Matbutikkene klar for påskepriskrig:

Nå kommer påskevarene. Og det blir billig

Kvikk Lunsj til fem kroner: - Prisene justeres minutt for minutt.

PÅSKEGODT: Lavprisbutikkene presser prisene på to av disse fire påskevarene. Foreløpig. Foto: Elisabeth Dalseg
PÅSKEGODT: Lavprisbutikkene presser prisene på to av disse fire påskevarene. Foreløpig. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er én måned til påske, men butikkene begynner så smått å få påskevarene på plass.

Det har vært litt tilfeldig, noen påskeegg her, litt påskeskum der. Men denne uka falt prisen på påskegodt nummer én: Kvikk Lunsj. Stykkprisen på den populære tursjokoladen er nå nede i fem kroner, dersom du kjøper en multipack, meldte Nettavisen.

En kjapp prissjekk i lavprisbutikkene fredag 2. mars viser at prispresset på klassiske påskevarer har spredt seg til appelsiner.

- Vi skal ha de billigste appelsinene, sier Kristine Aakvaag Arvin, informasjonssjef i Kiwi, til Dagbladet.

BILLIGST: Frukt og grønt er viktigst, men Kiwi vil være billigst på alle varer, forteller informasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin.
BILLIGST: Frukt og grønt er viktigst, men Kiwi vil være billigst på alle varer, forteller informasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin. Vis mer

- Frukt og grønt er vår viktigste varegruppe, men vi kjemper for å være billigst på absolutt alle varer. Det har vi lovet kundene våre.​

Torsdag kveld var prisen på standard-appelsinene til Kiwi 11,90 kroner. Fredag morgen var det 11,80, og fredag ettermiddag var hylleprisen 9,90.

Hos Extra var prisen på appelsiner i løsvekt 11,90 kroner fredag morgen. Dette er en halvering av normalprisen, ifølge kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis. Og lavere skal det bli.

- Prisene justeres minutt for minutt. I det øyeblikket én butikk setter ned prisen, følger de andre etter, sier Takle Friis.

Fredag formiddag så prisbildet slik ut:

Vare Kiwi Rema 1000 Extra
Standardappelsiner11,8013,5011,90
Premiumappelsiner19,9019,9019,90
1 Kvikk-lunch12,9012,9016,50
Multipakk kvikklunch (antall)15 (3)40 (8)20 (4)
Kvikklunch/stk i multipk555
Smågodt168168,00169,00
1,5 liter Solo33,9033,9035,50

Priser er innhentet 2. mars, i butikker på Grünerløkka i Oslo. Prisene som er oppgitt er hyllepris, vi har ikke tatt hensyn til eventuelle bonuspoeng, kunderabatt, et cetera.

Selger med tap

Kampen om høytidshandelen er hard. Ingen av kjedene Dagbladet har vært i kontakt med vil si noe om hvor mye de er villige til å kutte prisene av konkurransemessige hensyn, men det er ikke uvanlig at butikker selger sesongvarer med tap, for å kapre kundene.

PRISKRIG: Prisene justeres minutt for minutt, forteller Bjørn Takle Friis i Coop.
PRISKRIG: Prisene justeres minutt for minutt, forteller Bjørn Takle Friis i Coop. Vis mer

- Vi har jo sett eksempler på at varene nesten gis bort, som i jul i fjor, der vi solgte pepperkaker til én krone boksen, sier Takle Friis.

- Hvor billig kan det bli?

- Det er nesten ingen grenser. Men når prisen på Kvikk Lunch og appelsiner er mer enn halvert på få dager, sier det litt om hvor hard konkurransen er.

Da Dagbladet sjekket priser fredag formiddag var påskevarene nesten fraværende i butikk. Men de skal være på vei, og i butikk i løpet av få dager, ifølge Takle Friis. Og en priskrig på flere varer utelukkes ikke. Alle vil være billigst.

- Det er jo spennende å se hvor lavt prisene kan gå, men vi skal være billigst uansett. Det er en del av gamet. Så da blir det sånn som det blir, sier Takle Friis.

Arvin i Kiwi peker på at det er beinhard konkurranse om å være billigst hver eneste dag.

- Vi skal kjempe for at Kiwi-kundene får de laveste prisene, både til påske og resten av året.

Også hos Rema er lave priser i fokus:

- Hos Rema skal vi ha de laveste prisene i alle kategorier. Våre kunder skal finne laveste pris på de varene de ønsker å kjøpe, enten det er frukt, snacks eller middagsmat, sier Mette Fossum, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000.

De omstridte smågodtprisene

De siste årene har det vært en nærmest hysterisk priskrig på smågodt i lavprisbutikkene.

Kiwi tror på gulrot i stedet for pisk, og i fjor lanserte kjeden et sunnere smågodt; frukt og grønt i små beger, til samme pris som hektoprisen på smågodt. Snacksgrønnsakene ble revet bort fra butikkene, og grønnsaksfysne nordmenn rensket det europeiske markedet for minigrønnsaker.

Smågodtsalget falt med 400 tonn fra 2016 til 2017, fortelle Arvin. Det kan også ha en sammenheng med at i 2016 var smågodtprisene nede i 2,90 kroner per hekto, 29 kroner per kilo.

Totalt kjøpte nordmenn mer enn 1333 tonn smågodt i 2016 - dobbelt så mye smågodt som året før.

I dag kan det synes noe glissent i den sunne smågodthylla til Kiwi, men ifølge Arvin skal det være snackagurk, gulrot, fruktmiks, søt paprika og ananasbiter inne, selv om tilgangen kan variere noe.

I år kan kundene også vente seg sunnere alternativer hos Extra.

- Jeg kan ikke si så mye konkret, men vi kommer med en genial sunn nyhet til påske, sier Takle Friis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer