Sommerpraten:

Nicolai Ellitsgaard: - Spis mer tang!

Sjømat og kald øl er aldri feil, ifølge den kreative danske kokken, og i sommer håper han vi finner mat i fjæra.

SANKER I FJÆRA: Den danske kokken Nicolai Ellitsgaard spiser helst sjømat om sommeren, og oppfordrer Dagbladets lesere til å eksperimentere med tang. Foto: Svein Bringsdal
SANKER I FJÆRA: Den danske kokken Nicolai Ellitsgaard spiser helst sjømat om sommeren, og oppfordrer Dagbladets lesere til å eksperimentere med tang. Foto: Svein Bringsdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nicolai Ellitsgaard er mannen som står over grytene i den spektakulære undervannsrestauranten Under, like utenfor Lindesnes. Allerede før åpning var det et halvt års ventetid på bord! I dag deler han noen av sine beste sommermattips med Dagbladets lesere.

- Hvordan skal du tilbringe sommeren?

UNDER: Når Ellitsgaard ikke står over grytene på restaurant Under (i bakgrunnen) er han gjerne under vann på jakt etter mat. Foto: Under
UNDER: Når Ellitsgaard ikke står over grytene på restaurant Under (i bakgrunnen) er han gjerne under vann på jakt etter mat. Foto: Under Vis mer

- Jeg har jo akkurat åpnet en liten restaurant her nede i Sør-Norge så kommer nok til og tilbringe de fleste sommerdagene her. Forhåpentligvis blir det tid til litt undervannsjakt og fluefisking også, og ellers blir det fridager med min kjærestes familie på hytta hvor det nok går i nettopp undervannsjakt, fluefisking og litt krabbefiske.

- Hva er den beste sommermaten?

- Det er vanskelig å svare på, det kommer veldig an på dagsformen. Men sjømat og kald øl eller hvitvin slår jo aldri feil.

- Jeg elsker å bare kunne sitte og fråtse i diverse typer krabbe, reker, røkt makrell, røkt ål og sånne ting, og er jo enda bedre om man skulle ha vært heldig å ha fanget eller sanke det selv.

- Hva legger du oftest på grillen?

- Jeg liker å teste ut nye ting hele tiden … Det ble en del krabbe i fjor, faktisk, i år har jeg ikke fått grillet så mye ennå. Men noe fra sjøen blir det nok.

- Hva har du i glasset?

- Det blir nok et glas Lustau Vermut med isbiter hvis jeg riktig skal kose meg, og gjerne en god lokal brygget øl etterpå.

- Hvordan er den perfekte sommerdagen?

- Om den ikke foregår på jobb? Da må det nok være å våkne opp på hytta, svigerfar har kaffen klar (han våkner før sola står opp, føles det som), ut og trekke krabbeteiner med ham og Cathrine (min kjæreste. Hvis hun har stått opp, hun har et annet biologisk ur enn sin far, så det blir gjerne litt seint før hun får øynene opp).

Tilbake på hytta spiser vi lunsj, eventuelt litt nykokte krabber.

Så er det ut og undervannsdykke etter tang og skyte litt piggvar eller annen fisk, plukke litt kamskjell og kuskjell, eventuelt sanke litt snegler og albueskjell om det skulle gå dårlig med kamskjell og kuskjell.

Så koser vi oss i sola med litt godt på grillen, forhåpentligvis noe av dagens fangst.

Litt kveldsfisking ved solnedgang etter sjøørreten.

Når mørket bryter fram, er det ut og plukke krabbe på fjellet, om ikke ølet har smakt for godt nettopp denne kvelden! Med en lite båt og rundt til holmene. Ja de fleste norske vet hva jeg snakker om!

RESTAURANT UNDER: Den undersjøiske restauranten Under i Lindesnes, som er verdens største i sitt slag, åpner i dag. Vis mer

- Saltvann eller ferskvann?

- Saltvann! Selv om det er superdigg å bade i ferskvann også, eller fiske laks. Men liker nok saltvann best, om jeg må velge en av dem.

- Hva skal vi spise i sommer?

- Spis mer tang, og ikke minst noen strandkrabber. Mange norske barn fisker strandkrabber, som etter å ha tilbrakt litt tid i en bøtte blir kastet uti sjøen igjen. Det er så vanvittig store mengder strandkrabbe, og det er synd det bare blir en aktivitet og ikke til middag!

SPIS MER TANG: Nicolai Ellitsgaard vil slå et slag for at du utforsker tang i sommer. Foto: Under
SPIS MER TANG: Nicolai Ellitsgaard vil slå et slag for at du utforsker tang i sommer. Foto: Under Vis mer

- Hva skal vi lage med strandkrabbe?

- Det tar ikke så mye å lage en god bisque på strandkrabbe som kan nytes på svaberget seinere på dagen eller dagen etter.

Vi må få øynene opp for mange av de spennende artene i sjøen som stort sett ikke blir spist i stedet for bare å fokusere på de samme tre-fire typer fisk, så jeg håper at folk vil bli bedre til å spise nye ting fra sjøen, og ikke minst spise mer tang.

- Tang er ikke bare for de spesielt interesserte, da?

- Tang kan lett høstes inn, det er gøy og det smaker veldig godt. Det er jo en uvanlig smak for de fleste, og det skjønner jeg, men for meg er tang så mye mer enn bare noe som ligger og er i veien når du bader.

- Du finner så mange forskjellige konsistenser og smaker i tang. Tang som smaker litt trøffel er jo spennende, og i stedet for å bruke aluminiumsfolie og pakke inn diverse saker som skal på grillen, kan man like godt bruke et stort stykke sukkertare. Det gir god smak, og det funker like godt, om ikke bedre enn aluminiumsfolie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer