Matmomsen

NHO og Rødt om matmoms: - Total galskap

Moms-utvalgets arbeid for regjeringen ser ut til å være helt bortkastet.

BØR BLI DYRERE: I ekspertutvalgets rapport som Finansdepartementet bestilte foreslåes det at dagligvarer får lik moms som andre varer. Det forslaget ser ut til å være dødt allerede før det skal på høring. Foto: Scanpix
BØR BLI DYRERE: I ekspertutvalgets rapport som Finansdepartementet bestilte foreslåes det at dagligvarer får lik moms som andre varer. Det forslaget ser ut til å være dødt allerede før det skal på høring. Foto: ScanpixVis mer

- Dette er total galskap og svært usosialt i et samfunn der stadig flere sliter med å få endene til å møtes.

Slik reagerte Marie Sneve Martinussen, nestleder i partiet Rødt, da det regjeringsoppnevnte utvalget nylig foreslo å heve merverdiavgiften (moms) på matvarer fra dagens 15 prosent til 25 prosent.

GALSKAP: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, kaller momsforslaget for galskap. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GALSKAP: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, kaller momsforslaget for galskap. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

I en sjelden allianse får partiet nå støtte fra NHO.

- Dette vil undergrave konkurransesituasjonen for mat- og drikkenæringen og føre til tap av norske arbeidsplasser og inntekter for Norge, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

PÅ GRENSA: Petter Haas Brubakk i NHO mener momsforslaget ikke tar hensyn til grensehandelen. Foto: NHO
PÅ GRENSA: Petter Haas Brubakk i NHO mener momsforslaget ikke tar hensyn til grensehandelen. Foto: NHO Vis mer

Forslagene fra utvalget, som ble ledet av Vibeke Hammer Madsen, skal ut på høring og vil til slutt behandles av Finansdepartementet. Men allerede før departementet konkluderer, kan mesteparten av forslagene se ut til å havne på den politiske skraphaugen.

I tillegg til Rødt og NHO markerer nå SV, Ap, SP og KrF sterk motstand mot forslagene som utvalget kommer med. Også FrP har signalisert skepsis til forslaget om økt matmoms.

- Moms ikke egnet

I rapporten (NOU 2019-11) peker utvalget på at dagens system med ulike satser er kostbart å administrere. I tillegg mener utvalget at moms verken er egnet til å utjevne sosiale forskjeller, bidra til bedre folkehelse eller å redusere grensehandelen.

Om man vil oppnå andre mål som jevnere fordeling, miljøvern og bedret folkehelse er andre «målrettede tiltak» mer egnet, skriver utvalget.

Utvalget går samtidig inn for å bryte ned tollvernet for å utjevne prisforskjellene mellom Norge, Sverige og Danmark. Dagens system «har en lite effektiv bruk av samfunnets ressurser», konkluderer utvalget.

NHO: - Vil gi økt grensehandel

NHO Mat og Drikke reagerer særlig på at grensehandelen er vurdert på en overflatisk måte.

- Norge er ingen øy. Økt matmoms på toppen av flere og høyere særavgifter på norsk side av grensen, vil utvilsomt bidra til at den allerede rekordhøye grensehandelen med Sverige, sier Brubakk.

- Dette vil undergrave konkurransesituasjonen for mat- og drikkenæringen og føre til tap av norske arbeidsplasser og inntekter for Norge, fortsetter han, og viser til at Statistisk sentralbyrå har anslått at grensehandelen med Sverige har økt med over 75 prosent siden 2008 - og endte med 15,7 milliarder kroner i 2018.

- Dette er omsetning som ikke skattlegges eller gir arbeidsinntekt i Norge.

- En økning i matmomsen, på toppen av allerede høye særavgifter på mat, vil bidra til at grensehandelen øker ytterligere.

- Øker forskjellene på folk

- Å øke momsen på mat har en usosial virkning på samme måte som høyreregjeringens politikk, som øker forskjellene på folk, hvor de kutter skattene for de aller rikeste på toppen, og øker avgiftene for det breie lag av befolkningen, sier Nils Kristen Sandtrøen, stortingsrepresentant og Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann.

USOSIALT: Arbeiderparitets landbrukspolitiske talsmann Nils Kristen Sandtrøen mener momsforslag vil slå urettferdig ut. Foto: Stortinget
USOSIALT: Arbeiderparitets landbrukspolitiske talsmann Nils Kristen Sandtrøen mener momsforslag vil slå urettferdig ut. Foto: Stortinget Vis mer

- Vi er kritisk til forslaget og vil ikke endre matmomsen, sier han bastant til Dagbladet. Ikke uventet får han støtte fra SV:

- Vi er ikke enige i dette forslaget. Den lave matmomsen er nå godt innarbeidet i skattesystemet, og dette forslaget vil isolert sett slå dårlig ut for dem med minst, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski gjennom sin kommunikasjonsrådgiver.

- Denne regjeringen har kuttet systematisk i inntektene til mange av dem med minst fra før.

Senterpartiet: - Fornuftig å fjerne momsen

I Senterpartiet mener man tvert imot at fjerning av moms er til det beste:

- Dette vil ramme de som har dårligst råd hardest. Det er viktig at alle har råd til å kjøpe skikkelig og sunn mat. Det vil være langt mer fornuftig å redusere eller fjerne momsen på mat, sier Geir Pollestad, stortingsrepresentant for Senterpartiet.

FJERNE MOMS PÅ MAT: Geir Pollestad i Senterpartiet mener at moms på mat bør reduseres eller fjernes. Foto: Stortinget
FJERNE MOMS PÅ MAT: Geir Pollestad i Senterpartiet mener at moms på mat bør reduseres eller fjernes. Foto: Stortinget Vis mer

- Senterpartiet er helt imot en slik tilleggsskatt på mat.

- Det er ille om Siv Jensen vil øke momsen på mat for å sette ned den generelle skattesatsen. Det vil være et målrettet tiltak for å flytte penger fra folk med dårlig råd til folk med god råd.

Rødt: - Grotesk

Hos partiet Rødt er det liknende toner:

- I Rødts arbeidsprogram har vi programfestet å fjerne moms på mat fullstendig på lengre sikt.

- Inntektene fra dette forslaget om økt matmoms vil bli ca. det samme som regjeringa har gitt i skattegaver til de rike. Så det er ganske grotesk om økt matmoms for folk flest skulle brukes til å få budsjettene til å gå opp, sier Sneve Martinussen, nestlederen i Rødt.

- Ikke aktuelt for denne regjeringa

Kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, Therese Riiser Wålen, sier til Dagbladet at de ikke har noen ytterligere kommentarer utover utvalgets innstilling og Jensens uttalelser på pressekonferansen hvor rapporten ble overbrakt.

- Det er bare et utvalg som er satt ned for å se på om det er mulig å gjøre noen endringer i momssatsene. De har levert sin anbefaling, som nå blir sendt ut på høring, sier Wålen.

Hun håper alle som har kommet med innsigelser og innspill overfor Dagbladet vil gjøre det samme med høringen.

Hun viser også til Jensens uttalelser da utvalgets innstilling ble presentert:

- Det vil ikke være aktuelt for denne regjeringen å fjerne alle null- og lavsatser for moms.