Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Japanske bønder med nye bananer

Nå kommer bananene med spiselig skall: 50 kroner stykk og smaken hylles allerede på nettet

Den nye frukten kalles bare «utrolige bananer».

SKALL SKALL IKKE: De nye bananene koster nesten 50 kroner stykket. Til gjengeld kan du altså spise hele bananen, inkludert skallet. Foto: D&T Farm
SKALL SKALL IKKE: De nye bananene koster nesten 50 kroner stykket. Til gjengeld kan du altså spise hele bananen, inkludert skallet. Foto: D&T Farm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi har for lengst fått vannmelon uten frø og det er ikke lenge siden verden så avokado uten stein. Nå melder den engelske avisa The Guardian om at japanske bønder nå har funnet en metode som gir bananer med spiselig skall.

Metoden går ut på å sakte fryse bananene ned til -60 grader, før de tines. Det er D&T Farm som har utviklet metoden som kalles, fritt oversatt, for «fryse-tine-oppvåkningsmetoden».

- Den ble utviklet etter at en av de ansatte, Setsuzo Tanaka, hadde forsket på dette som en hobby, skriver en talsmann for gården i en e-post til avisa.

- Motivasjonen for å utvikle metoden var at han ønsket en banan som var kjempegod og helt trygg å spise. Man kan nemlig spise skallet fordi den er dyrket økologisk, helt uten kjemikalier.

Frukten med det spiselige skallet kalles Mongee bananer, som oversettes løselig til Utrolige bananer.

De kom for første gang i salg i fjor i byen Okayama. Forbrukerne oppfordres til å vente til det kommer små, brune flekker før man spiser den - da i sin helhet, med skall og det hele.

SoraNews24, en japansk nettside har testet de nye bananene. De kan fortelle at skallet hadde uvant tekstur og «temmelig enkelt å spise». De skriver følgende:

- Skallet er veldig tynt og det er ikke mye tekstur.

Smaken? Rapportene så langt forteller om tropisk aroma og at det kan minne om ananas.

Så langt har bananene ikke blitt produsert i store kvanta. Prisene er deretter. En banan med spiselig skall koster rett under 50 kroner stykket.

D&T Farm forteller at de nå har planer om å tidoble produksjonen i år. De vurderer også mulighetene for å begynne med eksport.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!