig leder og gründer Markus Andersson og viser fram et smykkesett til fire kroner og Freia sjokolademousse til en femmer.

BILLIG SAFT: Monica Merethe Iversen sikrer seg mange flasker bringebær-og granateplesaft til god pris, mens butikken ennå har den inne. Foto: TINE FALTIN            
BILLIG SAFT: Monica Merethe Iversen sikrer seg mange flasker bringebær-og granateplesaft til god pris, mens butikken ennå har den inne. Foto: TINE FALTIN             Vis mer

I lokalet fyller kundene vognene.

- Jeg har funnet en bringebær-og granateplesaft her som datteren min liker. Den kjøper jeg flere av mens de ennå har den, sier Monica Merethe Iversen.

Hun bor i nærheten og stikker ofte innom for å gjøre kupp. Hennes heteste julegavetips er råbillig merkevaresjokolade og hud-og hårpleieprodukter fra Victoria's Secret til en brøkdel av prisen du ellers ville betalt.

Bak henne kaprer en kunde XL-pakker O'boy til 28 kroner stykket og fransk merkevaresennep til 13 kroner, mens kunden bak, polske Vanda Kawinoska er mest interessert i klær.

KUPP: Vanda Kawinovska innrømmer at hun tenker mer på prisene enn på miljøet når hun handler overskuddsvarer. Hun er ofte innom og synes hun gjør gode kjøp på Gjerdrum. Foto: TINE FALTIN
KUPP: Vanda Kawinovska innrømmer at hun tenker mer på prisene enn på miljøet når hun handler overskuddsvarer. Hun er ofte innom og synes hun gjør gode kjøp på Gjerdrum. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Fleecegenser til under 50 kroner er bra pris, sier hun.

Markus Andersson synes det er ille at så mye som en tredel av verdens matproduksjon ikke spises og at mange produsenter sitter inne med store varepartier.

Sparer penger- og miljøet

Er det under hundre dager til utløpsdato tar ikke matvarekjedene inn varene. 100-dagers-regelen innebærer at maten skal ha minst 30 dager til distribusjon, like mange dager i butikk og ytterligere 30 dager hos forbruker.

Butikker som blant andre Lavpriskurven, Holdbart, Havaristen i Enebakk og svenske Matsmart kjøper disse varepartiene.

Det gjør at mindre mat kastes - og du og jeg sparer penger.

- Kastingen er et gigantisk miljøproblem. Jeg vil sette søkelys på problemet og bidra til at flere overskuddsvarer kommer forbrukerne til gode, sier Andersson.

HUMMER OG KANARI: Noen synes butikken er trist, noen synes den er kaotisk, andre synes det er spennende at du finner juleartikler, verktøy, mat og sjokolade om hverandre. Foto: TINE FALTIN
HUMMER OG KANARI: Noen synes butikken er trist, noen synes den er kaotisk, andre synes det er spennende at du finner juleartikler, verktøy, mat og sjokolade om hverandre. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Femkroners-marked

For et par uker siden lanserte han femkroners-marked, hvor kundene blant annet fikk en halvliter Clausthaler, Freia sjokolademousse med 70 prosent kakao, Freia kakestrøssel og flere typer Sopps spagetti for en femmer pr pakke. Flere av prisene gjelder ennå.

De lave prisene skyldes dels kort holdbarhet eller at varene har passert utløpsdato. Mange varer havner også her fordi matvaren skal ha ny design eller at det har kommet en skrivefeil eller annen feil på emballasjen.

Kakestrøsselet hos Lavpriskurven er utløpt på dato, men kan ifølge Andersson, brukes en god stund ennå. Clausthaler-ølet har utløpsdato i januar neste år og bør nok drikkes i jula, mens sjokolademoussen og pastaen holder i mange måneder framover.

Stadig mer mat

SPENNENDE: Nina Dahl liker å jobbe i en butikk hvor vareutvalget aldri er det samme. - Her er det like spennende hver dag, sier hun. Foto: TINE FALTIN
SPENNENDE: Nina Dahl liker å jobbe i en butikk hvor vareutvalget aldri er det samme. - Her er det like spennende hver dag, sier hun. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Andersson, som selv er svensk, etablerte Lavpriskurven etter mange års erfaring fra svensk og norsk dagligvarebransje.

Foreløpig er rundt halvparten av hyllene fylt med spiselige varer. Det får Andersson høre av kundene, enten de kommer fordi de tror det ennå er Rema 1000-butikk her, eller de forventer mat og lite annet i hyllene. Han oppfordrer til litt tålmodighet.

- Vi får nye leverandører hver uke. Hittil har det vært mye desserter, snacks, olje, krydder, pasta og ris. Snart får vi frukt-og grønt og fersk mat. Da blir det komplett.

Les mer: Restaurantmat til 20 kroner snart også i Norge

Her er Gardermoens billigste baguette

Norsk mat er blant verdens billigste

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!