Årets julegodteri og snacks:

Nisseluer, juleegg og pepperkaker med sjokolade: Her er nyhetene som er godt for deg

Klarer du å lese hele denne artikkelen uten å bli godtesyk?

JULEBONANZA: Det er ikke småtterier du har å velge mellom i julegodterihylla. Her er et utvalg av årets julegodteri.
JULEBONANZA: Det er ikke småtterier du har å velge mellom i julegodterihylla. Her er et utvalg av årets julegodteri. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Julegodteriet dukker tidligere og tidligere opp i butikkene - i år så tidlig som i september. Det er kanskje ikke så rart når vi ser de mengdene som finnes i butikkhyllene.

Valget står ikke lenger mellom marsipangris fra Nidar eller tennisracket fra Minde sjokolade.

Ikke bare har Nidar så mange forskjellige utgaver av julemarsipanen at man kan miste pusten, det er juleskum og julestrømper, julekongler og julelakris, snemenn, sneballer, nisser og bamser.

Vi må begynne tidlig om vi skal få smake på alt!

Her er et utvalg av julens søteste nyheter.

Julemarsipan

Det var julemarsipanen som kom først i butikk, og for mange blir det ikke jul uten den søte mandelmassen. Den som finner mandelen i grøten får gjerne en marsipangris, og marsipankonfekt i ulike versjoner er populært å servere til kaffen.

JULEMARSIPAN: Et utvalg mandelgleder fra Nidar, Hval og Anthon Berg. Foto: Henning Lillegård
JULEMARSIPAN: Et utvalg mandelgleder fra Nidar, Hval og Anthon Berg. Foto: Henning Lillegård Vis mer

I Norge har Nidar eid julemarsipanmarkedet, og de har et stort utvalg store og små griser, med og uten sjokoladetrekk. Med Nidars Utsøkte-serien har de også beveget seg litt mer inn i feincschmeckermarkedet, med marsipanbrød og marsipanskiver trukket med litt mørkere sjokolade.

I dette segmentet finner vi også Anthon Berg, som i år har to spesielle juleutgaver, en eske med marsipanbrød, og en pose med drasjékledt marsipan.

KONDITOR: Vibeke Løset i Baker- og konditorlandslaget.
KONDITOR: Vibeke Løset i Baker- og konditorlandslaget. Vis mer

Outsideren Hval sjokoladefabrikk byr også på marsipan til jul, blant annet en boks med Julefigurer der marsipanen er lettstekt.

Tips: Mandler er dyrt, så mange produsenter blander ut mandelmassen med malte aprikoskjerner.

- For best mulig kvalitet, gå for høy mandelprosent, og prøv å styre unna dem som er iblandet aprikoskjerner, er rådet fra Vibeke Løseth, coach for Baker og konditorlandslaget.

Sjokolader med melkekrem - aka juleegg

Påskeegg er en hyggelig tradisjon, og den norske varianten av de klassiske Cadbury creme eggene har både blitt svært populær - og omstridt, særlig fordi flere av disse inneholder palmeolje.

KREMFYLL: Om du liker de kremfylte påskeeggene, vil du like disse.
KREMFYLL: Om du liker de kremfylte påskeeggene, vil du like disse. Vis mer

Freia har laget to vinterversjoner av de populære eggene: en boks med små snøballer, som spises med skje, slik som påskeeggene, og en melkefylt snømann.

Nidar tok stand mot palmeoljen sammen med Rema 1000 og lanserte palmeoljefrie egg til påske i fjor. Disse lanseres nå som kongler i julen. Samme form, samme innhold - men litt ny innpakning.

Hos Nille er det også en rekke nett med mellkefylte figurer, både snømenn og julenisser, som er som en kombinasjon av Kinder-sjokolade og påskekremegg, og litt større snøballer.

Se vår smakstest av påskeeggene her

Sjokoladefigurer

Nisseluer, juleegg og pepperkaker med sjokolade: Her er nyhetene som er godt for deg

Ikke alle er like begeistret for julegriser eler marsipan - da kan nissefigurer være et godt alternativ. Også her er det mye å velge mellom i alle prisklasser, fra de aller enkleste små støpte figurene til store og mer forseggjorte.

Kinder har en nisse med hvit sjokolade, men den fineste masseproduserte fant vi hos Nille - en sjokoladesnømann pyntet med hvit og farget sjokolade.

Juleskum

Nisseluer, juleegg og pepperkaker med sjokolade: Her er nyhetene som er godt for deg

Juleskum har blitt en tradisjon for mange, og fås nå i ulike versjoner.

Cloetta og Brynild byr på klassisk skum i hvitt og rosa, med smak av bringebær og ananas, og Cloettas julenisse er fortsatt på plass.

