Ubemannet nattåpen butikk:

Nattåpen butikk: Gir Grandiosa-boost

Dette handler vi om natta.

DØGNÅPEN: Coops Extra i Bogstadveien er døgnåpen - og ubemannet på natten. Grandiosa topper lista for dem som benytter seg av tilbudet. Foto: Elisabeth Dalseg
DØGNÅPEN: Coops Extra i Bogstadveien er døgnåpen - og ubemannet på natten. Grandiosa topper lista for dem som benytter seg av tilbudet. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

I sommer åpnet Coop sin første døgnåpne butikk, Extra i Bogstadveien. Ikke bare er butikken døgnåpen, men den er også ubemannet på natta.

De første månedene har gått over all forventning, forteller Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til Dagbladet.

- Rundt 60 kunder er innom hver natt, og trafikken er størst mellom 23 og 01, og tidlig på morgenen.

POSITIV: - Jeg har brukt butikken på natten. Det er kult at det er mulig, men jeg vet ikke hvor nyttig det er. Jeg gjorde det mest for å sjekke, sier Sivert Garvik til Dagbladet. Halv ni, tirsdag kveld, er han innom butikken for å handle middag.
POSITIV: - Jeg har brukt butikken på natten. Det er kult at det er mulig, men jeg vet ikke hvor nyttig det er. Jeg gjorde det mest for å sjekke, sier Sivert Garvik til Dagbladet. Halv ni, tirsdag kveld, er han innom butikken for å handle middag. Vis mer

Siden butikken bare har vært ubemannet og nattåpen i kort tid har de ikke gode tall på svinn, men ingen ting tyder på at det stjeles mer her enn i butikker med ansatte.

«Kunden vet at vi vet at de er her.» Harald Kristiansen, Coop

- Vi vet at det vi kan gjøre for å forebygge butikktyveri, er å hilse på kunden. Da har du forebygget mye, da føler han seg sett.

Dette løser de digitalt i den ubemannede butikken.

- Her må kundene logge seg inn med sitt personlige navn og ID; og det vet de. Kunden vet at vi vet at de er her, forteller Kristiansen.

- Kunden opplever å bli sett – og vet at det kanskje er den best overvåkede butikken i Norge. Så tror ikke vi kommer til å oppleve noe mer svinn her enn i andre butikker, Nettopp fordi du må identifisere deg før du går inn.

I selvbetjeningskasser kan det også forekomme svinn, både bevisst og ubevisst. Men hos Coop er holdningen at det meste skjer fordi folk taster feil, eller sliter med å identifisere varen.

- Vi jobber kontinuerlig med å forbedre løsningene, og høster erfaring på dette – og det har vi spesielt fokus på i denne butikken her.

Grandiosa på natt-salgstoppen

Gjennom den nye butikken kan man også få et innblikk i hvordan folks vaner endrer seg i løpet av et døgn. Hva kundene handler varierer mye i fra hvor mye klokken er.

På dagen er frukt og grønt, Pepsi Max, karbonadedeig og toalettpapir mest populært, mens Grandiosa, Coca-Cola og smågodt har sneket seg inn på topplista over nattas bestselgere.

Matsosiolog og forbruksforsker ved SIFO Oslo Met Annechen Bahr Bugge synes topplista tyder på at Extra i Bogstadveien har en forholdsvis ung kundegruppe.

- Unge mennesker er opptatt av sunnhet og helse, og på dagtid er det mye frukt og grønt, sukkerfri brus og karbonadedeig, sier Bahr Bugge til Dagbladet.

Selv om karbonadedeig kanskje ikke skriker sunt, er det et sunnere alternativ til kjøttdeig, og et produkt som øker i salg.

At Grandiosa topper bestselgerlista om natta, er hun heller ikke overrasket over.

- Storforbrukeren er 15–24 år, og dette er en typisk kjapp og enkel rett som kan friste som nattmat.

Generelt er det mer kose- og usunne produkter på natta. Coca-Cola med sukker har sneket seg inn, samt smågodt – og salgsvinner Pepsi Max.

- Men jeg lurer på hva den agurken gjør på nattetid?

PLASSERING: Coops egne cookies er strategisk plassert i frukt- og grøntavdelingen, rett innenfor døra. Det er nok grunnen til at de er med på bestselgerlistene både for dag og natt, tror Bahr Bugge.
PLASSERING: Coops egne cookies er strategisk plassert i frukt- og grøntavdelingen, rett innenfor døra. Det er nok grunnen til at de er med på bestselgerlistene både for dag og natt, tror Bahr Bugge. Vis mer

- Ta med noen hjem på nachspiel

Sigurd Folgerø Dalen, brannverninspektør i Oslo brann og redningsetat, er ikke overrasket over at Grandiosa ligger på salgstoppen på natta. Tre av fire boligbranner i Norge starter på kjøkkenet, og tilberedning av nattmat er en av hovedårsakene.

SPIS KALDMAT: Branninspektør Sigurd Dalen anbefaler varm mat på dagen og kald mat på kvelden. - Men folk må selvfølgelig få styre over sine egne liv, presiserer han. Foto: Oslo Brann- og Redningsetat
SPIS KALDMAT: Branninspektør Sigurd Dalen anbefaler varm mat på dagen og kald mat på kvelden. - Men folk må selvfølgelig få styre over sine egne liv, presiserer han. Foto: Oslo Brann- og Redningsetat Vis mer

- Er du beruset, trøtt, og ikke minst alene, er det lurt å ta seg en brødskive i stedet for å lage seg varm mat på natta, Sigurd Dalen branninspektør i Oslo.

- Det er jo ikke noe gærent i å lage seg nattmat, så lenge en er oppegående og til stede for å gjøre det. Men det er jo ofte der det svikter litt, sier Dalen til Dagbladet.

Han anbefaler å spise på vei hjem, eller lage seg en brødskive i stedet.

Om man først skal ha nattmat, bør man sørge for å invitere med seg noen hjem, er rådet fra branninspektøren. Han forteller at i de aller fleste tilfellene de rykker ut på natta, har noen sovnet fra maten, og da er de som oftest alene.

- Så det kan lønne seg å ha nachspiel, men kanskje ikke spille så høy musikk, legger han til med et smil.