Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kampen mot plast:

Nå vil de du skal ha med «BH-posen» i matbutikken

Meny lanserer gjenbruksposer til frukt og grønt.

GJENBRUK: Det ser ut som en ganske vanlig vaskepose, et sånt nett du kan plassere BH-er, nylonstrømper eller sarte klesplagg i når du vasker det i maskin, men det er til frukt og grønt. Foto: Carrinet
GJENBRUK: Det ser ut som en ganske vanlig vaskepose, et sånt nett du kan plassere BH-er, nylonstrømper eller sarte klesplagg i når du vasker det i maskin, men det er til frukt og grønt. Foto: Carrinet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kampen mot plast tar den norske dagligvarekjeden Meny nå et nytt våpen i bruk: Gjenbruksnett til frukt og grønt.

Ved første øyekast kan det se ut som en helt ordinær vaskepose, som skal holde styr på BH-er, nylonstrømpebukser og sarte klesplagg i vaskemaskinen, og det kan du selvsagt også bruke det til, men tanken er en litt annen.

De små nettene er ment å erstatte de små plastposene som er vanlig å bruke for å kjøpe frukt og grønnsaker i løsvekt, og som sjelden brukes mer enn én gang.

Disse nettene er i et tynt stoff som er såpass grovt vevet at du kan skylle frukt og grønt direkte i posen. Blir posene skitne, kan du vaske dem i maskin på 40 grader.

Plastkutt i butikk

Bæreposer i plast har lenge vært en symboltung syndebukk for plastforsøpling i naturen, og alle de store norske dagligvarebutikken tilbyr handlenett som kan brukes flere ganger, men dette er første gang det lanseres gjenbruksnett som kan brukes som emballasje til frukt og grønt som kjøpes i løsvekt.

KUTTER PLAST: Meny tar flere verktøy i bruk for å kutte plastbruk i butikkene, forteller Nina Horn Hynne. Foto: Meny
KUTTER PLAST: Meny tar flere verktøy i bruk for å kutte plastbruk i butikkene, forteller Nina Horn Hynne. Foto: Meny Vis mer

Når det er sagt: Det er ingen ting som hindrer kundene å gjenbruke plastposer eller ta med egne stoffposer eller liknende. De lette gjenbruksnettene vil imidlertid ikke gjøre noe nevneverdig utslag på vekta, og heller ikke sluttsummen på kassalappen, med unntak av den gangen du kjøper dem.

Nettene blir et supplement til plastposer og papirposer som kundene allerede kan velge mellom.

- Vi anbefaler kundene våre å bruke gjenbruksposen. Den er en klar miljøvinner, dersom den brukes igjen og igjen. I et rent klimaregnskap er plastposene et noe bedre valg enn papirposene, mens papirposen er et bedre valg ut fra et forsøplingsperspektiv, sier kommunikasjonsrådgiver i Meny, Nina Horn Hynne.

De små nettene er laget av polyester, rommer sju liter, tåler ti kilo, og kan vaskes i maskin på 40 grader. De kommer i pakker på tre, og koster 24,90 kroner.

Skuffet over materialvalg

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, roser Meny for initiativet i kampen mot unødvendig plastforbruk, men er ikke like imponert over materialvalget.

TENK HELHETLIG: Anja Bakken Riise roser tiltaket med gjenbruksnett, men oppfordrer folk til å bruke nett i bærekraftige materialer.
TENK HELHETLIG: Anja Bakken Riise roser tiltaket med gjenbruksnett, men oppfordrer folk til å bruke nett i bærekraftige materialer. Vis mer

– Det er litt dumt at gjenbruksnettene er laget nettopp av polyester - spesielt når de kommer med en anbefaling at de kan vaskes i maskin.

Når du vasker polyester i en vaskemaskin, frigjøres det små plastpartikler. De skylles ut i avløpet, og ender i havet som mikroplast.

– Jeg synes derfor det er litt vanskelig å forstå hvorfor de er laget av polyester, altså plast. De burde heller finne bedre bærekraftige materialer, som for eksempel økologisk bomull, sier Bakken Riise.

- Vi har et ønske om å redusere unødvendig engangsplast i våre butikker, og har per nå landet på denne posen, da det var det beste alternativet per i dag, sier Horn Hynne i Meny.

Hun ser ikke bort ifra at de vil finne alternative materialløsninger seinere, men viser til at det er viktig å ha funksjonelle, slitesterke og vaskbare poser for å få flest mulig til å ta dem i bruk.

- Her må vi ta steg for steg. Husholdninger som tar disse gjenbruksposene i bruk kan anslagsvis kutte bruk av flere hundre små engangsposer per år.

Plastemballasje bra for miljøet

I kampen for et bedre miljø er det fort gjort å kaste seg på trender og ta valg som viser seg å være veldig korttenkte.

IKKE KJØP FOR MYE: Mye mat har kortere levetid uten plastemballasje, ifølge Anne Marie Schrøder. Foto: Matvett.no
IKKE KJØP FOR MYE: Mye mat har kortere levetid uten plastemballasje, ifølge Anne Marie Schrøder. Foto: Matvett.no Vis mer

- Mye emballasje er utviklet for å gi maten best mulig holdbarhet, og ved å kutte eller bytte ut denne emballasjen vil mange matvarer få redusert holdbarhet, sier Anne Marie Schrøder, direktør for Matvett, mat- og serveringsbransjens organ for å forebygge og redusere matsvinn.

- Matsvinn vil uansett være mer miljøbelastende enn bruk av plastemballasje.

Dette er tatt med i Menys regnskap.

- Innen 2020 skal vi redusere plastforbruket på frukt og grønt med hele 20 prosent - altså 150 tonn, sier Horn Hynne.

Dette målet skal de nå på flere måter; gå over til løsvekt der det er mulig, bytte plast med papp der det er mulig, og optimalisering av plastbruk for de grønnsakene som trenger plast.

- Der vi må fortsette med plast for å unngå matsvinn og sikre kvaliteten, erstatter vi med resirkulerbar plast. I løpet av 2018 vil all plast på fersk frukt og grønt være resirkulerbar, sier Horn Hynne.

For frukt og grønt som ikke kommer emballert fra butikk presiserer Schrøder at det er ekstra viktig at du oppbevarer det riktig når du kommer hjem fra butikken. Her er det spesielt viktig å passe på at de oppbevares til riktig temperatur, og at enkelte matvarer som vil påvirke hverandres forråtningsprosess, som epler og tomater, holdes atskilt.

Ifølge Schrøder trengs det fortsatt opplæring på dette området - og kanskje en aldri så liten holdningsendring.

- Handler du mat uten emballasje er det ekstra viktig at du ikke handler mer enn du trenger.

Bioplast og papir

Hos Coop har de angrepet utfordringen med plastposer i frukt- og grøntavdelingen på en litt annen måte.

- I første omgang ønsker vi å teste ut poser i bioplast. Vi har allerede poser i papir i mange av våre plukk og miks av grønnsaker, forteller Knut Letnes, miljøsjef i Coop Norge.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Video: CNN Vis mer

Dette er ett av flere tiltak i selskapets emballasjestrategi, som har et mål om å kutte plastforbruket med 25 prosent.

- Optimal emballasje med økt bruk av resirkulerte og fornybare materialer vil redusere både matsvinn og klimautslipp. I første omgang vil 4000 produkter bli gjennomgått.

Også Rema 1000 ønsker å kutte plast i frukt- og grøntavdelingen, og har blant annet flere frukter som er pakket i papirposer.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Rema 1000, Frederik Jarh, jobber de også med et nytt tiltak for frukt- og grøntposer.

- Vi i Rema 1000 er opptatt av å gjøre det som virker og som er enkelt for kundene våre. Vi har nye, konkrete tiltak som vi lanserer så snart de er klare, sier Jahr.

- Et av de viktigste tiltakene for å senke produksjonen av ny plast er at vi i år tilbyr handleposer laget av 80 prosent resirkulert plast.

Mindre emballasje på fisk, frukt og grønt og kylling, har også bidratt til at Rema 1000 har redusert plastforbruket med mer enn 400 tonn hittil i år. Innen 202 ønsker de å kutte plastbruken med 37 prosent, tilsvarende 1500 tonn plast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!