Laban byr på nissefest, med en blanding av gelé og nissefigurer, blant annet noen dekorative juletrær og snømenn i skum - og Brynild har noen skumfigurer i sin Julemixpose, sammen med gelé og sjokoladefigurer.

Julestrømper

En strømpe nissen kan fylle opp er en hyggelig tradisjon - en ferdig fylt julestrømpe er praktisk. Disse får du i ulike størrelser og blandinger, noen med kjente merkevarer, andre med nye eller egne merkevarer. Prisen varierer fra rundt 20 kroner (midten) til 50 kroner.

JULESTRØMPER: De tre første fås kjøpt på Nille (1) og Europris (2+3), de to siste er litt bredere tilgjengelig og produseres av Malaco og Galleberg. Foto: Henning Lillegård
JULESTRØMPER: De tre første fås kjøpt på Nille (1) og Europris (2+3), de to siste er litt bredere tilgjengelig og produseres av Malaco og Galleberg. Foto: Henning Lillegård Vis mer
JULEBRUS: Dagbladet spurte det norske folk hvilke farge julebrusen skal ha. Det var det tydeligvis stor uenighet om. Rød eller brun? Video: Endre Vellene Vis mer

Salte nyheter

NOSTALGISK INNPAKNING: Små vrier på kjente smaker i julete pose.
NOSTALGISK INNPAKNING: Små vrier på kjente smaker i julete pose. Vis mer

Fra Maarud kommer en serie potetgull kalt Julegull i tre smaker; Fyldig paprika, Havsalt og Kremet Pepper. I tillegg har selskapet en versjon av sombreros med paprikasmak de har valgt å kalle Nisseluer.

Polly Peanøtter har en egen julemiks, der salte og honningristede peanøtter og sjokoladetrunke rosiner er blandet med de mer klassiske julenøttene valnøtter og mandler.

KLASSISK: Julenøtter og brente mandler fra Den lille nøttefabrikken.
KLASSISK: Julenøtter og brente mandler fra Den lille nøttefabrikken. Vis mer

Kims har funnet frem the Julekalender Olaf Sands rifla potetflak igjen, «krydret med ekte salt».

Klar for mer julekalendernorstalgi? Her er alle kalenderne du kan se på tv i år.

Den lille nøttefabrikken har to nøtteblandinger til jul, en med brente mandler, og en med de klassiske julenøttene, paranøtter, mandler, valnøtter og hasselnøtter, tørristet, uten skall.

Pepperkaker med sjokolade

JULEBALLERINA: Pepperkaker med sjokoladefyll - på kartong.
JULEBALLERINA: Pepperkaker med sjokoladefyll - på kartong. Vis mer

Det er ikke aller første gang vi har sett dette - men første gang det er såpass stort: Velkommen du nye juletradisjon: pepperkaker med sjokolade.

Berthas har pepperkaker med sjokoladebunn, og Ballerina-kjeks kommer i en juleutgave med smak av pepperkaker og sjokoladefyll.

Også Europris' egne merkevare Luxus har pepperkaker med sjokoladebunn, denne var også på markedet i fjor.

Se også vår test av næringsinnhold i ferdige pepperkaker.

Bakenytt

Dr.Oetker har en smart og barnevennlig nyhet til pepperkakehusbakerne.

BAKEHJELP: Ferdig lim og pynteglasur.
BAKEHJELP: Ferdig lim og pynteglasur. Vis mer

Baking glue - aka bakelim - på tube er en spiselig sukkerbasert lim som skal gjøre det enklere og ikke minst tryggere å montere pepperkakehus. I tillegg lanseres julerød Pynteglasur på tube i dagligvarebutikker. Denne har tidligere kun vært tilgjengelig i spesialforretninger.

Flere produsenter har ferdige byggesett til pepperkakehus, for deg som ikke orker å bake, men har lyst på gleden ved å montere og pynte selv.

For årets mest dekadente Hans&Grete-hus, kan du også prøve det som var fjor- og forfjorårets store julehustrend: bygg av sjokoladeplater i stedet for pepperkaker.

Tips: Freia lanserer sine klassikere Non Stop og M i julefargene rødt, grønt og hvitt - perfekt til pepperkakehuspynting.

Julebrus

Det er et par spørsmål vi ikke kommer unna i jula, og fargen på julebrus er ett av de aller viktigste. Skal julebrusen være rød eller brun? Valget er heldigvis ditt, og det finnes mange å velge mellom.

JULEBRUS: Dagbladet spurte det norske folk hvilke farge julebrusen skal ha. Det var det tydeligvis stor uenighet om. Rød eller brun? Video: Endre Vellene Vis mer

I år som i fjor er det også flere lettbrusvarianter på markedet, og også her er meningene svært delte. Se hvordan det gikk da vi testet julebrus mot lettjulebrus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer