Ernæringstest av fiskekaker:

Ni fiskekaker får terningkast seks

Ingen fiskekaker fortjener dårligere terningkast enn tre.

Hvert år kommer det nye typer fiskekaker i butikkhyllene.

Mens vi tidligere bare hadde noen få typer å velge mellom, er det i dag et stort utvalg av fiskekaker i de fleste butikker. Det må bety at fiskekaker er noe vi nordmenn spiser mye av.

Heldigvis har mange av produsentene begynt å lage fiskekaker med en god andel fisk.

Noen har så mye som 90 % fisk, men fremdeles kan du finne fiskekaker med bare 47 % fisk.

Disse typene inneholder generelt mer karbohydrater og mindre protein enn de andre fiskekakene, noe som gjør at de metter dårligere i tillegg til å inneholde mindre fisk.

Mindre salt, men ikke i alle

I tillegg til at flere av produsentene har økt innholdet av fisk i sine fiskekaker, er det også flere som har redusert saltinnholdet betydelig.

Dette er positivt, fordi fiskekaker har tradisjonelt sett har inneholdt altfor mye salt. I denne testen er det kun et par typer som inneholder så mye som 1,9 gram salt per 100 gram. Spiser du 2 av disse fiskekakene, får du i deg mer salt enn du er anbefalt å spise i løpet av en hel dag. Dette er spesielt ugunstig for barn som tåler mindre salt enn voksne.

Derfor bør du spise mindre salt

Vi spiser for lite fisk

Mange av oss spiser for lite fisk, og har et inntak som ligger langt under det anbefalte inntaket om å spise minst 300-450 gram ren fisk per uke, der minst 200 gram av dette bør være fet fisk.

Fet fisk er vår viktigste kilde til omega-3 og vitamin D, mens hvit fisk er svært rik på jod, et næringsstoff som mange får i seg for lite av.

Hvordan får jeg nok jod?

Sunn hverdagsmat til hele familien

Mange lurer på om fiskekaker kan telle som et fiskemåltid, og det kan det absolutt.

Det gjelder bare å velge de typene som inneholder mest fisk.

Liker ikke barna disse fiskekakene, er det selvfølgelig mye bedre å velge fiskekaker med en mindre andel fisk, enn å styre helt unna fiskemåltidene.

Fiskekaker er ikke bare middagsmat, men passer fint i matboksen også.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg fiskekaker som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, karbohydrat, umettet fett salt og andel fisk de forskjellige fiskekakene inneholder. Mye protein, umettet fett og fisk har trukket opp, mens mye karbohydrater og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I denne testen har vi gitt terning 3-6 fordi ingen av fiskekakene fortjener dårligere enn terningkast 3.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Ta deg en løpetur for å rydde opp i hodet
Dette bør du vite om pasteurisering av melk
Torsk i tomatform