Fikk tidenes osteopplevelse med en Norvegia:

Nesten ingen kan trikset: Detaljen som avslører når osten smaker best

- Og er du smart når du kommer hjem, blir den enda bedre!

SJEKK DATOEN: Jo nærmere utløpsdatoen, jo bedre er osten, dersom du liker mye smak. Denne osten er merket med best før januar 2019, og kan gjerne ligge en stund før du spiser den. Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK DATOEN: Jo nærmere utløpsdatoen, jo bedre er osten, dersom du liker mye smak. Denne osten er merket med best før januar 2019, og kan gjerne ligge en stund før du spiser den. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg pleier å anbefale folk å kjøpe osten så nært utløpsdatoen som mulig. Da får du den med mest smak, sier Frode Rekve, osteentusiast og daglig leder i Ost & Sånt på Mathallen.

Selv gjør han som han råder.

HAMSTRER: Få ting gjør Frode Rekve mer glad enn å finne ost til halv pris som nesten er gått ut på dato, men han spiser den sjelden med én gang: De får gjerne ligge i noen år og godgjøre seg først. Foto: Lars Eivind Bones
HAMSTRER: Få ting gjør Frode Rekve mer glad enn å finne ost til halv pris som nesten er gått ut på dato, men han spiser den sjelden med én gang: De får gjerne ligge i noen år og godgjøre seg først. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg blir så glad når jeg finner ost til halv pris i tilbudsdisken. Da kjøper jeg alt de har, legger det bakerst i kjøleskapet, og sier til ungene at de ikke får spise den før jeg gir beskjed.

Få tips til hvordan du kan lagre osten selv, helt nederst i artikkelen.

FOLKETS DOM: Resultatet på Dagbladets blindtest av den veganske osten til Synnøve Finden, ble svært varierende. Én ga terningkast fem, en annen ga terningkast en. Reporter: Nicolai Aagaard / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Nyter fem år gamle oster

Hvor lenge osten kan lagres vil nok variere, men dersom den er ordentlig forseglet fra produsenten, enten vakuumert eller vokset, kan de fleste oster lagres og spises flere år etter «best før»-datoen.

Rekve forteller at han har hatt tidenes osteopplevelse med en Norvegia som hadde fått modne i fem år etter utløpsdatoen.

- Ingen kunne tro at det var en Norvegia som hadde den fantastiske ostesmaken!

Vi har tidligere fått servert flere år gammel ost av Arne Brimi. Mange av ostene lagrer han selv, og på kjølerommet hans på Vianvang ligger godbiter på rad og rekke.

Ferdig vokset Edamer er en av dem som egner seg spesielt godt, ifølge den folkekjære kokken.

- Denne har vi lagret selv. Den har gått fem år over datoen nå, og kjenn på smaken! En fenomenalt god og fyldig smak, og det er morsomt at den er så gammel, sier Brimi entusiastisk.

BRONSE i OSTE-VM: May-Liss Røsberg Heggland med ekstra vellagret Norvegia. Foto: Tine
BRONSE i OSTE-VM: May-Liss Røsberg Heggland med ekstra vellagret Norvegia. Foto: Tine Vis mer

- Den osten vi spiser til daglig smaker ofte mildt fordi den som regel er ganske fersk. Ønsker du ost med kraftigere smak kan du kjøpe vellagrede varianter eller prøve deg på å lagre selv, sier May-Liss Røsberg Heggland, produktutvikler i Tine.

Hun har blant annet vært med å utvikle Østavind og Norsk Alpeost og vært dommer i World Cheese Awards.

- Fem år lagret Norvegia, Norvegia Special Reserve 5 år som den heter, vant bronse i oste-VM i London i 2017, en anerkjennelse som viser at Norvegia egner seg meget godt til lagring. Gjennom år med lagring utvikles osten og hvert stadium har sitt eget smaksmessige særpreg. Jo lengre man venter, jo kraftigere blir osten.

Kjøpte to handlevogner med edamerost

Til tross for at han til daglig står over en disk full av smakfulle oster, lar Rekve seg likevel rive med i helt vanlige dagligvarebutikker.

En gang kom han over et parti edamerost til 9,90 kroner. Rekve kjøpte to fulle handlevogner. Og et brukt kjøleskap på Finn.no, der alle ostene kunne modnes.

- Vi spiste selvlagret edamer de neste tre årene.

Han anbefaler alle å modne sin egen ost, spesielt de som synes vanlig gulost kan bli litt tamt på smak.

- Det er ikke osten i seg selv som er kjedelig. Den er bare for ung.

Hvor langt etter dato kan man strekke «best før»?

Ifølge Nina Lødrup, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet, blir matvarer som ikke er lett bedervelige merket med «best før» eller «best før utgangen av ...»

- Denne datoen viser hvor lenge matvaren holder seg uten at kvaliteten blir vesentlig dårligere.

Mat som er merket med «Best før» kan spises etter at datoen har gått ut, dersom varen fremdeles har brukbar kvalitet.

- Det er lurt å se, lukte og smake før du eventuelt kaster maten!

Det er matprodusentene som har ansvaret for å sette holdbarhetsdato. Dette gjør de ut fra sin kjennskap til råvarene og prosessene som er brukt.

Uproblematisk å spise selvlagret ost

Seniorforsker Ida Skaar fra Veterinærinstituttet er ekspert på toksikologi, og har forsket på mugg og myotoksiner - giftstoffer muggsoppen skiller ut.

- Fra mitt ståsted så er det helt uproblematisk å spise ost etter «best før»-datoen, sier Skaar til Dagbladet.

TRYGT: Spis gjerne ost etter best før-datoen, med mindre den er muggen, sier Ida Skaar i Veterinærinstituttet. Foto: Veterinærinstituttet
TRYGT: Spis gjerne ost etter best før-datoen, med mindre den er muggen, sier Ida Skaar i Veterinærinstituttet. Foto: Veterinærinstituttet Vis mer

Det er en sentral bestemmelse når best før-datoen må settes, og hun viser til at flere osteprodusenter synes det er nitrist at best før-datoen er satt som den er på ost.

Er det mugg på osten, er situasjonen imidlertid en litt annen.

- Er det mugg på osten, må man skjære av minst 1,5 cm rundt og under kolonien.

Dette gjelder halvfaste og faste oster.

- Myke oster bør man kaste om det kommer mugg som ikke skal være der.

- Enkelt å modne selv

Noen liker at påleggsosten skal være mild på smak.

Er du av dem som ønsker litt mer fylde i osten, er det fullt mulig å modne den selv. Osten bør være pakket i sin originale emballasje; enten vakuumpakket eller forseglet med voks.

- Det er viktig at emballasjen er tett, så se godt etter små hull og rifter, sier Røsberg Heggland.

Osten bør oppbevares kaldt, og i jevn temperatur. Bruk et kjøleskap, eller en kjeller eller bod som holder jevn temperatur, opp til 13-14 grader.

- Det eneste du bør gjøre er å snu på den en gang i måneden. Ost er som oss mennesker. Den synker sammen når den blir eldre, sier Rekve.

Røsberg Heggland oppfordrer også til å følge med underveis. Ulike ostetyper vil oppføre seg forskjellig.

- Når originalemballasjen er åpnet, vil osten ha en kort holdbarhet da den lett blir eksponert for mugg og gjær som finnes både i miljøet og i lufta. Åpnet ost bør konsumeres innen kort tid, sier hun.

Rekve har også et tips til dem som er glad i fyldig ost, ikke har tid til å vente på at ost modnes, og ikke har spesialbutikker i nærheten.

- Norsk Ridderost er den mest undervurderte osten som finnes i dagligvarebutikkene. Den er helt nydelig når den får nok modning!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer