Pant på polvarer

Nå kan du pante akevittflaska

Det Norske brenneri lanserer snaps på PET-flaske med pant.

MED PANT OG NAPPGARANTI: Denne nye akevittflaska kan du pante på matbutikken. Foto: Det Norske Brenneri
MED PANT OG NAPPGARANTI: Denne nye akevittflaska kan du pante på matbutikken. Foto: Det Norske BrenneriVis mer

5. juli lanseres fire nye flasker i Vinmonopolets hyller med pant. En av dem er Fiskersnaps fra Det Norske Brenneri.

- Dette er for å få så mye retur som mulig. Vi vet at mer enn 95 prosent av alle panteflasker blir levert tilbake. Det passer fint for fiskere, som jo er opptatt av natur og miljøvern, sier Odd Johan Nelvik, daglig leder i Det norske Brenneri, til Dagbladet.

Fiskersnapsen selges i flasker av PET - Polyetylentereftalat, den vanligste typen plast som brukes til flasker. Plastflasker har betydelig lavere klimaavtrykk enn glassflasker, blant annet tar de mindre plass og veier mindre enn glassflasker, noe som sparer miljøet under transport.

Mikrotrend

Det finnes allerede tre par vinflasker med pant på polet, og fra fredag 5. juli vil det være sju. Ifølge Kristine Sanne, kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, skal det gjelde alle nylanseringer på plast de får inn i sortimentet framover.

- Vi har satt som mål å redusere vårt klimaavtrykk med 40 prosent innen 2030. Og emballasje utgjør over 90 prosent av vårt avtrykk, sier Sanne til Dagbladet.

Det er spesielt vekta av flaskene som er avgjørende.

- Derfor introduserer vi først og fremst at vi setter krav til leverandører om at alle nye produkter til under 150 kroner må komme på noe som vi definerer som «lett emballasje», og veie under 420 gram.

Jo lettere, jo bedre, forklarer Sanne, og det aller letteste er PET-flaskene.

- Når vi da i tillegg introduserer pant, sikrer vi oss også mot at plasten ikke skal havne i hav og natur. Derfor er det krav om at alle nye lanseringer på PET skal komme med pant.

Det er likevel ikke bare-bare for leverandørene å introdusere pant på flaskene, og det kommer til å ta tid å innføre. Det stilles blant annet særskilte krav til lim og korker, og det må innarbeides i alle ledd, fra produsenter til leverandører.

Vinpanten som forsvant

Vi skal ikke mer enn knappe 19 år tilbake i tid før det var vanlig med pant på vinflasker, men 1. januar 2001 ble det slutt på dette. Årsaken var at Vinmonopolet fikk for mange flasker i retur som ikke kunne gjenbrukes.

I 2011 ble det lansert vin på boks som kunne pantes. Ikke bag-in-boks, men 0,25-liters bokser som til forveksling kunne se ut som hipsterøl.

Den gang sa Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i norsk Resirk til Dinside at deres hovedmål var at alt skal kunne pantes, men det skulle gå åtte år før flasker med pant fant veien inn i Vinmonopolets hyller - om enn i liten skala.

Tidligere i år lanserte Vinmonopolet tre vinflasker med pant, og flere er ventet i løpet av sommeren. Alle panteflaskene er produsert i PET-plast.

Gjenintroduksjonen av pant kommer etter at Vinmonopolet annonserte sitt miljømål om at all ny vin til under 150 kroner skal tappes på plast, papp, aluminium eller lettglass.

Grensa er ikke tilfeldig:

- PET-flasker egner seg ikke for lagring, så her vil det ofte være friske og fruktige viner som er ment å drikkes unge, forklarer Sanne.

- Lettvektsglass har imidlertid like gode egenskaper som vanlig glass, så det er ingen grunn til at ikke all vin kan tappes på slike flasker. Det er bare musserende vin som trenger litt tykkere glass på grunn av trykket inne i flaska.

Bærekraftig

Fiskesnapsen har ikke bare bærekraftig emballasje, den er, ifølge Nelvik, bærekraftig fra innerst til ytterst.

REKORDFISK: Får du større fisk enn disse, vanker det premier, men alle får pant på de nye akevittflaskene. Foto: Det Norske Brenneri
REKORDFISK: Får du større fisk enn disse, vanker det premier, men alle får pant på de nye akevittflaskene. Foto: Det Norske Brenneri Vis mer

- Utgangspunktet for snapsen er norsk potetsprit, laget av Hoff på Gjøvik, av poteter som de ellers ikke ville få brukt, og så foredler vi den ved å lagre på gamle sherry- og madeirafat.

Nelvik tar gjerne æren for navnet.

- Jeg er en ivrig laksefisker selv, og er ofte på laksefiske. Og man vet jo hvordan det er når man sitter ved elva, det er mye bålfyring og ihjelslåing av mygg, så vil ofte være koselig å ta seg en liten nubbe for å holde varmen, samt feire storlaksen når den kommer på land.

Nelvik forteller også at han på sin årlige fisketur til Altaelva hvert år kaster 5 cl akevitt i elva.

- I Finnmark er det en stein som heter Gabo-kjerringa. Denne må man ifølge mine venner være venner med om man skal få fisk, så hvert år, før vi starter fisket tar vi en skål - og da går det en klunk i elva til Gabo-kjerringa.