<strong>PIZZALANDET:</strong> Statistikken har talt. Det er vi som er pizzanasjonen. Hemmeligheten bak vår suksess er at vi elsker all slags pizza. Både den dårlige og den gode.&nbsp;
PIZZALANDET: Statistikken har talt. Det er vi som er pizzanasjonen. Hemmeligheten bak vår suksess er at vi elsker all slags pizza. Både den dårlige og den gode.  Vis mer

Andreas Viestad dokumenterer at Norge er selve pizzalandet:

Nei, det er ikke natur, olje, oppussing, elbiler eller dugnad Norge er best på

Hvordan ble pottitnasjonen til pizzaland?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva er vi best på i Norge? Statistikk kan brukes til så mangt, både til løgn, forbannet løgn – og til å vise fram dypere strukturer og sannheter.

Det er dette siste som er hensikten med Information Is Beautiful, prosjektet til forfatter og designer David McCandless.

Verdensbilde-knuseren

Nylig benyttet han seg av statistikk og informasjon fra CIA, Verdensbanken og diverse nyhetsbyråer til å lage en liste over hva alle land i verden er best til. Det gir en tidvis overraskende oversikt over tingenes tilstand.

Ingenting ved at Brasil er best på sukker, Hviterussland har høyest alkoholforbruk, og at Afghanistan produserer mest opium rokker ved vårt verdensbilde.

Men hvem hadde trodd - eller tenkt på - at Litauen er verdensmestere på raskt internett, Kroatia på nyretransplantasjoner, Rwanda på kvinner i parlamentet, Pakistan på homseporno og Columbia på lykke?

Verken olje eller oppussing ranket

Og hva med oss? Det er jo tross alt vi som er vår verdens navle. Svenskene er verdensmestere i popmusikk, danskene har vindmøller. Hva er vi best på?

Er det olje, hytter, oppussing, natur, dugnad, komfortable elbiler, godhet eller selvgodhet?

Nei da!

Pizza! Det er vi som er pizzanasjonen framfor noen. (Italienerne spiser mer kiwi enn noen andre. Der har du dem!)

Hvordan pottitnasjonen ble pizzanasjon er en lang og ikke-bare-ærerik historie.

Grandis - og all verdens annen pizza

Mye handler om den sursøte pizzaen fra Stranda kommune i Møre og Romsdal, og dens grandiose reise fra frysedisken til våre hjerter.

Men vår kjærlighet til pizzaen handler slett ikke bare om frossenpizza.

Hemmeligheten bak vår suksess er at vi elsker all slags pizza. Både den dårlige, som kommer i en pappeske. Og den gode. Som vi lager selv, eller får noen til å lage for oss.

Skal du spise autentisk italiensk pizza utenfor Italia, så er Norge stedet. Skal du spise amerikansk deep-pan-pizza, så er Norge stedet for deg.

I tillegg har vi fått norske pizzaer.

Statsborgerbrev til pizzaen

Etter mer enn en generasjon her i landet, har pizzaen fått statsborgerskap for lengst. Det beste eksempelet på en unik, norsk pizza er det norske lørdagspizzaen, i langpanne.

Tungt og deilig, og ikke noe en kiwispisende italiener ville gjenkjent.

I tillegg har vi de siste åra også fått den innovative norske pizzaen, det som er i ferd med å bli våre nye klassikere – eller i hvert fall restaurantklassikere.

Fremst i den norske pizzabevegelsen er Lofthus Samvirkelag, som i dag har fire utsalg i Oslo.

Da gjengen bak Åpent bakeri startet opp pizzarestauranten for åtte år siden, handlet det mye om protest.

- Utgangspunktet da vi begynte var at folk kalte pizza for dårlig mat, forteller pizzasjef Eirik Sevaldsen.

-Vi ville motbevise dem. Vi skulle sørge for å ha pizza med schwung over. Vi ville ha nordiske råvarer, ikke bare herme etter italienerne.

Vill, norsk og kjempegod

Den mest spektakulære norske pizzaen Sevaldsen serverer, er reinsdyrpizzaen som har stått på menyen fra første dag. Den smaker vilt, og norsk og kjempegodt - med granateple i stedet for tyttebær. Høres det kjent ut? Slett ikke!

Ikke nok med at den er temmelig original, veldig norsk og kjempegod: - Det er vår absolutte bestselger, forteller Sevaldsen.

- Selger reinsdyrpizzaen virkelig bedre enn pizza med pepperoni?

- Ja, ja, ja.

- Bedre enn margherita?

- Ja, ja.

Kraftkar og steinsopp

- Hva er den nest mest populære, da?

- Det er pizza med steinsopp og Kraftkar.

Den norske osten Kraftkar, som nylig vant verdensmesterskap i ost, har vært en del av menyen siden det første samvirkelaget åpnet i 2009, så de har fast allokering, selv om den er utsolgt de fleste steder.

Sevaldsen mener at alle pizzaer kan fornorskes, og ikke minst forbedres. Selv lørdagspizzaen, den med kjøttdeig, løk og tomatsaus.

- Det skal veldig lite til for å høyne den. Nå har det blitt mye lettere å få tak i vellagret ost, selv ganske vanlig industriost. Hvis du lager lørdagspizzaen med 12 måneder gammel Jarlsberg, blir det en helt annen opplevelse.

Les også:

Tone fra Ås lager Norges beste pizza

Pizzagjær mot vanlig gjær

Tre knep som gir perfekt pizzabunn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer