<strong>BLÅSKJELLFORGIFTNING:</strong> Flere restaurantgjester har blitt syke som følge av blåskjell med for høye DSP-verdier. Foto: NTB SCANPIX
BLÅSKJELLFORGIFTNING: Flere restaurantgjester har blitt syke som følge av blåskjell med for høye DSP-verdier. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Matforgiftet av blåskjell

Ni personer matforgiftet av blåskjell på flere ulike spisesteder. - Aldri opplevd før

- Jeg kan ikke huske sist at gjester på flere restauranter er blitt matforgiftet i et så stort omfang, sier sjef i Mattilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag er det blitt kjent at en rekke gjester på tre ulike spisesteder i østlandsområdet er blitt akutt syke som følge av matforgiftning.

Blåskjellgiftene:

  • Det er i hovedsak to giftstoffer som kan dukke opp i blåskjell. Begge kalles mytilotoksin. Disse er farlige, men sjelden dødelige for friske mennesker.
  • Mytilotoksiner drepes ikke ved oppvarming.
  • DSP - Diarrhetic shellfish poisoning - gir kraftig diaré.
  • PSP - Paralytic shellfish poison - gir lammelser

Kilde: Store Norske Leksikon

Alle tilfellene skyldes blåskjellgift.

- Det er snakk om totalt ni gjester på to ulike spisesteder i Son. Hendelsene inntraff mandag og tirsdag denne uka. Prøvene viser for høye DSP-verdier på blåskjellene som ble servert på restaurantene, noe som har ført til oppkast og diaré. Det er viktig å få fram at spisestedene er uskyldige, sier seksjonssjef Jorunn Aasgaard Grini i Mattilsynet til Dagbladet.

Hun medgir at det tilhører sjeldenhetene at blåskjell laget kommersielt, inneholder for høye algegifter. På Blåskjellvarsel kan du nå se oppdatert varsel for de neste sju dagene, dersom du ønsker å hente opp blåskjell fra fjorden selv.

- Vi ser ofte en oppblomstring av alger om sommeren, når det blir varmere i vannet. Det er derfor klokt å følge blåskjellvarselet som gjelder for en sju dagers periode - og gjerne last ned Appen vår, oppfordrer Grini.

Blåskjellene kommer fra Trøndelag

Dagbladet kjenner til at det er Snadder og Snaskum AS i Trøndelag som står bak leveransen av blåskjellene, som skal ha vært levert til flere spisesteder i østlandsområdet. Produktene ble høstet etter høstetillatelse fra Mattilsynet, men rask oppblomstring av DSP-toksiske alger har ført til at det er alger i blåskjellene.

Også en restaurant i Bærum skal ha vært rammet, men kommuneoverlegen visste ingenting da vi ringte vedkommende før i dag.

- Min rolle som vikar for kommuneoverlegen i Vestby er å følge opp eventuelle anbefalinger Mattilsynet gir meg. Alt om smittekilden og tiltak er det dette tilsynet som tar hånd om, sier Geir Nystøl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer