Firbent venn ordner opp

Når muskelsyke Mette er uheldig på kjøkkenet, redder hunden oppskriften

Enten vispen glipper ut av hendene eller stekespaden faller i gulvet, kommer superhunden Linda til unnsetning.

SUPERHUND: Superhunden Linda er Mette Nonseths gode hjelper! Mette har en medfødt muskelsykdom som gjør at hun av og til trenger hjelp om hun skulle falle mens hun er ute på tur. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Før medførte det sukk og fortvilelse hver gang Mette sto på vaskerommet og opplevde at fingrene ikke lystret som hun ville. For med den medfødte muskelsykdommen Benign Herditær Chorea vet trønderjenta at hun brått kan bli så sliten at hun ikke orker å holde blusa som skal inn i vasketrommelen - eller for den saks skyld: At slikkepotten glipper ut av hånda hennes på kjøkkenet.

HENTER: Med kommandoen «Ta med!» løper Linda bort og henter strikketøyet til matmor Mette. Foto: Monster/NRK
HENTER: Med kommandoen «Ta med!» løper Linda bort og henter strikketøyet til matmor Mette. Foto: Monster/NRK Vis mer

- Nå roper jeg bare «Ta opp!» og vips har hunden min Linda plukket opp det jeg mistet, slik at jeg selv slipper å ake meg ned på rumpa. Jeg har fått et helt nytt liv, sier Mette Nonseth fornøyd.

Økt livsglede

Søndag er hun og familien med i den gripende serien Superhundene på NRK1. Der får vi oppleve møtet fra i fjor sommer, da hundetrener Maren Teien Rørvik for første gang kom på besøk med omplasseringshund. På grunn av sykdommen kan trebarnsmoren innimellom bli veldig sliten, eller miste balansen slik at hun faller. Da kommer hun seg ikke opp igjen.

FAMILIEKOS: Da Linda kom inn i livet til familien Mette Nonseth, samboeren Johan og sønnen Sindre hadde de også den gamle hunden Tino. Foto: Monster/NRK
FAMILIEKOS: Da Linda kom inn i livet til familien Mette Nonseth, samboeren Johan og sønnen Sindre hadde de også den gamle hunden Tino. Foto: Monster/NRK Vis mer

- Helt fra tv-teamet åpnet bakdøra på bilen og Linda kom hoppende ut, falt vi for hverandre. Det var akkurat som hun skjønte med en gang at det var hos oss hun nå skulle bo! Jeg er veldig glad i rasen portugisisk vannhund fra før av, og trengte en som er sterk. For når jeg faller, kommer Linda løpende bort og da kan jeg lene meg til henne for å stable meg på beina igjen, framholder 43-åringen overfor Dagbladet.

GODE VENNER: Mette Nonseth og sønnen Martin Skaanes koser deg med den portugisiske vannhunden Linda. Foto: Monster/NRK
GODE VENNER: Mette Nonseth og sønnen Martin Skaanes koser deg med den portugisiske vannhunden Linda. Foto: Monster/NRK Vis mer

For Mette er det ikke bare den praktiske hjelpen som betyr økt livsglede, bare å ha en firbeint venn i nærheten er lykke i seg selv:

- Linda betyr alt i hverdagen min, og er der enten jeg er glad eller deprimert. Muskelsykdommen gjør at det blir en del dårlige dager, og da hun ligger hun der og passer på meg. Hun aksepterer at det ikke blir langturer hver dag, men jeg forsøker å være i så mye bevegelse som kroppen min makter. Det er ingen tvil om at Linda har forandret humøret mitt og også bidratt til at jeg nå kommer meg mer ut. Det er nesten som natt og dag i forhold til livet før, medgir Mette fornøyd.

Snubler i egne føtter

Sjarmøren med lys snute og oppglødde øyne får selv stimuli i massevis, bare den får en kopp å leke med.

- Favorittoppgaven er å hente kluter som faller på vaskegulvet, da kommer hun tvert løpende. Og hun er heller aldri langt unna når jeg lager mat. Når vi er ute og går, hender det at jeg snubler i mine egne føtter. Da er Linda krakk, og lar meg støtte meg på henne til jeg har balansen igjen.

Kort tid etter at TV-programmet er vist skal Mette Nonseth reise bort, for fire ukers rehabiliteringsopphold på Beitostølen. Det gruer hun seg litt til, for da må blir hun borte fra Linda. Kun 20 familier i Europa har den svært sjeldne sykdommen som nå går i femte generasjon på morsida av slekta. Totalt er det kun seks personer som er registrert med sykdommen i Norge.

- Hvordan påvirker diagnosen livet ditt?

GLAD: - Som voksen har jeg lært å tenke mye mer positvt og lete etter mulighetene, sier Mette Nonseth. Foto: Monster/NRK
GLAD: - Som voksen har jeg lært å tenke mye mer positvt og lete etter mulighetene, sier Mette Nonseth. Foto: Monster/NRK Vis mer

- I oppveksten var det mange ting jeg ikke fikk vært med på, rett og slett fordi jeg ikke orket eller kroppen lystret. Det at jeg gitt så utstøtt og snubla mye, gjorde at jeg følte meg utenfor. Samtidig ble jeg veldig god til å sykle! Som voksen har jeg snudd måten å tenke på, og skjønt at livet ikke har begrensninger - bare utfordringer.

- Har det å ha en så sjelden diagnose også medført mange misforståelser?

- Ja, det er omtrent ingen som vet hva Benign Herediær Chorea er eller innebærer. Derfor har jeg møtt folk som tror jeg er lat og folkesky, for på dårlige dager orker jeg ikke å gå ut. Da har jeg så vondt kroppen!

- Hva er symptomene?

- At sykdommen innebærer dårlig balanse og koordinering, og at man er svak i musklene.

Barna mer selvstendige

Mette har en avlastningsrullestol stående i garasjen, den står der lett brukt. I stedet forsøker hun å trene så mye hun kan, og tilbringe kvalitetstid sammen med samboeren Johan Skaanes og sønnene Martin (15), Sindre (18) og Emil (22).

- Hvordan har du forberedt guttene dine på et liv med samme diagnose?

- Jeg har lært dem å bli mer selvstendige enn jeg var, så jeg opplever at de er mer bevisst på hva sykdommen innebærer og bevisst på hva de kan gjøre. Det er ingen begrensninger! Emil er nyutdannet industrimekaniker, konstaterer mammaen stolt.

Etter at tv-teamet hadde vært hjemme hos familien siste gang i høst, har Mette finpusset teknikken med Linda.

- Etter som Linda er en såkalt Superhund og ikke servicehund, kan hun jo ikke være med på butikken, men når vi kommer hjem hjelper hun ofte til med å bære inn maten jeg har i bilen. Hun har i løpet av vinteren utviklet seg enda bedre enn det som vises i NRK-programmet. Vi trener og øver hver dag, konstaterer Mette Nonseth fornøyd.

Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer