Kjøkkenets store bakteriebombe

Nesten alle gjør denne feilen: - Det holder ikke å skylle oppvask-børsten

Like viktig som å være en god kokk er det å ha god kjøkkenhygiene.

GODE RÅD: - Unngå å bruke børsten til å vaske alt, og ta oppvaskmaskinen i bruk når den skal rengjøres, oppfordrer ekspertene. Foto: Aase Dotterud
GODE RÅD: - Unngå å bruke børsten til å vaske alt, og ta oppvaskmaskinen i bruk når den skal rengjøres, oppfordrer ekspertene. Foto: Aase Dotterud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Det holder ikke å være en god kokk hvis du ikke har god kjøkkenhygiene.

I sure kluter og skitne oppvaskbørster bor det millioner av bakterier. Å bytte ut børster og kluter med jevne mellomrom kan vise seg å være lurt.

Else Liv Hagesæther - som i en rekke år har vært en av Norges fremste rengjøringsekspert - råder folk til å være forsiktig med å bruke børsten til å vaske alt.

– Når jeg vasker blomsterglass, bruker jeg egen oppvaskbørste, fordi blomstervannet er veldig forurenset. Dersom du bruker oppvaskbørsten til andre ting etterpå, kan det overføre en del bakterier, har hun tidligere fortalt til DinSide.

6 råd for god kjøkkenhygiene:

  • Vask hendene
  • Bruk rene redskaper og kluter
  • Sørg for tilstrekkelig oppvarming
  • Hold rå og tillaget mat atskilt
  • Sjekk temperaturen i kjøleskapet
  • Sørg for rask nedkjøling
  • Kilde: Mattilsynet

Malin Skaar, teamleder ved Lilleborgs forbrukerservice, anbefaler Dagbladets lesere å rengjøre oppvaskbørsten ved å plassere den i øverste kurven sammen med kopper og glass i oppvaskmaskinen og vaske på minst 60-65 grader for at bakteriene skal drepes.

- Noen oppvaskbørster tåler ikke så høy vasketemperatur, så sjekk det før du legger kosten i maskinen, sier Skaar.

En skitten oppvaskkost med matrester kan bli så god som ny etter en vask i oppvaskmaskinen. Foto: Aase Dotterud
En skitten oppvaskkost med matrester kan bli så god som ny etter en vask i oppvaskmaskinen. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Ikke oppvaskmaskin?

Det finnes også andre muligheter. Malin Skaar mener nemlig at oppvaskmiddel også kan løse problemene:

- Jeg kan anbefale å ha ufortynnet oppvaskmiddel på kosten og la det virke i minst 15 minutter. Da er kosten helt ren. Skyll i varmt vann og pass på at kosten henges opp slik at den får tørke, sier Skaar.

Bakterier trives ikke i en tørr børste. Hun vil ikke anbefale klorin som desifiseringsmiddel.

Ettersom de fleste har oppvaskmaskin, gjøres fortsatt litt av oppvasken for hånd.

Det er lett å se når oppvaskbørsten er slitt, gammel og moden for utskifting. Den blir skitten, busten slitt og myk og børsten mister vaskekraften.

Lang levetid ved riktig behandling

Når det gjelder hvilken oppvaskkost vi skal kjøpe, så finner de fleste sin favoritt. Det handler om at de er gode å holde i, har en fin design og har lang levetid. Du finner oppvaskbørster i mange prisklasser og de fleste har lang levetid hvis de behandles riktig.

Malin Skaar, leder for Orkla Forbrukerservice og ekspert på www.plusstid.no anbefaler å vaske oppvaskbørsten i oppvaskemaskinen, så får den lenger levetid. Foto: Lilleborg
Malin Skaar, leder for Orkla Forbrukerservice og ekspert på www.plusstid.no anbefaler å vaske oppvaskbørsten i oppvaskemaskinen, så får den lenger levetid. Foto: Lilleborg Vis mer

- Et lurt tips kan være å ha to eller tre oppvaskbørster tilgjengelig til forskjellig bruk, sier Skaar.

- Selv om du skal bytter ut børsten, betyr det ikke at du kaster den. I stedet kan du gi den slitte oppvaskbørsten nye oppgaver som for eksempel til å vaske komfyren eller skitne stekepanner og gryter.

Dersom du bruker oppvaskbørsten til andre ting etterpå, kan det overføre en del bakterier.a

For å unngå at oppvaskbørsten blir full av matrester som setter seg fast, er det lurt å skylle kjeler og panner godt før du bruker kosten.

Særlig viktig er dette, hvis du har bakt gjærdeig. Skrap deigrester godt ut av bakebollen, før du bruker børsten. Deigrester setter seg godt fast i busta og er vanskelig å bli kvitt.

Tips!

Skaar kommer også med følgende tips til deg som liker å bake: Skal du vaske en bakebolle med deigrester, kan du tre en plastpose utenpå børsten når du skal vaske vekk det verste av deigen. Kast posen og vask ferdig når det meste av deigen er borte.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer