Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nå stenger restaurantene

Men alt håp er ikke ute for dem som vil ut og spise godt.

STENGER: Michelin-restaurant Credo er blant restaurantene som stenger i dag. Foto: Geir Mogen.
STENGER: Michelin-restaurant Credo er blant restaurantene som stenger i dag. Foto: Geir Mogen. Vis mer

Nå stenger restaurantene. Credo og Maaemo stenger dørene umiddelbart melder DN.

Maaemo har akkurat rukket å åpne i nye lokaler etter flere forsinkelser. Først hadde de vannlekkasje i kjelleren, så sprakk alle koketoppene. For en drøy time siden kom meldingen på Instagram om at de nå holder stengt inntil videre.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med de to restaurantene, men dagens signaler fra myndighetene har satt sitt preg på restaurantbransjen.

Da Dagbladet snakket med Heidi Bjerkan tidligere i uka, så det lysere ut. Da vurderte de å stenge søsterrestauranten Jossa, som har mye større selskaper, men nå har de altså tatt avgjørelsen om å stenge begge restaurantene.

Holder åpent

Alt håp er ikke ute for dem som drømmer om å spise Michelin-mat i hovedstaden. Restaurant Statholdergaarden holder åpent, forteller eier og kjøkkensjef Bent Stiansen.

- Vi har nettopp hatt allmøte om tingenes tilstand. Vi forholder oss selvsagt til myndighetenes anbefalinger. Hos oss er det ikke noe problem med å holde god avstand i restauranten, sier Stiansen til Dagbladet.

HOLDER ÅPENT: Bent Stiansen på Statholdergaarden.
HOLDER ÅPENT: Bent Stiansen på Statholdergaarden. Vis mer

Han legger likevel ikke skjul på at tiden framover vil bli svært utfordrende.

- Vi er glade for at vi har en bedrift som er gjeldfri med kontanter på bok - og en kjeller full av vin. Akkurat nå ser det helt fint ut hos oss, det er tilnærmet vanlig. Det er godt besøk i dag, og både fredag og lørdag ser det ut til å være nærmest fullbooket.

Også restaurant A L'aise holder åpent.

- Vi holder åpent som vanlig for å ivareta eksisterende reservasjoner og vi vil som alltid gjøre vårt ytterste for å gi våre gjester en uforglemmelig opplevelse, skriver restauranten i en melding på Facebook.

- Det anbefales fra myndighetene at vi alle tar våre forholdsregler for å hindre smitte. Restaurant À L'aise har stor fokus på hygiene og renhold og følger selvfølgelig opp dette. Dette har vår største prioritet og vi tar alle nødvendige forholdsregler. Vi har allerede fra før stor avstand mellom bordene og øker det enda mer.

De legger til at om noen skulle ønske å endre reservasjonen, er det bare å ta kontakt.

Hos Fursetgruppen som driver restauranter som Ekebergrestauranten, Lofoten og Festningen, ser de situasjonen an.

- Vi tar fortløpende vurderinger av situasjonen. Vi ser at flere av våre bransjekollegaer velger å stenge midlertidig som følge av de siste retningslinjene fra helsemyndighetene. Vi ser på dette og andre tiltak – sakens natur endrer seg omtrent fra time til time akkurat nå, sier Gjøran Sæther, administrerende direktør.

Avbestillinger

LYSPUNKT PÅ LYSVERKET: Christopher Haatuft driver flere restauranter i Bergen. Nå er han bekymret for hvordan viruset vil påvirket bransjen. - Vi er åpne og klare for å ta imot gjester, sier han til Dagbladet. Foto: Clodagh Kilcoyne / Food Reuters / NTB Scanpix
LYSPUNKT PÅ LYSVERKET: Christopher Haatuft driver flere restauranter i Bergen. Nå er han bekymret for hvordan viruset vil påvirket bransjen. - Vi er åpne og klare for å ta imot gjester, sier han til Dagbladet. Foto: Clodagh Kilcoyne / Food Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I Bergen er det krise under oppseiling, forteller Christopher Haatuft som er involvert i flere restauranter i Bergen, som Lysverket, Hoggorm og Damsgård.

- Vi fikk nettopp en avbestilling på 100 gjester, forteller Haatuft. Tirsdag vedtok beredskapsgruppa i Bergen blant annet at utesteder, serveringssteder og forsamlingsarenaer uten sitteplasser skal legge til rette for at publikum kan holde minst én meters avstand til andre gjester.

- Ja, er det slik at alt avbestilles nå?

- Nei, det er ikke så gale at alt avbestilles - men vi har 100 avbestilt fordelt på flere grupper på Damsgård. Lysverket og Hoggorm har jeg ikke tall på, men ja, det er brutalt, medgir Haatuft og utdyper:

- For bransjen i en liten by som Bergen kan dette bli katastrofalt. Vi lever langt på vei av store happenings - av det som skjer ellers i byen. Folk spiser gjerne i sammenheng med at de gjør andre ting som konserter, festivaler osv., sier han og peker på at mange arrangementer nå kan stå i fare for å avlyses.

- Det er vanskelig å se for seg hvordan man kan overleve her i byen uten store arrangementer som Gullruten, Festspillene og store konferanser. Vi vet jo ikke sikkert, men det er ikke usannsynlig at alt blir avlyst om dette eskalerer.

Frykter det verste

- Hvor mørkt ser du på situasjonen?

- Om de holder seg slik det er nå, så skal vi klare oss alle sammen. Vi kommer til å klare oss og vi har for all del mye gjester på Lysverket, men færre enn vi hadde håpet. Men, det er ingen spøk. Jeg frykter det verste. Om det utvikler seg slik det gjør i Italia, kan det ende med massekonkurs for utelivet i Bergen. Og andre steder.

- Hvordan takler dere til situasjonen?

- Vi gjør det vi kan. Blir det for ille vil vi be ansatte ta ut ferie, redusere varelageret og innføre innkjøpsstopp, for eksempel. Jeg har til og med kjøpt inn vitaminer til alle ansatte, sier Haatuft til Dagbladet.

- Vi tar dette på høyeste alvor og prøver etter beste evne å være ansvarlige. Men, det handler om pisk og gulrot her. Foreløpig har vi sett mest pisk, som når myndighetene snakker om bøter og til og med fengselsstraff dersom reglene ikke overholdes. Når vi ser hvor alvorlig denne krisen blir for bransjen, kanskje med en masse konkurser, må vi også se på hvordan vi kan bruke gulrot. For eksempel kunne man se for seg at pliktoppfyllende restauranter premieres med halv arbeidsgiveravgift, momslettelse eller noe i den duren.

- Hva er så spesielt med restaurantbransjen?

- Vår bransje er spesielt sårbar. Det er få eller ingen ansatte som har noen buffer å snakke om. Man kan ikke be folk gå uten lønn i tre måneder. Restauranter er steder med små marginer og liten eller ingen buffer. Mange lever på en god desember helt fram til det løsner igjen i mai måned. Så dette kunne ikke kommet på et verre tidspunkt.

Haatuft forteller også om spesielle tiltak som må gjøres på restauranten Hoggorm:

- På pizzarestauranten Hoggorm står folk i kø. Vi må unngå kø for å holde oss til énmeters-regelen. Vi setter inn en servitør til å lage venteliste, slik at folk kan komme tilbake når det åpner seg et sete.

- Alle kommer til å merke dette. Jeg vil faktisk oppfordre folk til å støtte alle småbedrifter de er glade i. Ikke bare restauranter, men også indie klesbutikker, frisører, bakerier osv.

Ikke bare Michelin

Det er ikke bare stjernerestaurantene som må stenge. Det samme gjelder for kokkefavoritten Le Benjamin på Grünerløkka i Oslo. I en melding på Facebook skriver de følgende:

Det er med tungt sinn vi har bestemt oss for å stenge fra og med i dag, grunnet den siste informasjonen og anbefalinger fra myndighetene.

Vi håper dette ikke blir langvarig, men forholder oss inntil videre til anbefalingen fram til 26. mars.

Også franske Chez Colin stenger.

Hele Norges coronakart