Sprøytemidler:

Nervegift påvist i klementiner

Svenske forskere fant nervegiften klorpyrifos i en av fem sitrusfrukter.

SITRUSFRUKTER: Stoffet klorpyrifos er påvist i hver femte sitrusfrukt i en ny svensk undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Scanpix
SITRUSFRUKTER: Stoffet klorpyrifos er påvist i hver femte sitrusfrukt i en ny svensk undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En svensk undersøkelse viser at hver femte sitrusfrukt har spor av sprøytemiddelet klorpyrifos. Stoffet kan gi nerveskader og defekter i hjernen hos foster og små barn, og nye studier viser ifølge SVT at stoffet er mye farligere enn hittil antatt.

Klorpyrifos omtales som en nervegift, og er blant de aller vanligste insektmidlene som brukes.

Blant fruktene hvor klorpyrifos er påvist er klementiner fra Marokko, lime fra Brasil og appelsiner fra Spania.

Undersøkelsene er gjennomført av det svenske Livsmedelsverket, som tilsvarer det norske Mattilsynet, i samarbeid med SVT. Det ble utført 158 tester og i 22 prosent av tilfellene kunne man altså påvise den farlige nervegiften.

- Problematisk

De understreker at man ikke fant verdier som lå over det som er de gjeldende grenseverdiene - altså det som ansees som farlig. Men, ifølge eksperter viser nyere forskning at det likevel er skjellig grunn til å være bekymret:

- Vi synes dette er et problematisk tema, nettopp fordi det påvirker nervesystemet og hjernens utvikling. Derfor ser vi helst at svenske konsumenter ikke blir eksponert for stoffet, sier Anneli Widenfalk som er toksikolog på Livsmedelsverket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer