VEKK: Hermetikkbokser må du etterhvert ser langt etter i norske matbutikker. Denne boksen blir borte i 2019. Norgesgruppen er først ut med et konkret mål for når det skal skje.
VEKK: Hermetikkbokser må du etterhvert ser langt etter i norske matbutikker. Denne boksen blir borte i 2019. Norgesgruppen er først ut med et konkret mål for når det skal skje.Vis mer

Tar grep om emballasje:

Nå forsvinner boksen fra butikkene: - Kommer aldri tilbake

Metall blir til kartong.

Kanskje har du merket det allerede. Boksene du pleide å stable i skapet, er nesten umerkelig skiftet ut med firkantede pakker. Gradvis vil du se mer kartong i butikkhyllene. I bransjen kalles det en stille revolusjon.

STOLT: Nå forsvinner hermetikken. - Vi er først ut med konkrete mål, sier Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen. Foto: Norgesgruppen
STOLT: Nå forsvinner hermetikken. - Vi er først ut med konkrete mål, sier Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen. Foto: Norgesgruppen Vis mer

- Vi vil ha vekk hermetikken, for alltid, sier Signe Bunkholt Sæter, kommunikasjonssjef bærekraft i Norgesgruppen.

Kartong for miljøet

Norgesgruppen har tatt beslutningen om at ingen egne merkevarer skal være på hermetikkboks etter 2022.

Ifølge Bunkholt Sæter er Norgesgruppen og samarbeidspartner Unil først ut i Norge med konkrete mål for når hermetikken skal være borte.

NEI TAKK: Det blir stadig mindre hermetikk i hyllene og i handlevognen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
NEI TAKK: Det blir stadig mindre hermetikk i hyllene og i handlevognen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Bakgrunnen er en livssyklusanalyse av kartong og hermetikk utført av Østfoldforskning for Unil og Norgesgruppen. Analysen konkluderte med at kartong, som hovedsakelig er basert på trevirke, er et mer miljøvennlig emballasjevalg, dersom man ser på hele livssyklusen.

- Når emballasjen går fra å være rund til firkantet, betyr det også mindre luft rundt emballasjen under transport. Det gir enda en miljøgevinst, sier Bunkholt Sæter.

De andre kjedene tenker det samme.

- Mange av våre produkter er over på kartong. Vi jobber hardt for at emballasjen skal være bærekraftig, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Pettersen i Rema 1000.

REMA 1000: - Vi jobber hardt for mer bærekraftig emballasje, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Pettersen. Foto: Rema 1000
REMA 1000: - Vi jobber hardt for mer bærekraftig emballasje, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Pettersen. Foto: Rema 1000 Vis mer

Coop er også i full gang med å erstatte all hermetikk med kartong.

- I år bruker vi 123 færre paller på å ha 400-gram hakkede tomater på kartong framfor hermetikk, sier miljøsjef Knut Lutnæs.

En rekke fordeler

Kartong er lettere, enklere å stable og resirkulere og holdbarheten skal ifølge Dagligvarehandelen.no være like god mikrobiologisk.

Kartong holder også bedre på farge og smak. Når maten kommer i kartong, er man sikret mot påvirkninger fra metall, et av ankepunktene mot aluminiumsbokser.

Kartong brukes nå både på nye produkter og produkter som tidligere fantes på boks. Ifølge miljøsjefen i Tetra Pak kan alt man har på hermetikkboks fylles i kartong.

Åtte bokser pr. person

Unil, som produserer alle egne merkevarer for Norgesgruppen, solgte i 2017 over 42 millioner hermetikkbokser av ulike produkter og størrelser. Det utgjør nesten åtte hermetikkbokser per person i Norge.

NY: Slik ser den nye kokosmelken i kartong ut. Foto: Norgrsgruppen
NY: Slik ser den nye kokosmelken i kartong ut. Foto: Norgrsgruppen Vis mer

- Eldorado kokosmelk er et eksempel. Den kom i fjor på kartong. I alt er 14 produkter nå over på kartong. nå jobber vi videre med de resterende 53 produktene, sier administrerende direktør Odd Ture-Wang i Unil.

- Unil støtter opp under vår ambisjon om å bli klimanøytral. Det er vi glade for, sier kommunikasjonssjef Signe Bunkholt Sæter.

Kjært barn for mange

MILJØSJEF: Knut Lutnæs i Coop ser nå at folk i større grad velger kartong framfor hermetikk.Foto:Coop
MILJØSJEF: Knut Lutnæs i Coop ser nå at folk i større grad velger kartong framfor hermetikk.Foto:Coop Vis mer

Å hermetisere mat er en billig og enkel måte å oppbevare mat på. Boksemat er masseprodusert og dermed billigere enn de ferske variantene. Holdbarheten er også god.

Det har vært mange grunner til å være glad i hermetikkboksen. Bare spør en hytteeier.

Hermetikk kan imidlertid inneholde bisfenol A, et stoff som har hormonforstyrrende effekter og kan bidra til redusert fruktbarhet og skader på kjønnsutviklingen.

UT: Hermetikkboksen var engang høyt elsket. Metallet viste seg å ha problematiske sider. Foto: Rainer Zenz/COMMONS
UT: Hermetikkboksen var engang høyt elsket. Metallet viste seg å ha problematiske sider. Foto: Rainer Zenz/COMMONS Vis mer

Hermetikk gir også høyere miljøbelastning enn andre materialer i et livssyklusperspektiv.

Riktig timing

Norgesgruppens mål om å erstatte hermetikk med kartong er satt til utgangen av 2022 blant annet fordi enkelte produsenter ikke har riktig teknologiske løsninger på plass.

- Tilgangen på Tetra-teknologien er varierende fra land til land. Det er viktig å kunne gi leverandører tid til å kunne samarbeide om gode miljøvalg. Vi ønsker å sette ambisiøse, men realistiske mål, sier Bunkholt Sæter.

Coop har en emballasjestrategi som sier at kjeden skal bruke emballasjematerialer som kan materialgjenvinnes. Kartongen kom derfor tidlig.

- Det er faktisk mulig vi var litt tidlig ute. Vi opplevde at kundene ikke valgte Tetra-pak i den grad vi hadde forventet. Dette er nå i ferd med å snu, sier Coops miljøsjef Knut Lutnæs.

Ifølge Dagligvarehandelen er det bare ett tradisjonelt hermetikkprodukt som så langt har vist seg å ikke passe på en firkantet kartong. Det er ananasringer.