Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vegetar- og vegan-restauranter, Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger:

Nå kommer de kjøttfrie restaurantene

Gjør deg klar for grønnsakbistroer og spisesteder frie for meieriprodukter og kjøtt.

KJØTTFRITT: Restauranter uten kjøtt er ikke lenger en raritet. Foto: Bon Appetit / NTB Scanpix
KJØTTFRITT: Restauranter uten kjøtt er ikke lenger en raritet. Foto: Bon Appetit / NTB Scanpix Vis mer

Stadig flere norske restauranter velger bort kjøtt, helt eller delvis.

- Vegetartrenden er sterk i alle de nordiske landene, kanskje særlig i Sverige, sier Lena Ilkjaer, redaktør av den nordiske restaurantguiden The White Guide.

GRØNNSAKER: Lena Ilkjaer, redaktør av den nordiske restaurantguiden The White Guide, ser en sterk vegetartrend i alle de nordiske landene, foreløpig med Sverige i tet. Foto:The White Guide
GRØNNSAKER: Lena Ilkjaer, redaktør av den nordiske restaurantguiden The White Guide, ser en sterk vegetartrend i alle de nordiske landene, foreløpig med Sverige i tet. Foto:The White Guide Vis mer

Den anerkjente guiden kom nylig med sin tredje nordiske utgave, hvor 16 nye norske restauranter er med blant Nordens 325 beste.

Flere ønsker kjøttfrie alternativ. Og trenden vil vokse, mener inspektørene som reiser rundt og besøker spisesteder for den nordiske guiden.

Fra hippie til hipster

Tida er over da vegetarrestauranter hadde hippiepreg eller var del av Krishna-bevegelsen. Vegetarmat blir stadig mer trendy, og vegetarrestaurantene mer hipster.

I Oslo er en ny generasjon vegetarspisesteder i ferd med å etablere seg.

VEGANBØLGE: Over 400 steder i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim har nå veganske alternativer. Thomas Olsen alias Veganmannen er svært fornøyd med utviklingen. Det er blitt mye lettere å gå ut og spise, konstaterer han. Foto: Orhan Kuresevic.
VEGANBØLGE: Over 400 steder i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim har nå veganske alternativer. Thomas Olsen alias Veganmannen er svært fornøyd med utviklingen. Det er blitt mye lettere å gå ut og spise, konstaterer han. Foto: Orhan Kuresevic. Vis mer

- Utrolig gøy, sier Thomas H. Olsen, mannen bak matbloggen veganmannen.

Olsen viser til at det på den veganske appen Vegan Norway nå er samlet over 400 steder i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim med veganske alternativer.

- Flere og flere vanlige restauranter tilbyr veganske tre- og fem rettere og iallefall en eller to retter på menyene sine, sier Olsen.

Popper opp

Ifølge redaktør Ilkjaer i The White guide er norske restauranter blitt så gode at dansker og svensker snart vil oppdage at de kan reise til Norge for å spise godt.

Mange av de nye gode restaurantene serverer vegetarretter.

Skulle du lure på hva de heter, alle de nye stedene, får du et lite knippe av dem her.

DROPPET KJØTT: Fru K på Tjuvholmen har fjernet kjøtt fra menyen, men fisk og sjømat er fortsatt med. Foto: Elisabeth Dalseg      
DROPPET KJØTT: Fru K på Tjuvholmen har fjernet kjøtt fra menyen, men fisk og sjømat er fortsatt med. Foto: Elisabeth Dalseg       Vis mer

Funky Fresh Foods driver vegansk café og catering fra DogA ved Akerselva i Oslo. Loving Hut serverer ren vegansk mat, også med erstatningsprodukter(for kjøtt) fra restauranter på Fredensborg og St. Hanshaugen.

Tidligere i høst åpnet Fristelse i Oslo sentrum, Oslos første vegan-gourmet, etter å ha drevet vegansk café i Drammen et par år. I tillegg har du Pur Oslo, som har serveringen på Kulturhuset, og Oslo Raw, som driver vegansk kafe på Adamstuen i Oslo og leverer til andre. Kafeen åpner eget bakeri og arrangerer også kurs i raw food.

UKJENTE SMAKER: Med  vegetarbølgen kommer mye ny mat, her kinesiske vegetarretter. Foto: NTB SCANPIX
UKJENTE SMAKER: Med  vegetarbølgen kommer mye ny mat, her kinesiske vegetarretter. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Også i andre byer skjer det mye. Mat fra Hagen er en populær vegansk og vegetariansk restaurant i Trondheim, som forøvrig får en avlegger i Oslo.

I Tønsberg forbereder Veganized seg på å åpne veganrestaurant 20. november, med smakebiter på hva gjestene kan vente seg på Instagram, og i Bergen åpner the Daily Pot på onsdag.

I Kristiansand har den debio-godkjente restauranten «Tilstede mat og mer» drevet uten kjøtt på menyen siden mars 2012, og i Stavanger gjør blant annet Egget seg bemerket med sofistikerte vegetarretter.

- Må ikke være så vanskelig

Daily Pot i Bergen skal det i hovedsak servere supper og gryter, derav navnet daglig gryte.

- Vi vil gjerne vise at det ikke trenger å være så vanskelig å velge vegetarisk- eller vegansk mat, sier daglig leder og medeier Kevin Staszkiewicz til Dagbladet.

FRISKT: Stadig flere går for supper fulle av gode kjøttfrie ingredienser. Foto: Pixtal
FRISKT: Stadig flere går for supper fulle av gode kjøttfrie ingredienser. Foto: Pixtal Vis mer

Supperestauranten åpner kun få kvartaler unna Bergens suppeinstitusjon Zupperia, men Staszkiewicz tror ikke det vil bli uheldig konkurranse, siden konseptene er såpass forskjellig.

All maten på Daily Pot skal være plantebasert. Restauranten vil også selge kortreist, økologisk mat som man kan kjøpe med seg hjem.

Vegansk fastfood

Finlandsfergen fra Stockholm har nylig fått vegansk meny. Sverige har også fått sin første heløkologiske og veganske fastfood-restaurant, The Plant.

The Plant er en kombinasjon av det engelske ordet for plante og fabrikk. The Plant legger opp til enn rå, industriell følelse i lokalene, mens maten skal være grønn og ren.

Halvparten av det gründer Maximillian Lundin serverer er raw food, vegetarmat som ikke varmes opp til mer enn 40 grader. Resten er vegansk, men varmebehandlet. Så langt som mulig benyttes svenske råvarer.

VEGANER: Gründer Maximillian Lundin har startet Sveriges første heløkologiske veganske fastfoodkjede. Foto: THE PLANT
VEGANER: Gründer Maximillian Lundin har startet Sveriges første heløkologiske veganske fastfoodkjede. Foto: THE PLANT Vis mer

Noen ønsker å bidra mer forsiktig til at kjøttforbruket går ned.

- Restauranter som fortsetter med kjøtt gjør ofte kjøttet til tilbehør. Kjøttet serveres ofte røkt, strimlet eller tørket, for å tilføre umami-smaken, mens grønnsakene får spille hovedrollen, sier Lena Ilkjaer i The White Guide.

Av og til vegetar

I Oslo har restaurant Fru K på Oslos mest fornemme hotel, The Thief, nylig fjernet kjøtt fra menyen.

Fisk og meieriprodukter serverer de fortsatt.

Også butikker og kiosker går for grønnsaker.

I Oslo har Norges første vegetardisk åpnet på Meny Ringnes Park, mens Narvesen nettopp har lansert veganpølser i utvalgte kiosker i flere byer.

Les også:
Nye dagligvarer høst 2016, vegetar: - Viktigere å kutte kjøttforbruket enn å spise økologisk

Solgte mer Oumph! kjøtterstatning enn Grandiosa i lanseringsuka

Nå må Oslos kommune-kantiner servere bare vegetarmat én dag i uka

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media