Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Restaurantanmeldelsen: Robinson og Fredag på Lofthus Samvirkelag - Kunstnernes Hus:

Når man ikke byr på annet enn pizza, må det være lov å forvente skyhøy standard

Lofthus Samvirkelag serverer god pizza i flott lokale, men det er også alt. 

FLOTT LOKALE: Lofthus samvirkelag startet som et kveldstilbud for Åpent Bakeri, og er nå et etablert pizzatilbud i flere av Oslos bydeler. Nå er også Kunstnernes Hus blitt en del av "samvirkelaget". Lokalet er vakkert og pizzaen god, men Robinson og Fredag savner småmat som start og noe søtt etter pizzaen.  
FLOTT LOKALE: Lofthus samvirkelag startet som et kveldstilbud for Åpent Bakeri, og er nå et etablert pizzatilbud i flere av Oslos bydeler. Nå er også Kunstnernes Hus blitt en del av "samvirkelaget". Lokalet er vakkert og pizzaen god, men Robinson og Fredag savner småmat som start og noe søtt etter pizzaen.   Vis mer

- Jøss, det er jo folk her.

HVIT OG RØD: Seks røde og seks hvite pizzaer. Slik er menyen. Vil du ha noe annet på tallerkenen, må du se deg om etter et annet sted.
HVIT OG RØD: Seks røde og seks hvite pizzaer. Slik er menyen. Vil du ha noe annet på tallerkenen, må du se deg om etter et annet sted. Vis mer

Det var en ettermiddag midt i uka, og i de stadig elegante lokalene like ved Slottsparken, vegg i vegg med Kafé Oslo på Litteraturhuset, satt det gjester ved flere av bordene.

Enslige, to og to – og større grupper.

Flotte lokaler

- Ja, det var en hyggelig forandring. Sist jeg gikk forbi, var det ikke en sjel her. Ikke gangen før det heller, sa Robinson.

- Og tenk, sa Fredag. - I hine hårde dager, var det kø for å komme inn her.

Fredag hadde rett. Arcimboldo, som vannhullet i Kunstnernes Hus het den gang, var i en periode et av de aller heiteste stedene i Oslos natteliv.

Men det begynner å bli lenge siden. Og flere restaurantkonsepter siden.

- Vi får håpe det lykkes denne gangen. Dette lokalet er for flott, på alle måter, til ikke å bli hyppig brukt av mange.

Å satse på bare pizza, er bredt, men samtidig smalt. Dessuten er konkurransen hardnet, med gode pizzasteder som Villa Paradiso, som både trekker fulle hus på Grunerløkka og på Frogner.

Pizza, og bare pizza

Tidligere i høst flyttet Lofthus Samvirkelag inn i den luftige foajeen.

Og på menyen her, som på de andre samvirkelagsfilialene på Tranen, Holtet og Torshov, står det én ting: Pizza.

Riktig nok i tolv varianter, seks «røde» med tomatbasert saus, og seks «hvite» med saus på crème fraîche.

Er pizza det man ønsker, er det i tillegg til de italienskinspirerte, kommet pizza-steder med pizza på norsk i Oslo, for eksempel folkelige Taverna'n, der pizzaen kalles skorper og serveres fra vedfyrt ovn.

Må levere

Når man ikke byr på noe som helst annet, gjør kjøkkenet det enkelt for seg. Og da er det lov å forvente at det som serveres holder skyhøy standard. Det var verken Robinson eller Fredag helt sikker på om det gjør.

Etter at Robinson og Fredag hadde funnet seg et sted å sitte, meldte en hyggelig og blid servitør seg.

Han kunne fortelle at, joda, det var bare pizza på menyen her, om kvelden. Lunsjmenyen byr på andre ting, men etter klokka 14.00 – bare pizza.

OSER AV OSLO-HISTORIE: Kunstnernes Hus
OSER AV OSLO-HISTORIE: Kunstnernes Hus Vis mer

Nå er Magasinets utsendte, i likhet med de aller fleste andre nordmenn, glade i denne italienske favoritten, så det var ikke noe problem.

Men, det kunne kanskje vært hyggelig med noe annet i tillegg?

- Jeg mener det. Om ikke annet et eller annet smått å bite i til vinen – som for øvrig er helt ok, sa Fredag og tok en slurk av glasset med Valpolicella Classico fra Ca’ La Bionda.

- Enig. Og det kan da ikke være så vanskelig for kjøkkenet å legge opp noen oliven, skjære opp noen ostebiter eller litt spekeskinke? Merkelig. Men pizzaen skal da være veldig god.

Det er den i hvert fall på de andre «samvirkelagene».

Så god at det var pizzasjefen på Lofthus samvirkelag vi lot prøvesteke finalistpizzaene da Dagbladet i fjor arrangerte konkurransen Norges beste pizza.

Rask servering

Kort tid etter - ventetiden var ikke lang, det skal de ha – kom det to pizzaer på bordet. En «rød» av typen «picante», og en «hvit» som hadde fått det lite italiensk-klingende navnet «reinsdyr».

- Kombinasjonen av rødløk og granateplekjerner er fin. Og overraskende. Men reinkjøttet er så tynt skåret, at det ikke gjør noe særlig av seg. Noe viltsmak er det i hvert fall ikke å finne her, sa Robinson.

- Nå står det riktignok reinsdyr carpaccio i menyen, altså veldig tynnskåret kjøtt, så da blir det vel kanskje sånn? Undret Fredag.

- Men, jeg skjønner hva du mener. Det kunne like gjerne vært oksekjøtt. Likevel synes jeg det smaker godt.

Se også vår sakstest av den nye reindsdyrpizzaen fra NorgesGruppen.

Chili-fraspark

Den andre varianten, den «røde», hadde rikelig med grovhakket tomat, Ventricina-salami (en delikatessevariant fra Abruzzo øst for Roma), rødløk og nok av både rød og grønn chili til å gi den litt fraspark.

- Godt. Smaksløkene blir pirret, men ikke skremt. Passer fint til den krydrete spekepølsa, mente Robinson.

- Men - hva synes du om helheten? Kunne skorpa vært litt sprøere? Bunnen litt bedre stekt? Og kunne de kanskje vært en anelse varmere?

Fredag så avventende på Robinson.

Kunne vært sprøere og varmere

- Som tidligere sagt, når pizza er det eneste på menyen – er det lov å forvente at den er tilnærmet perfekt. Og du har rett, den kunne både vært sprøere og varmere.

Når man ikke byr på annet enn pizza, må det være lov å forvente skyhøy standard

Siden det ikke finnes så mye som en biscotti på menyen, eller noe annet søtt som kunne vært et slags dessertalibi, var det bare en ting å gjøre: Be om regningen.

- Eller, vent litt, sa Fredag. –Det er jo veldig fint å sitte her. Lokalene er stadig flotte, stemningen hyggelig. Kanskje vi skulle tatt et glass vin til?

Robinson smilte.

- Ok. La oss kalle det dessert. Skål.

Les også:

Syv ting du bør ha i skapet for å lage italiensk mat.

Gudfaren av italiensk mat besøker Viestad på kjøkkenet.

- Wow! Små, oransje fiskeegg og blomkål funker helt utmerket på pizza

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling