Smakstest ny iskrem

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Vegansk nykommer til topps i blindtest av årets nye iskrem.

HURRA!: Det beste med 17. mai? VIF Kongeblå gutter 2011 er ikke i tvil: - IS!!
HURRA!: Det beste med 17. mai? VIF Kongeblå gutter 2011 er ikke i tvil: - IS!!Vis mer

- Vegansk? Du tuller!

Alex Dominique Raby, kjøkkensjef på Ekebergrestauranten i Oslo, stirrer vantro på oss. Sammen med sin nestkommanderende, Guillaume Legendre, har han akkurat smakt seg gjennom 26 av årets nye iskrem for Dagbladet.

LURT: Testpanelet trodde ikke sine egne øre da vi fortalte dem hvilken is de hadde kåret til vinner, og sjekket interessert ingredienslista. Foto: Elisabeth Dalseg
LURT: Testpanelet trodde ikke sine egne øre da vi fortalte dem hvilken is de hadde kåret til vinner, og sjekket interessert ingredienslista. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

De har kommentert og kritisert tilsetningsstoffer, dårlig sjokolade og mangel på egg og ekte vanilje i iskremen. Og så viser det seg at den aller beste iskremen er vegansk! Uten hverken egg eller fløte.

- Det er jo helt fantastisk!

Som kokker er begge ofte kritiske til veganske produkter. Ikke fordi de ikke liker tanken, men det er noe med erstatninger som ikke blir like gode som originalen.

Men denne ble bedre!

- Jeg tror nesten ikke det jeg liker. Iskrem av erteprotein, kokosolje og kakaosmør. Det er ikke til å tro!

Trist saftis

Det var mange høydepunkter i årets test. Kanskje spesielt for dem som er glad i salt karamell - den kombinasjonen dukker opp i ulike varianter, gjerne med peanøtter.

I den andre enden av skalaen finner vi flest saftis. De fleste er myntet på de aller minste. Konsistensen er dårlig, smak og farge ikke blandet ordentlig inn, men verst er smaken som i beste fall er udefinerbar eller ugjenkjennelig eller i verste fall gjennomført kunstig.

- Vi jobber med naturlige råvarer, og opplever ofte at barn ikke liker eller gjenkjenner smaken. Men det er krise at de spiser dette og tror at det er sånn det skal smake, sier Legendre oppgitt.

MYSTISK KONSISTENS: BrainCooler-isen flaket seg når den smeltet. Testpanelet hadde aldri sett på maken. Foto: Elisabeth Dalseg
MYSTISK KONSISTENS: BrainCooler-isen flaket seg når den smeltet. Testpanelet hadde aldri sett på maken. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

De skjønner godt at for eksempel de nye BrainCooler-isene i klemmeposer er populære. Men skjønner ikke hvorfor produsenten ikke vil legge bare litt mer i råvarer.

Testpanelet Alex Dominique Raby og Guillaume Legendre, med isen som så ut som en avokado, luktet og smakte som pære - men var en Kiwi-smoothie. Foto: Elisabeth Dalseg
Testpanelet Alex Dominique Raby og Guillaume Legendre, med isen som så ut som en avokado, luktet og smakte som pære - men var en Kiwi-smoothie. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Dette er så enkelt å lage! Litt fruktpuré og sukkerlake. Da smaker det som det skal, og du får mye bedre konsistens!

Slik testet vi:

  • Vi har vurdert 26 av de nye iskremene som er i, eller er på vei til, butikkene.
  • Iskremen er vurdert etter utseende, duft, smak og konsistens.
  • I testpanelet er Alex Dominique Raby, kjøkkensjef på Ekebergrestauranten, og Guillaume Legendre, assisterende kjøkkensjef, med diplom som konditor og i iskrem.
  • Testen er gjennomført og i utgangspunktet vurdert blindt, men etter å ha smakt på iskremen har testpanelet fått vite hva de smakte på, slik at karakteren er justert der testpanelet var på vippen - ut ifra hvor godt isen møter kriteriene fra pakken.

Diplom-Is: Frozen Brain Cooler Fersken

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne saftisen i klemmepose har en kunstig farge, kunstig smak og en helt håpløs konsistens.

Når isen smelter litt, deler den seg i flak, som om noen har lagt gelatinplater på hverandre. Konsistensen er krystallisert, men blir geléaktig når den smelter. Og smaken er umulig å definere. Appelsin? Ikke godt.

Diplom-Is: Frozen Brain Cooler Mango

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne gule isen har den samme håpløse konsistensen som de to andre. Men hva smaker den? Ananas? Melon? Banan?

Dette smaker billig og ser billig ut.

Diplom-Is: Frozen Brain Cooler Very Cherry

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Også denne isen har en lite tiltalende konsistens. I tillegg er fargen veldig ujevn, og når den smelter er det tydelig at den ikke er blandet ordentlig ut.

Smaken er heller ikke opplagt. Druer kanskje? Eller er det en anelse kunstig kirsebær her?

Hennig-Olsen: Nyt Dobbel sjoko

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne sukkerbomba ser litt slurvete ut. Du får søt sjokoladeis, marmorert med søt sjokoladesaus og trukket med et søtt sjokoladelag med krisp.

Den er blant de minste i testen, kanskje en av grunnene til at den bare inneholder 120 kcal? Men ikke bruk kaloriene på denne ...

Ben & Jerry's: Fudge brownie (Non-Dairy)

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne mørke iskremen med biter av brownies har testens tristeste konsistens. Iskremen er krystallisert, den er på grensen til å skille seg, og det smaker bare av brownie - men uten god sjokoladesmak.

- Er dette lowcarb? Og har de droppet egg? Triste greier.

Isbjørn Is: Nü Smoothie Kiwi

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Testens mest forvirrede is ser ut som en avokado, og dufter og smaker av kunstig pære. Det er litt uflaks når den skal smake av kiwi.

Teksturen er ikke god, litt gelatinaktig, og vi sitter igjen med et uappetittlig fettlag i munnen.

Hennig-Olsen: Friskis Melon

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

En av testens mest instagramvennlige produkter er en smoothieis formet som en vannmelon. Hverken farge eller smak følger opp.

Den er blass rosa, og smaker som jordbær, med eplesmak i det grønne skallet, og de små sjokoladebitene smaker bare sukker.

Hennig-Olsen: Crème Cookie dough og sjokolade

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne pinneisen er ikke spesielt pen, og sjokoladetrekket er ujevnt. Selve iskremen er rar i konsistensen, veldig søt, og med myke kjeksbiter inni?

Det er også en sjokoladesaus mellom sjokoladeiskremen og sjokoladetrekket, og alt er akkurat litt for søtt.

Diplom-Is: Dream Lemon splash

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne isen ser ikke så pen ut. Trekket er litt ujevnt og veldig kunstig gult, og sier mer mango enn sitron - som det både dufter og smaker. Det har også en litt ugrei gelatintekstur.

Selve isen har god og kremet tekstur, og er marmorert hvit og gul. Det kunne de spart seg, og heller marmorert med trekket. Glasuren dreper alt her!

Diplom-Is: Lollipop Tropisk Superspinn

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne er visuelt morsom, selv om testpanelet gjerne skulle sett litt klarere farger.

Det lukter og smaker av tropiske frukter, men litt udefinerbart, og det er vanskelig å skille ut noe klart. Mango, ananas? Alt smaker likt, også de ulike fargestripene. Morsom for barn og forfriskende syrlig.

Hennig-Olsen: Zeroh! Lemon Guava

NULL KALORIER: Zeroh! er den eneste isen uten kcalorier.
NULL KALORIER: Zeroh! er den eneste isen uten kcalorier. Vis mer

Gult er kult, men denne er i overkant knall i fargen. Den lukter og smaker som forventet av sitron, men mer som kunstig sitrongelé enn vanlig sitron.

Den har god syrebalanse, og veldig forfriskende. Kunstig, men likevel godt.

Hennig-Olsen: Kaptein Sabeltann is gullstøv

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Tynne svarte pinneis med - er det gull - på toppen? undrer testpanelet, men da de får vite at det er kaptein Sabeltann-is, gir det mening.

Det lukter og smaker cola, mens den hvite kjernen smaker nesten ingen ting. Konsistensen er likevel den beste av saftisene. Dette vil barn like!

Diplom-Is: Krone-is Duo Vanilje- & karamellsmak

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Klassisk kroneis med en vri: karamellis og vaniljeis er marmorert og toppet med karamellsaus og daimkuler.

Iskremen har fin konsistens, men smaker lite, og karamellsmaken er nesten ikke til stede. Kjeksen er fin og sprø, men du får bedre karamellis enn denne!

Diplom-Is: Wanted Puck Peanøttis

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Innholdsrik iskrem trukket med melkesjokolade: Her er det peanøttsmør, karamell og ørsmå mørke sjokoladebiter, fylt med peanøttsmør.

Litt som Snickers, godt - men for søtt. Kokkene setter likevel pris på innsatsen som er lagt inn i detaljene.

Ben & Jerry's: On the dough Caramel Ice Cream Bar

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne sjokoladetrukne iskremen kunne hatt bruk for en pinne, og kan nok bli litt klissete å spise, men den ser bra ut på tallerkenen.

Iskremen har god konsistens, inneholder cookie dough med peanøttsmør, og den mørke sjokoladen med kjeksbiter gir god tekstur.

Diplom-Is: Royal melkesjokolade

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Klassisk pen form, sjokoladen er blank og fin, men iskremen er skuffende hvit. Hvor er eggeplommefargen?

Selve iskremen har god tekstur, men vaniljesmaken drukner. Heldigvis er sjokoladesmaken god, men om du hadde spist med bind for øynene kunne du lett trodd du spiste sjokoladeis.

Unilever: Magnum White chocolate Strawberry

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne pene isen er trukket med hvit sjokolade og overrasker med en lyserosa jordbæriskrem.

Konsistensen er nydelig, jordbærsmaken og balansen er god, og selv om hvit sjokolade ikke er kokkenes favoritt er det bra gjennomført.

God, men ikke fantastisk.

Diplom-Is: Wanted Cookie

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Klassisk iskremsandwich med myk og god kjeks.

Iskremen har fin tekstur, og kjeksen har akkurat den klypa med salt som balanserer det veldig søte. Krokankulene gir en spennende tekstur.

Hennig-Olsen: Crème Peanøtt og karamell

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Klassisk pinneis med peanøtter, karamelltrekk og melkesjokoladetrekk. Snickers på pinne.

Det hele blir litt for søtt, det hadde gjort seg bedre med mørk sjokolade for å balansere det søte. Formen er også litt i overkant ujevn eller rustikk, og det ser billig ut.

Isbjørn is: Dobbel fløteis med kokos og dobbelt lag sjokolade

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne er trukket med skinnende blank sjokolade, og overrasker med tre lag trekk: Sjokolade, kokoskrem og sjokolade.

Det smaker som Bounty - med litt ekstra finesse. Isen som også smaker av kokos er veldig hvit, og det er søtt - men det passer godt til produktet.

Diplom-Is: Litago Frozen

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Lysebrun iskrem med smak av melkesjokolade og en helt vidunderlig kremet konsistens - nesten som en melkesjokoladekrem.

Testpanelet kunne kanskje ønsket en anelse mer sjokoladesmak, dette er veldig mildt. Men for små barn må dette være midt i blinken!

Unilever: Magnum Almond

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Pen og rustikk is på pinne med grovt hakkede mandler i det lyse sjokoladetrekket.

Iskremen har god tekstur og vaniljesmak, men testpanelet skulle gjerne sett hakket mørkere sjokolade til mandlene. Det blir akkurat litt for søtt.

Unilever: Magnum Classic

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne klassiske vaniljeisen er trukket med mørk sjokolade. Formen og utførelsen er ikke utpreget vakker, men sjokoladen er mørk, blank og skikkelig god.

Iskremen har fin tekstur, men smaker ikke mye. I kombinasjon med det rause trekket er det likevel en av testens beste iskremer.

Unilever: Magnum White chocolate and cookies

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

En spennende annerledes iskrem som er fint marmorert med sjokoladesaus, trukket med hvit sjokolade med små sjokoladekjeksbiter i.

Den har god tekstur med krønsj og en kremet is med nydelig tekstur. Det blir litt søtt, men det følger med hvit sjokolade.

Diplom-Is: Royal Trippel magi salt karamell

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne isen med sølvhvitt trekk er kanskje den mest innovative og morsomme å se på. Men full av titandioksid som nå er forbudt i EU, men ikke Norge?

Selve iskremen er kremet og god. Den smaker kanskje ikke så mye i seg selv, men sammen med sjokolade og karamelltrekket er det en spennende og interessant miks.

Unilever: Magnum Vegan almond

Når de avslører vinneren: - Du tuller?!

Denne pinneisen imponerer fra den kommer på bordet.

Den er litt ujevn i formen, som sammen med de grovt hakkede mandlene i det mørke sjokoladetrekket gir den et håndverkslaget preg. Og den smaker himmelsk! Her er det god kvalitet i alle ledd.

- Denne kommer jeg til å kjøpe igjen!