Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

15-åring spiste kebab og døde:

Nå har restauranten fått straff

Chloe Gilbert hadde melkeallergi, men trodde at å spise kebab var trygt. Hun tok feil.

DØDE: Briten Chloe Gilbert døde kort tid etter at hun spiste kebab i fjor. Årsaken skal ha vært en ekstrem allergisk reaksjon. Foto: SWNS / NTB scanpix
DØDE: Briten Chloe Gilbert døde kort tid etter at hun spiste kebab i fjor. Årsaken skal ha vært en ekstrem allergisk reaksjon. Foto: SWNS / NTB scanpix Vis mer

Chloe Gilbert fra England døde bare 15 år gammel etter å ha spist en kebab til lunsj da hun var på en shoppingtur i fjor. Kebaben hadde hun kjøpt på et gatekjøkken.

Nå har restauranten fått en bot som straff fordi de ikke hadde skilter som informerte om melkeprodukter i matrettene deres.

Det skriver flere engelske medier, blant annet Mirror og lokalavisa Sommerset Live.

Liten bot

Boten ble på 24 000 kroner, og må betales av eieren av restauranten. Den dekker blant annet over saksomkostninger og et offererstatning.

- Fordi det var deg som serverte maten til Gilbert den dagen, er jeg glad for at du skal leve med det som skjedde for alltid. Når du driver en takeaway-kjede, forplikter du deg til å følge loven, sa dommeren til eieren da dommen ble avsagt, ifølge Sommerset Live, og henviser til det faktum at det ikke var opplyst om allergener i rettene.

Allergisk reaksjon

Det tragiske dødsfallet skjedde den 5. mars 2017, da Chloe Gilbert møtte en venninne. Etter noen timers shopping ble de sultne, og gikk inn på en kebabsjappe der Gilbert spiste en kebab med salat og barbequesaus, og en cola ved siden av.

Kort tid etterpå følte Gilbert seg dårlig og tvang seg selv til å kaste opp. Men tilstanden ble stadig forverret.

Da foreldrene hennes kom til sykehuset, fikk de vite at tenåringen allerede var død.

- Den allergiske reaksjonen skyldes et melkeprodukt i kebaben som Gilbert spiste, sier patolog Deborah Cook.

Ved kumelkeallergi overreagerer kroppens immunsystem på melkeproteiner enten ved å produsere allergiantistoffer, eller ved en aktivering av betennelsesceller eller en kombinasjon av disse. Hver gang man inntar mat som inneholder melkeproteiner, vil immunsystemet reagere allergisk ved utskillelse av mediatorer som for eksempel histamin, eller ved en T-cellemediert betennelsesreaksjon. Histamin skilles ut flere steder i kroppen og gir symptomer som for eksempel diaré, oppkast, magesmerter eller hudplager som elveblest eller eksem, ifølge NAAF.no.

Pliktig å merke maten

Alle som serverer mat er pliktig å deklarere skriftlig innhold av kumelkprotein, samt 13 andre vanlige matallergener, ifølge Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved barneavdeling for allergi og lungesykdommer ved Oslo Universitetssykehus.

Vibeke Østberg Landaas: Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Ketil Jacobsen
Vibeke Østberg Landaas: Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Ketil Jacobsen Vis mer

- Har man alvorlig matallergi, slik denne jenta hadde, skal man imidlertid være utstyrt med en adrenalin-penn, som man må bære med seg til en hver tid. En slik penn kan redde liv dersom uhellet skulle være ute, sier hun, og fortsetter:

- Dessverre er det fortsatt mange produkter, både emballert mat og mat fra serveringssteder, som har mangelfull deklarasjon. Dermed blir det å kunne håndtere en eventuell allergisk reaksjon er svært viktig.

- Må tas på alvor

Guro Waage, mat- og ernæringsrådgiver i NAAF, mener at denne saken viser hvorfor det er så viktig at serveringssteder kommuniserer med sine gjester rundt matallergi, og hvorfor det er viktig at man overholder det regelverket som foreligger.

- Allergenmerking er ikke pålagt oss uten grunn. Manglende eller ukorrekt merking av allergener kan få fatale konsekvenser for allergikere, slik denne saken viser. I Norge er vi blitt ganske flinke på dette, men vi har fremdeles en vei å gå, sier hun.

Mattilsynet rapporterer i sine årsrapporter, både i 2016 og 2017, at manglende og ukorrekt allergenmerking er en av hovedgrunnene til at restauranter og serveringssteder får pålegg i forbindelse med smilefjestilsyn.

Guro Waage: Mat- og ernæringsrådgiver i NAAF. Foto: NAAF
Guro Waage: Mat- og ernæringsrådgiver i NAAF. Foto: NAAF Vis mer

- Selv om det er mange år siden vi i Norge har hatt et dødsfall på grunn av matallergi, kan vi ikke la det være en hvilepute. Vi må fortsette å jobbe for å unngå dette i fremtiden også. Allergi er alvorlig, og må tas på alvor, sier Waage.

- En frykt for allergikere

- Dette er en forferdelig trist sak. Det er svært få som får en så alvorlig reaksjon om de får i seg det allergenet de ikke tåler, men det er dessverre en frykt mange allergikere må leve med, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Ida Berg Hauge: Direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Foto: Melk.no
Ida Berg Hauge: Direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Foto: Melk.no Vis mer

For dem er det helt avgjørende å få god informasjon om allergener i maten, mener Hauge.

- Norske serveringssteder er som nevnt lovpålagt å informere om dette. Melkeproteinallergi i voksen alder forekommer heldigvis sjeldent i Norge. Ifølge Astma- og Allergiforbundet er det godt under én prosent av befolkningen som har denne formen for allergi. For dem som er rammet av dette, er allergier en stor belastning i hverdagen, sier hun.