Farlige algegifter funnet i taskekrabber

Nervegift funnet i norske krabber: - Aldri sett så høye verdier

Giften kan føre til lammelser.

PSP-GIFT FUNNET I NORSKE KRABBER: Gode kontrollrutiner forhindret at krabbene ble distribuert til butikkene. Foto: NTB Scanpix
PSP-GIFT FUNNET I NORSKE KRABBER: Gode kontrollrutiner forhindret at krabbene ble distribuert til butikkene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er nylig funnet farlige algegifter i norske krabber. Mattilsynet melder at det dreier seg om giften PSP, som er en forkortelse for Paralytic Shellfish Poisoning. Funnene er gjort i taskekrabber i regionen Hitra Frøya på Trøndelagskysten.

PSP er en gift som kan forårsake lammelser og i verste fall være livstruende.

FARLIG GODT: Det er ikke farlig å spise krabbeklør, siden giften havner i det brune krabbekjøttet. Foto: Mette Møller/Dagbladet.
FARLIG GODT: Det er ikke farlig å spise krabbeklør, siden giften havner i det brune krabbekjøttet. Foto: Mette Møller/Dagbladet. Vis mer

- Jeg har jobbet med analyser i over 20 år, og har aldri sett så høye verdier av denne typen algegifter over så lang tid her på Hitra og Frøya, forteller Merete Hestdal, seniorinspektør i Mattilsynet i Trondheim.

Det understrekes fra flere hold at ingen av de forgiftede krabbene har nådd butikkene, takket være gode kontrollrutiner hos sjømatprodusentene.

Stor oppblomstring

Hvorfor opplever vi denne typen algeoppblomstring akkurat i år?

HØYE VERDIER: Merete Hestdal i Mattilsynet sier det er vanskelig å forutsi algeoppblomstringer. Foto: Privat
HØYE VERDIER: Merete Hestdal i Mattilsynet sier det er vanskelig å forutsi algeoppblomstringer. Foto: Privat Vis mer

- Det er vanskelig å vite. Slike oppblomstringer kommer med ujevne mellomrom på ulike steder langs kysten. Det er ikke noe vi kan forutse, svarer Hestdal.

- Produsentene og foredlingsvirksomhetene føger selv nøye med på Mattilsynets målinger. De blir ekstra påpasselige når det rapporteres om økte giftverdier i skjell over lang tid. Først da er det fare for at krabbene, som spiser de giftige skjellene, selv kan bli giftige, opplyser hun, og legger til:

Symptomer på PSP-forgiftning

Symptomene på en PSP-forgiftning oppstår vanligvis innen 30 minutter etter måltidet, men kan i noen tilfeller drøye. Symptomer:

  • Nummenhet i og rundt munn Prikking/nummenhet i fingertupper og tær
  • Svimmelhet
  • Muskelsvakhet
  • Tungpustethet Koordinasjonsproblemer
  • Lammelser
  • En PSP - forgiftning kan være livstruende. Ved mistanke om PSP - forgiftning, ring 113.

Kilde: Giftinformasjonen/ Folkehelseinstituttet

- Hvorvidt det er skadelig for mennesker å spise giftige krabber avhenger av hvor mye man spiser. Om du skal fange krabber selv anbefaler vi å følge med på Mattilsynets blåskjellvarsel.

Blåskjellvarselet gjelder nemlig ikke bare blåskjell. Dersom det varsles om gift i blåskjell, anbefales det å utvise forsiktighet også med andre typer skjell og skalldyr.

Hvorfor blir krabbene giftige?

Det viser seg også at det hvite kjøttet i krabbeklørne sjelden inneholder nervegiften. Mattilsynet mener det er trygt å spise krabbeklør, ettersom det er i det brune kjøttet i krabbehuset at giften er påvist.

Tidligere i sommer har Mattilsynet advart mot å spise kamskjell og andre skjell flere steder langs norskekysten. Men det er særlig ved Hitra, Frøya og generelt i hele Trondheimsfjorden det er funnet store mengder helsefarlig algegift.

God kontroll

Hvordan kan vi være helt sikre på at giftige krabber ikke havner i butikk?

- Vi har god kontroll på dette, forsikrer Anton Fjeldværd, salgsjef i Hitramat.

GODE RUTINER: - Vi har kontroll på krabbene, forteller Anton Fjeldvær i Hitramat. Foto: Hitramat
GODE RUTINER: - Vi har kontroll på krabbene, forteller Anton Fjeldvær i Hitramat. Foto: Hitramat Vis mer

- Utover Mattilsynets egen overvåking har vi som produsenter selvsagt egne kontrollrutiner. Matsikkerhet er helt avgjørende for oss. Vi vil med vårt system være helt sikre at vi kan garantere at maten er hundre prosent trygg å spise.

Fjeldværd forteller at de tidlig så at det var en unaturlig stor algeoppblomstring med tilhørende høye PSP-verdier:

- Vi vet at det tar fem, seks uker før algegiften akkumuleres i krabbene. I slike situasjoner følger vi ekstra nøye med. Da er det ekstra testing som gjelder. Vi sender inn ukentlige prøver og dokumenterer hele veien hvordan situasjonen er.

Ifølge Fjeldværd var situasjonen den samme for 20 - 25 år siden:

- Det spekuleres i om lave sjøtemperaturer i april og mai kombinert med mye lys kan føre til oppblomstring av noen typer alger. Vi vet det ikke sikkert, men dette kan være grunnen til store forekomster nå.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer