Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kylling på svenskegrensa

Nesten alle blir lurt: - Svenskene bløffer om kylling-spydenes opphav

Mens svenske matbutikker opererer helt på grensa, ser det heldigvis bedre ut i Norge.

KYLLING-SPYD: Kjøper du kyllingspyd i Sverige i sommer, så vær obs på at opphavet trolig er langt unna der du tror fra. 
KYLLING-SPYD: Kjøper du kyllingspyd i Sverige i sommer, så vær obs på at opphavet trolig er langt unna der du tror fra.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I bare fem av 71 store matbutikker i Sverige er kylling-grillspydene laget av svensk kylling. Nå viser det seg at også en liten del av norske forbrukere kan finne kyllingspyd fra Thailand i ferskvaredisken.

En undersøkelse gjort av Svensk Fågel avslørte tidligere i år at forbrukere i svenske matbutikker villedes om opphavet til kylling fra ferskvaredisken. Resultatene viser at bare syv prosent av kylling-grillspyd som selges i delikatessediskene er svenske.

- Jeg har selv kikket på pakker ved svenskegrensen, og det er vanskelig utfra pakken å avgjøre hvor produktet kommer fra, etter som forpakningen er prydet med svensk flagg og språk. Opphavslandet står skrevet i veldig liten skrift, noe som er bekymringsfullt, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura.

I undersøkelsen ble 71 store matbutikker i Sverige testet. På spørsmål om kyllingens opphav svarte personalet ofte at den var svensk. Ved nærmere kontroll hos leverandøren viste det seg derimot at mesteparten av kyllingen kom fra Thailand og Bulgaria. I bare fem av butikkene var de ferdige grillspydene laget av svensk kylling.

Stor forskjell på Norge og Sverige

Etter at Dagbladet undersøkte mer om situasjonen i Norge kontra Sverige, kom det frem at også norske forbrukere kan kjøpe kylling fra Thailand hos dagligvarebutikker i NorgesGruppen, som Spar og Meny.

- På grunn av importvern så er nesten all kylling som selges i Norge norsk, forteller Bård Gultvedt, næringspolitisk direktør i NorgesGruppen.

TYDELIG MERKING: - I all hovedsak selger vi norsk kylling, sier Bård Gultvedt i NorgesGruppen.
TYDELIG MERKING: - I all hovedsak selger vi norsk kylling, sier Bård Gultvedt i NorgesGruppen. Vis mer

Gultvedt understreker at de i all hovedsak selger grillspyd med norsk råvare, men at de i noen tilfeller også selger kylling-spyd fra Thailand. Norsk lov sier at man må informere om opphavsland, dersom det utgjør mer enn 50 prosent av produktet, noe Gultvedt mener de oppfyller.

- Det er merket på emballasjen at kyllingfileten er fra Thailand. I ferskvaredisken er det også generelt sett god kompetanse med fagopplærte butikkslaktere, og de har god kunnskap om det de selger, understreker Gultvedt.

Han forteller videre at det vil være subjektive meninger om forskjellen mellom norsk og thailandsk kylling, at det ikke har stor betydning i smak, men at noen mener det er viktig med opprinnelsesland.

- I all hovedsak så selger vi norsk kylling, og det er bra, for det vil forbrukerne ha. I noen situasjoner er det riktig med importert vare, og jeg vil tro at noen forbrukere ønsker det. Vi prøver ikke bevisst å skjule opphavslandet til noen av grillspydene, men noen kan mene at det kan være bedre opplyst.

SAFTIG: Kokken Bård Greni viser deg hvordan du sjekker at kyllingfileten er gjennomstekt. Vis mer

Kjenner seg ikke igjen i situasjonen

- I motsetning til i Sverige er kun 0,04 prosent av alle forkokte spyd vi selger i Meny av thailandsk opprinnelse, og det er kun noen meget få butikker som selger dette, da som fingermat, forteller Espen Schöning Lie, leder for ferskvare i Meny.

TO VERDENER: Espen Schöning Lie er leder for ferskvare i Meny - og understreker store forskjeller mellom Sverige og Norge.
TO VERDENER: Espen Schöning Lie er leder for ferskvare i Meny - og understreker store forskjeller mellom Sverige og Norge. Vis mer

Ifølge Lie er spydene fra Thailand på autentiske thairesepter og har en tydelig asiatisk identitet. Disse har en enhetsvekt på 30 gram. Spydene av norsk råvare produseres i Norge og har en enhetsvekt på ca. 150 gram.

- Noen av avdelingene våre, som selger mye ferdigmat, har solgt en del smaksspyd med satay. Det har vokst frem etter kundeetterspørsel og det har levd som en frivillig vare. Bakgrunnen har vært en rett med autentiske thaismaker til en rimelig pris, sier Lie til spørsmålet om hvorfor de har valgt å importere de ferdige kyllingspydene fra Thailand.

Ifølge rutinene til Meny skal varedeklarasjonen videreføres til vekt-etikettene, for at de som selger produktet skal ha kunnskap om hvor produktet kommer fra. Lie opplyser om at få kunder stiller spørsmål om opphavslandet til spydene, men at det derimot er stor interesse rundt storfekjøtt.

- Vi merker produkter med flagg i disken, hvis det er noe annet enn norsk råvare. Uansett merkes opphavsland alltid på butikk-etiketten.

Nordmenn vil ha tydelig merking

- Opplysninger som butikkene gir til kundene om opprinnelse skal være korrekte, uansett om det står på en pakning eller gis muntlig. Det er viktig at forbrukerne kan stole på det som formidles i markedsføring av mat generelt, forteller Merethe Steen, seksjonssjef for merking og kvalitet i Mattilsynet.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, ser seg også enig i at dagligvareaktører skal være tydeligere på opprinnelsen til produktene.

- Svenske kunder er som norske; de ønsker i størst mulig grad landbruksprodukter fra egne bønder, og de vil vite hvor og hvordan maten de spiser blir produsert.

All fersk og frossen kylling i Coop er ifølge Kristiansen produsert i Norge av norske bønder, hvor Den Stolte Hane er hovedleverandør. Kylling i Smak Forskjellen-serien kan i tillegg spores tilbake til eksakt gård hvor kyllingen har vokst opp.

- Coop er eid av kundene og de ønsker norske produkter. Derfor har vi kun kylling fra norske bønder, sier Harald Kristiansen.

I Rema 1000 ønsker ikke kommunikasjonssjef Cathrine Fossum å kommentere kyllingspyd-situasjonen i Sverige, utover at kjeden selv ikke har utenlandsk kylling i deres butikker:

- Vi importerer ikke kylling, fastslår Cathrine Fossum overfor Dagbladet.

-Spania versting med antibiotika

Kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura råder forbrukerne generelt til å sjekke emballasjen og for eksempel se etter Nyt Norge-merket.

- Det er mer enn noen gang viktig å holde seg til norsk produksjon, sier hun.

VÆR PÅ VAKT: - Jeg har selv opplevd problemer med å tyde pakningene i Sverige, bekrefter Åse Kringlebotn i Nortura.
VÆR PÅ VAKT: - Jeg har selv opplevd problemer med å tyde pakningene i Sverige, bekrefter Åse Kringlebotn i Nortura. Vis mer

Ifølge kommunikasjonssjefen har for eksempel Spania blitt en versting med antibiotika-bruk:

- Fra før vet vi at Spania også har høy forekomst av salmonella-bakterier i kylling, og nå har disse bakteriene begynt å bli resistente mot antibiotika. Jeg vil kalle det russisk rulett med helsa å spise kylling i Spania nå, fremholder Åse Kringlebotn i Nortura.

Nordmenn har aldri spist så mye kylling som nå. I gjennomsnitt får vi i oss 20 kilo per person. Gjennomsnittet i EU er mellom 22-24 kilo.

Kylling fra Danmark, Tyskland og Thailand

- Det er en forsvinnende liten andel av våre kyllinger som kommer fra Thailand. På samme måte som de norske aktørene, så kan vi anslå det til kun å være promiller av vår kylling-omsetning, forteller drift-sjef i Grensemat AB, Göran Lundgren.

De ansatte i Grensemat har diskutert saken internt. I likhet med andre i bransjen følger de diskusjonen gjennom media.

- I det store og hele ser vi dette mer som et bransjespørsmål, enn noe som vi på butikknivå skal ta stilling til. Vi jobber jo med de forutsetningene som legges til rette for bransjen, forklarer Lundgren.

Dagbladet har også vært i kontakt med Eurocash i Strømstad, som meddeler at de selger kylling fra både Sverige og andre land.

- I tillegg til svensk kylling finnes det også dansk og tysk kylling i butikkene. Når det gjelder grillspyd, så har vi en fryst type med opphav fra Thailand. Dette er merket på forpakningen, forteller Henrik Almqvist, markedssjef i Eurocash-gruppen.

STEK HEL KYLLING: Kokken Bård Greni viser deg hvordan du vet at kyllingen er ferdigstekt. Vis mer

Lover godt i norske butikker

Dagbladet har undersøkt hvordan forholdene ligger an i norske butikker, også utover de tre store matkjedene. Uavhengige Pak Matsenter på Tøyen og Nordby Dagligvare på Grønland i Oslo svarer begge at de kun selger kylling med norsk opphav.

Vi sjekket også ferskvaredisken og frysedisken til Meny på Høvik, Bekkestua og CC Vest. Her fantes det bare norsk kylling. De ansatte bak disken på Høvik visste derimot ikke at smakspydene med satay hadde opphav fra Thailand.

På Meny CC Vest fantes det kun norsk kylling i ferskvaredisken, men ønsker kundene å kjøpe en hel kylling fra frysedisken, bør man ta en ekstra titt på opphavslandet. Det er nemlig den eneste kyllingen som Dagbladet fant med utenlandsk opphav, da fra Frankrike.

Dagbladet sjekket i tillegg kyllingens opphav hos Bunnpris og Rema 1000, hvor det kun fantes norsk kylling.

Les mer:

Frossen svensk kyllingfilet er dyrere enn fersk fra Norge

Viestad: Vil du ha god smak på kyllingen, er det ett triks som gjelder

Hele Norges coronakart