Til tross for at årets vinhøst er rekordlav, kan vi likevel se fram til å kjøpe franske viner neste år, men til en noe høyere pris. Foto: Scanpix
Til tross for at årets vinhøst er rekordlav, kan vi likevel se fram til å kjøpe franske viner neste år, men til en noe høyere pris. Foto: ScanpixVis mer

Fransk vinhøst ødelagt, Vinmonopolet øker prisene

Nå øker Polet prisene: Dårligste vinhøst i Frankrike siden 1945

Årets franske vinhøst blir cirka 18 prosent lavere enn et normalt år. Nå skrus prisene opp.

(Dagbladet): Ekstremvær har påvirket årets vinhøst i Frankrike. Etter en ekstra mild mars og kald april ser årets vindrueavling ut til å bli den dårligste siden 1945.

AVDRAMATISERER: Ingunn Jordheim, Generalsekretær
Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) kan berolige alle som liker fransk vin. Foto: VBF
AVDRAMATISERER: Ingunn Jordheim, Generalsekretær Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) kan berolige alle som liker fransk vin. Foto: VBF Vis mer

Mange vindistrikter har også opplevd ekstrem tørke de siste månedene. Det franske landbrukdepartementet anslår at landets vinproduksjon blir omtrent 18 prosent mindre enn 2016.

Er det grunn til å bekymre seg for utvalget av franske viner på Vinmonopolet framover?

Generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) kan berolige alle som er glad i fransk vin med at det blir fransk vin i hyllene også neste år.

- Det som vil skje er at vin importeres som før, men at prisene blir justert opp da etterspørselen blir større, sier Jordheim til Dagbladet.

Bedre kvalitet

Jordheim kan også glede oss med at vinkvaliteten gjerne blir bedre i år med lav produksjon. År med tørke gir mindre sykdom på druene og det igjen gir bedre viner.

- Vineksportørene ser på Norge som et attraktivt land å selge til, så vi vil finne kjente franske merker i hyllene også i 2018 og årene framover.

- Rødviner fra 2017 kan bli en god og attraktiv årgang, antyder Jordheim.

Ledende vinnasjon

Historisk sett har Frankrike vært den ledende vinnasjonen helt fram til for cirka ti år siden.

I 2005-2006 kom italienske viner for fullt og nordmenns interesse for franske viner har siden dengang vært dalende. Det kan nå se ut som om trenden er i ferd med å snu og at fransk vin igjen får et oppsving.

- Franske viner, både røde, rosé og musserende, blir stadig mer populære, mens franske hvitviner derimot er på svak retur, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

- Dette kommer fram av tallene fra vinsalget i uke 24-34 i 2017 sammenlignet med tilsvarende uker i 2016. Vi drikker 16 prosent mer franske musserende vin i år enn i fjor. Økningen i rosévin-konsumet i samme periode sammenlignet med fjoråret er på 17 prosent. Dette viser at franske roséviner og musserende viner er noe vi nordmenn foretrekker.

Utfordringer i Burgund

Kommunikasjonsjef Gunnar Skoglund i vinimportøren Vinarius sier til Dagbladet at franske vinbønder har hatt klimautfordringer i de seneste årene, men at det er store lokale forskjeller. Det er mest utfordrende for små bønder som leverer små kvanta vin.

- Tidligere har Frankrike produsert for mye vin, som ble destruert, så nå blir produksjonen mer tilpasset etterspørselen, sier Skoglund.

Tørre år kan gi gode avlinger da man unngår råteskader. Blir det for tørt vil fotosyntesen i druene opphøre og utviklingen stoppe opp. Chablis er det nordligste distriktet i vinregionen Burgund i Frankrike og her har produsentene merket klimaendringer de siste 3 årene. Derfor har Chablis-vinene blitt dyrere, for det produseres færre flasker og etterspørselen er stor. Skoglund kan garantere at de også neste år vil importere fransk vin til norske polhyller til glede for alle som liker gode franske viner.

Chablis er en etterspurt hvitvin og klimaendringer har gjort at det produseres færre flasker. Foto: Scanpix
Chablis er en etterspurt hvitvin og klimaendringer har gjort at det produseres færre flasker. Foto: Scanpix Vis mer

Les også:

Vintest: Finner du disse to bokstavene på etiketten, vet du at kvaliteten er god

Det er ikke lenger bare champagne som gjelder.