Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

NYTT I BUTIKK:

Nå kan du bake med insekter

Det er laget av gresshopper og er fullt av proteiner. Nå kommer sirissmelet til Norge. 

INSEKTSMAT:  Interessen øker for spiselige insekter. På bildet muffins bakt med sirissmel toppet med melbillelarve, servert på arrangementet Pestaurant i forrige uke. Melet som er brukt i kakene kommer nå i salg i Norge. Foto: ENDRE VELLENE
INSEKTSMAT:  Interessen øker for spiselige insekter. På bildet muffins bakt med sirissmel toppet med melbillelarve, servert på arrangementet Pestaurant i forrige uke. Melet som er brukt i kakene kommer nå i salg i Norge. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært en krevende dialog med Matttilsynet, men nå er alt klart. Fra neste uke selger vi gresshoppemel i vår nettbutikk, sier Casper Martens Larsen, gründer og daglig leder i firmaet acheta.no. Gresshoppemelet er laget av sirisser (små gresshopper) dyrket fram på en insektsfarm i Thailand.

INSEKTSMEL: Insektsmel er blitt stort i USA, Belgia, Nederland og Storbrittania. Dette melet av sirisser kvernet til mel, kommer i salg i Norge i neste uke. Melet stammer fra en insektfarm i Thailand og selges også i USA. På bildet to av de tre gründerne bak Acheta, Casper Martens Larsen (t.v) og  Mattis Rogne. , Jarle Krokås var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: ENDRE VELLENE
INSEKTSMEL: Insektsmel er blitt stort i USA, Belgia, Nederland og Storbrittania. Dette melet av sirisser kvernet til mel, kommer i salg i Norge i neste uke. Melet stammer fra en insektfarm i Thailand og selges også i USA. På bildet to av de tre gründerne bak Acheta, Casper Martens Larsen (t.v) og Mattis Rogne. , Jarle Krokås var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

Bak med sirisser

Sirissmel binder ingredienser dårlig sammen og kan ikke heve et bakverk.

Likevel mener både FN, kommersielle aktører og forskere at det er interessant. Å dyrke fram insekter krever mindre energi enn å avle kjøtt og er et svar på befolkningsveksten.

Er du på jakt etter bakverk med mye proteiner, kan det nye melet være noe for deg. Om du for eksempel erstatter 20 prosent vanlig mel med sirissmel, får du et bakverk med mye næring. Sirissmel har 600 gram proteiner per kilo.

- Melet kan brukes i brød eller kaker, eller som tilsetning i smoothie. Det kan også brukes istedet for proteinpulver, sier Martens Larsen.

GRESSHOPPEMEL: Noe for neste barnebursdag? Muffins med sirissmel og melbillelarve. Foto: ENDRE VELLENE
GRESSHOPPEMEL: Noe for neste barnebursdag? Muffins med sirissmel og melbillelarve. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

Du skal være ganske ivrig, eller godt bemidlet, for å prøve. En liten pose sirissmel vil koste rundt 120 kroner. Smaken er det delte meninger om. Noen synes det smaker jord, andre litt bittert.

Martens Larsen og hans to medgründere tror likevel at insektsmelet er framtida.

- Du får mye proteiner for pengene, alt er 100 prosent naturlig og i et bakverk vil du knapt merke sirissmelet, sier Martens Larsen.

- Insekter i maten er spennende, sier Christofer Bengtsson, kokk fra Kulinarisk Akademi. Han sto for maten under arrangementet Pestauant og bød i forrige uke på både vafler og kaker hvor melet ble brukt.

Etter trening

Mange treningsfolk er interessert i melet.

HELSEGEVINST: Hockeytrener Lise Solie ved Norges Toppidretts Gymnas, NTG, har prøvd gresshoppebarer og gresshoppemel i treningssammenheng og foretrekker melet. - Det er proteinrikt, tas lett opp i kroppen og smaker ikke noe i en smoothie, sier hun. Foto: THOMAS KRUSE      
HELSEGEVINST: Hockeytrener Lise Solie ved Norges Toppidretts Gymnas, NTG, har prøvd gresshoppebarer og gresshoppemel i treningssammenheng og foretrekker melet. - Det er proteinrikt, tas lett opp i kroppen og smaker ikke noe i en smoothie, sier hun. Foto: THOMAS KRUSE       Vis mer

- Jeg har prøvd gresshoppebarer og sirissmel i utlandet og foretrekker melet. Det er enklere å blande med annen mat og smaker ikke noe om jeg blander det med yoghurt, frukt og bær i en smoothie, sier Lise Solie, hockeytrener ved Norges toppidrettsgymnas (NTG).

Solie bruker sirissmelet som proteintilskudd under og etter trening.

- Insekter er naturlig og tas lett opp i kroppen. Jeg blir ikke tung i magen av det. Solie tror det handler om å kvitte seg med vanen «å spise med øynene», bare spise det som ser fristende ut, uansett hvor sunt eller usunt det er.

- Vi må også fjerne oss fra bildet av gresshopper som skadedyr. Hvis vi avviser insekter som mat, kan vi gå glipp av en helsegevinst, sier hun.

Vokser i utlandet

I USA er insekter et raskt voksende matsegment. Proteinjegerne kjøper insektsproteinbarer, konditorer lurer det inn i kaker, og pynter med gullforgylte gresshopper. Ifølge det amerikanske magasinet Forbes er mer enn 25 insektfirmaer etablert i USA og Canada de siste tre årene.

Én eneste aktør lå i fjor sommer an til å selge insektsmel for 600 000 dollar i løpet av 2015. En artikkel i Newsweeks europiske utgave året før, anslo at markedet for spiselige insekter i løpet av de nærmeste årene vil ligge på rundt 2,6 milliarder norske kroner. Insektskanapéer er den neste foodie-trenden ifølge det britiske matmagasinet Foodmanufacture.

INSEKTSMAT: I Mexico er siriss-tacos et dagligdags syn, her servert på små tostadas av den meksikanske kokken Diego Galicia fra Mixtli restaurant i San Diego, under #southbites tidligere i år. Foto: ELISABETH DALSEG
INSEKTSMAT: I Mexico er siriss-tacos et dagligdags syn, her servert på små tostadas av den meksikanske kokken Diego Galicia fra Mixtli restaurant i San Diego, under #southbites tidligere i år. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Innsektsmelet du snart får kjøpt i Norge eksporteres fra Thailand til USA, hvor det er godkjent av amerikanske myndigheter. Det innfrir også EUs krav på området.

Først i Norge

Noen norske restauranter, blant annet Maaemo med tre stjerner i Michelin-guiden, har allerede strødd maur på maten en stund og skadedyrfirmaet Rentokil har to år på rad lokket folk med insektsmeny på Pestaurant i Mathallen.

INSEKTSVAFFEL: Du kan godt ha gresshoppemel i vaffelrøra, slik de gjorde på årets Pestaurant i Mathallen i Oslo. Denne potetvaffelen ble servert med creme fraiche og gresshopper. Den litt bitre smaken av gresshoppe kommer fram  i denne type bakverk, mens du ikke merker den i søte kaker. Foto: ENDRE VELLENE
INSEKTSVAFFEL: Du kan godt ha gresshoppemel i vaffelrøra, slik de gjorde på årets Pestaurant i Mathallen i Oslo. Denne potetvaffelen ble servert med creme fraiche og gresshopper. Den litt bitre smaken av gresshoppe kommer fram  i denne type bakverk, mens du ikke merker den i søte kaker. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

Da Pestaurant 2016 gikk av stabelen i forrige uke, ble det servert både chilimarinerte gresshopper og muffins med melbillelarver, det siste særlig populært hos barna.

Gresshoppemelet blir det første insektsproduktet i handel i Norge. Det er ikke ulovlig å kjøpe produkter på nettet i utlandet, men ingen norsk butikk selger i dag hele insekter.

EU-lovgivningen er generelt streng overfor insekter, men Brüssel har slått fast at å spise insekter ikke er mer farlig enn å spise kjøtt.

Forsker Daniel Münch ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, tror de første hele insektene her i landet vil bli "frigitt" som snacks i løpet av få år. Münch forsker på holdninger til insekter i maten, og mener insekter kan berike maten og forsterke smakene.

- Mange insekter smaker sitrus. Insekter kan være en erstatning for sitrongeranium eller sitrongress, sier han.

Flere vil satse i Norge

Dialogen mellom insektsmelgründerne og Mattilsynet har vært langdryg, synes gründerne. Det vil nok gå lettere for firmaer som starter liknende virksomhet i tida som kommer.

I Trondheim sitter to kvinner og heier på insektsmelgründerne. Selv venter de på at nytt EU-regelverk om mat skal tre i kraft i 2018. Da er planen å åpne Norges første kommersielle insektsfarm. Navnet på farmen har de allerede.

- Det ble «Myldregard» etter en Facebookavstemning blant venner, forteller Victoria Stokke.

Både hun og makker Ida Hexeberg Rustad er utdannet innen industriell økologi ved NTNU. De to kvinnene driver allerede privat insektsoppdrett, for å høste erfaringer til de starter kommersielt. De er sikre på at insekter vil bli stort også i Norge. Det usikre er hvor fort det vil gå.

For Mattilsynet er det viktigste at at maten er trygg. Den ferske sirissmelimportøren har selv ansvar for å sikre dette.

- Vi vil følge med og ta stikkprøver slik vi normalt arbeider ved tilsyn, sier Svanhild Vaskinn, seniorrådgiver på området «ny mat» i Mattilsynet.

Les mer: Tør du spise en gresshoppe?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!