Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hemmeligheten bak den røde fargen på pølsene

Nå kommer de røde pølsene til Norge: - Fargen kommer fra hvaforno', sa du?

Nå kommer danskenes pølseklassiker til Norge, men de fleste blir overrasket når de får høre hvor den får sin karakteristiske, røde farge fra.

PØLSETEST: De danske, røde pølsene kommer til Norge. Men smaker egentlig det norske folk forskjell? Video/klipp: Frida Andersen, reporter: Nicolai AagaardVis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): For veldig mange nordmenn er en tur innom «pølsevognen» en obligatorisk del av danmarksoppholdet. Knallrøde pølser med brød, remulade, søt eller skarp sennep, ketchup, sprø eller rå løk og syltet agurk er erkedansk hurtigmat. Vil du kjøre den heldanske varianten bestiller du en flaske kald sjokolademelk ved siden av.

Akkurat i tide til pølsespiserdagen over alle pølsespiserdager, 17. mai, lander nå de danske, røde pølsene i norske kjøledisker. Menykjeden lanserer «Røde Hot Dog Pølser», og satser på at de vil slå an blant nordmenn med gode pølseminner fra Danmark.

Og mens rødfargen opprinnelig ble brukt av Københavns pølsemakere til å «sminke» pølser som var i ferd med å gå ut på dato, er ikke dette lenger tilfelle. I dag farges pølsene røde fordi de er blitt et nasjonalt ikon, og ikke fordi de skal selges som «fattigmannspølser».

Naturlige fargestoffer

Ulike typer, og ikke alltid like naturlige, fargestoffer har vært brukt på de røde pølsene opp i gjennom tidene. I dag brukes kun naturlige stoffer som er godkjent på øverste hold, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Meny, Nina Horn Hynne.

SPRAYES PÅ: Den klassiske rødfargen er helt naturlig og sprayes på pølsene, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonsrådgiver i Meny.
SPRAYES PÅ: Den klassiske rødfargen er helt naturlig og sprayes på pølsene, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonsrådgiver i Meny. Vis mer

- Hvor kommer den spesielle røde fargen fra?

- Årsaken til at pølsen er rød er at den blir farget med et naturlig fargestoff, som blandes med vann og sprayes på pølsene. Fargestoffet er godkjent av Mattilsynet, uttaler Hynne til Dagbladet.

To fargestoffer benyttes, forteller innholdsdeklarasjonen på pølsepakken: Det røde E120 og det guloransje E160b. Rødfargen lages av ryggskallet på en liten lus som heter cochenille, og er det samme fargestoffet som brukes i leppestift og Campari.

Den guloransje fargen, som også brukes til å få fram det karakteristiske røde skinnet på pølsen, lages av frø fra annattotreet. Fargene regnes som tilsetningsstoffer, og har derfor E-numre.

Pølsene produseres på Tulips pølsefabrikk i Danmark, men av norsk svinekjøtt.

- Dette har med avgiftssystemet vårt å gjøre, og er en ikke uvanlig fremgangsmåte for produkter som selges på det norske markedet, forklarer Horn Hynne.

Stoffene skal være godkjente

DEILIG OG DANSK: Danskene nyter de røde pølsene gjerne sammen med diverse tilbehør og en kald flaske sjokolademelk. Foto: Tulip
DEILIG OG DANSK: Danskene nyter de røde pølsene gjerne sammen med diverse tilbehør og en kald flaske sjokolademelk. Foto: Tulip Vis mer

Cecilie Svenning, seniorrådgiver, seksjon fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet, opplyser at alle tilsetningsstoffer som brukes i næringsmidler innen EØS skal være vurdert og godkjent slik at bruken ikke skal medføre en fare for folkehelsen.

- Dersom tilsetningsstoffer inneholder stoffer som kan fremkalle allergier eller intoleranse, må det gis opplysninger om dette. Fargestoffer er stoffer som brukes for å gi farge til mat og drikke som i utgangspunktet er fargeløse. Svenning påpeker at fargestoffer også kan tilsettes produkter for å få en stabil farge uavhengig av faktorer som årstid, opprinnelse og råvarens farge.

- Det er ikke tillatt å bruke fargestoffer på en måte som gjør at det kan villede forbrukeren eller for å skjule dårlig kvalitet. I næringsmiddelkategorien «varmebehandlede kjøttprodukter» er det noen begrensinger på hvilke stoffer som kan brukes. Alle virksomheter har ansvar for å sette seg inn i disse, sier Svenning i en kommentar.

- Anselig mengde tilsetningsstoffer

Kokepølsene, som skal trekkes på samme måte som vanlige wienerpølser, lages etter dansk originaloppskrift i Danmark, men altså med norsk svinekjøtt. De røde pølsene har 80 prosent kjøttinnhold.

- Det er mye mer kjøtt i den danske pølsen enn i vanlige wienerpølser. Dette vises i litt høyere proteininnhold, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

GANSKE FETT: Selv om det er mer kjøtt i de røde pølsene, er det likevel mer kalorier enn i vanlige wienerpølser påpeker ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky Foto: Juha Rossi
GANSKE FETT: Selv om det er mer kjøtt i de røde pølsene, er det likevel mer kalorier enn i vanlige wienerpølser påpeker ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky Foto: Juha Rossi Vis mer

Hun påpeker at kjøttet som er brukt er ganske fett:

- Slik skal jo danske pølser være, og både fett- og kaloriinnholdet er derfor høyere enn i wienerpølser. Begge typene har derimot en anselig mengde tilsetningsstoffer, som blant annet er med på å bevare konsistensen og forhindre harskning.

Arsky minner om at selv om fargestoffet er naturlig, kan det gi allergiske reaksjoner hos enkelte.

Nina Horn Hynne anbefaler å spise de røde pølsene på klassisk dansk manér:

- I brød med ketsjup og gjerne topping som løk og sylteagurk, eller for eksempel på tallerken sammen med potetmos. Pølsene kan også være fine oppkuttet på tapasbordet, for eksempel med salsa eller syltet rødløk.

Det er den danske pølseprodusenten Tulip som lager pølsene, og som markedsfører dem under merket Gøl i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media