Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Restaurant

Nå gjenåpner stjernerestaurantene

Credo, Britannia og Under har åpnet, men i hovedstaden må man vente ennå et par uker.

ÅPNER: Restaurant Under er blant restaurantene som snart åpner igjen. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
ÅPNER: Restaurant Under er blant restaurantene som snart åpner igjen. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det har vært noen magre uker i restaurantbransjen. I hovedstaden holder de fleste serveringsstedene lukket etter at byrådet stengte kranene i mars, men også i resten av landet har flere restauranter sett seg nødt til å stenge. Ikke minst i det øverste sjiktet har det vært full stopp.

Nå ser det ut til å løsne.

Det er allerede to uker siden Bare gjenåpnet i Bergen. Og i helga åpnet Heidi Bjerkan og restaurant Credo. Nå følger flere andre etter.

- Fantastisk!

Speilsalen på Britannia hotell i Trondheim måtte stenge bare få uker etter at de hadde mottatt sin første Michelin-stjerne i februar. Onsdag åpner de igjen.

MICHELIN: Speilsalen restaurant med Christopher Davidsen i spissen fikk sin første Michelin-stjerne i februar i år. Her fra utdelingen i Olavshallen i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
MICHELIN: Speilsalen restaurant med Christopher Davidsen i spissen fikk sin første Michelin-stjerne i februar i år. Her fra utdelingen i Olavshallen i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Det er fantastisk at vi får åpnet igjen, og vi ser at bookingen er veldig bra, sier en lykkelig kjøkkensjef Christopher Davidsen til Dagbladet.

De tar alle forholdsregler, som to meter mellom hvert bord, og maks fem gjester på samme bord, med mindre de bor under samme tak. De har også egne folk som sørger for renhold underveis.

- Normalt kan vi ha mellom 55 og 60 gjester, mens nå er det plass til 20-25.

Smitteverntiltak har også ført til små endringer i menyen.

- Vi har måttet justere menyen, slik at det ikke blir for trangt mellom de ansatte som er på kjøkkenet. Vi kommer til å kjøre en pakke, seks til åtte retter, men det skal fortsatt være samme gode kvalitet, sier kokken.

Det vil også være noen små endringer i presentasjon, blant annet vil ikke maten legges opp på bordet, men alle retter klargjøres helt på kjøkkenet.

- Men det er fortsatt de samme teknikkene og den samme gode smaken, forsikrer Davidsen.

- Nesten fullbooket ut august

En annen Michelin-nykommer, Under i Lindesnes, åpner 7. mai. Også her er det tatt grep og gjort noen endringer i forhold til hvordan de vanligvis ville ha drevet stedet. Blant annet vil de bare ha åpent tre dager i uka de første par ukene, før de åpner for fullt i slutten av mai med fem dager.

SNART ÅPEN: Nicolai Ellitsgaard og teamet på Under åpner igjen 7. mai. Foto: Svein Bringsdal
SNART ÅPEN: Nicolai Ellitsgaard og teamet på Under åpner igjen 7. mai. Foto: Svein Bringsdal Vis mer

Gjestene vil også merke et par endringer når de kommer.

- Vanligvis ville vi ha tatt imot rundt tre bord hver halvtime og servert dem champagne på mesaninen, før vi fulgte dem ned i spisesalen. Nå tar vi imot ett og ett bord, hvert kvarter, og hopper over stoppet på mesaninen, sier kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard.

Champagne blir det derimot til alle som ønsker det.

Selve restaurantsalen var i utgangspunktet veldig romslig, men maks antall gjester er likevel kuttet fra drøye 40 til 35. På kjøkkenet er de organisert i ulike grupper på maks fem, som jobber sammen.

- Vi er heldige, for mange av våre ansatte bor sammen, så vi har gjort små rokeringer så disse får jobbe sammen, sier Ellitsgaard.

Han roser myndighetene for tydelig informasjon i forkant av åpningen.

- Det er heldigvis ganske klare retningslinjer, og vi følger dem til punkt og prikke, slik at gjestene - og de ansatte - skal føle seg trygge.

Da coronatiltakene slo inn ble omtrent halvparten av reservasjonene kansellert, men dette har nå tatt seg opp igjen.

- Heldigvis for oss er det mange som ferierer i området om sommeren, så nå begynner det å fylle seg opp igjen. Det er fortsatt mulig å få bord, men vi er nesten fullbooket ut august, sier kokken.

Avventer alkoholservering

Der restaurantene i resten av landet bare har nasjonale retningslinjer å forholde seg til, venter Oslo-restaurantene på at byrådet skal åpne for alkoholservering.

Kontrast har benyttet anledningen til å pusse opp, så når de gjenåpner blir det med en cocktailbar.

Nå har byrådsleder Raymond Johansen varslet en oppmykning av reglene for alkoholservering for restauranter som også serverer mat fra mai, med uteserveringer i spissen. Akkurat når restaurantene vil få skjenkebevilling er ikke klart, men Maaemo annonserte på Instagram i går at de gjenåpner 12. mai.

- Eventyrlig respons

Restaurant Bare i Bergen, en av de ferskeste Michelin-restaurantene, var først ute med å gjenåpne, uka etter påske.

- Da vi fortalte på Instagram og Facebook at vi skulle åpne, fikk vi en eventyrlig respons. Lokalpressen var kjappe på ballen og nå ser vi at folk har veldig lyst til å gå ut å spise hos oss. Det varmer, sa daglig leder Øystein Ellingsen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!