VM i tapas:

Nordmann sjokkerte hele Spania: - Som å slå Usain Bolt på hjemmebane

Verdens beste tapas er norsk.

NORSK TAPAS-VINNER: Øyvind Bøe Dalelv (28) vant onsdag VM i tapas i Spania. - Utrolig, sier en fornøyd Dalelv til Dagbladet. (Foto: Privat)
NORSK TAPAS-VINNER: Øyvind Bøe Dalelv (28) vant onsdag VM i tapas i Spania. - Utrolig, sier en fornøyd Dalelv til Dagbladet. (Foto: Privat) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er helt fantastisk, sier en storfornøyd Øyvind Bøe Dalelv til Dagbladet.

Blant 15 konkurrenter fra land verden over slo 28-åringen fra Bodø alle sammen i den internasjonale tapaskonkurransen som ble avholdt onsdag i Valladolid, Spania.

- Å få vise fram norsk tørrfisk er helt utrolig. Jeg ante ikke hva jeg gikk til, men hadde alltid troen på meg selv. At jeg kom på første plass er vanvittig moro, for det var tøff konkurranse, sier Dalelv.

Tapasmesterskap

Konkurransen var under beskyttelse av Det Kongelige Spanske Gastronomiske Akademi ved presidenten Rafael Ansón.

- I den grad man kan snakke om et offisielt tapasmesterskap, så er dette det, sier daglig leder i Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, som beskriver Dalelvs seier som å vinne 100 meter sprint på Jamaica:

- Øyvind fortalte meg at han fikk hjertet i halsen da han dagen før smakte den spanske kandidatens tapas. At han gikk av med gull, er som å slå Usain Bolt på hjemmebane.

Tapasen Dalelv vant med, var den han vant Årets Ganefryd med under Årets kokk 2017. Den het «Tørrfisk Lofoten». Siden konkurransen nå gikk i Spania, valgte han å endre ingrediensen til utvannet saltfisk kombinert med fersk torsk.

- Tapasretten bestod av tørrfisk og jordskokk. Jordskokk er en av mine favorittgrønnsaker, og med de sprø skallene fylt med en lettbrunet jordskokk-krem, smakt til med tørrfisk og fin syre fra sitron, ble dette en smaksbombe, forteller en stolt Dalelv.

Juryens dom

Dette er den enstemmige juryens begrunnelse, med Luis Cepeda i spissen:

«Tapasen bringer frem et tydelig inntrykk og smak av sin opprinnelse; det norske hav. Med landets kjente produkt torsken i både saltet og fersk utgave, kombinert med sprøstekt jordskokk, urter og fersk tang, erobret den norske kokkens tapas juryens ganer. Retten klarer på en balansert måte å bringe frem de enkelte ingrediensenes karakteristiske smaksegenskaper i en balansert kombinasjon - i én munnfull.»

Dette er første gang det er verdensmesterskap i tapas noensinne.

Hva gjorde at du vant, tror du?

- Smaken og kreativiteten. Dommerne fikk alt i en og samme bit, og det er dette tapas-ekspertene ser etter. En eksplosjon, sier Dalelv.

Kokken brukte utvannet tørrfisk sammen med uvannet klippfisk for å smake fram retten med salt og få den gode fiskesmaken. Han tror dette kan ha vært noe av nøkkelen til seieren.

Vil du prøve noe annet enn lutefisk og rakfisk til jul, bør du prøve ut dette.

Tom Victor Gausdal gikk av med sølv i Bocuse d'Or i 2005 og synes seieren er helt rå.

- Dette viser hvordan norske kokker tenker; utenfor boksen. Spanjolene er oppvokst med tapas, og har kanskje strammere retningslinjer for hvordan tapasen skal lages. I tillegg brukte Dalelv smaker som man kanskje ikke er så vant med, som tørrfisk. Å våge og å være kreativ viser seg å være smart i en slik konkurranse, sier han.

Kollega med Bent Stiansen

VINNER-TAPASEN: Bestod av tørrfisk, tang og jordskokk. (Foto: Stian Broch)
VINNER-TAPASEN: Bestod av tørrfisk, tang og jordskokk. (Foto: Stian Broch) Vis mer

Dalelv flyttet til Oslo for 10 år siden. Det var da karrieren skjøt fart.

- Som kokkelærling på Statholdergaarden lærte jeg enormt mye. Jeg møtte mange flinke folk og fikk være med på tur sammen med Kokkelandslaget, sier Dalelv, som er kollega med Bent Stiansen.

- Bent har gitt meg fire gode råd: Få god og nok søvn, ikke røyk, hold deg i god form og spis godt, avslutter tapas-vinneren.

Bent har gitt meg fire gode råd: Få god og nok søvn, ikke røyk, hold deg i god form og spis godt Øyvind Bøe Dalelv, vinner av VM i tapas
OVERVELDET: Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d'Or, beskrvier Dalelvs seier som å vinne 100 meter sprint på Jamaica. (Foto: privat)
OVERVELDET: Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d'Or, beskrvier Dalelvs seier som å vinne 100 meter sprint på Jamaica. (Foto: privat) Vis mer

Sterk konkurrent

Sørvig har jobbet tett med Dalelv i forbindelse med forberedelsene til Årets kokk tidligere i år.

- Han er en dyktig, seriøs og dedikert mann. Denne konkurransen starter med kandidater fra en hel rekke land som må kvalifisere seg, og ender med at 15 kokker fra ulike land i verden konkurrerer i Valladolid. Så det er ikke noe barneskirenn, sier han, og fortsetter:

- Og når vi vet hvor stolte spanjolene er av tapasen sin, er det å bli verdensmester en svært høythengende utmerkelse.

Ifølge Sørvig, er norske konkurrerende kokker kjent for å håndtere hovedråvaren ekstremt bra.

- Dette tror jeg er nøkkelen. I Dalselvs tilfelle; hva er hovedrådvarens smakskarakteristikk, og hvordan kan jordskokken, kremen og tangen løfte den?

Norsk sjømat på kartet

Leder og utsender for Spaniakontoret i Norges Sjømatråd, Hildegunn Fure Osmundsvåg, synes det er stort at en nordmann vinner i Spania.

- For Norge betyr det at vi setter norsk mat på kartet med sjømat i Spania. Å få vist oss fram en så stor konkurranse er viktig, sier hun.

Osmundsvåg mener Dalelvs tapas viste frem et tydelig inntrykk og smak av opprinnelse, nemlig det norske havet, slik som også juryen beskrev den som.

- Kombinasjonene smakes i ett jafs, akkurat slik tapas skal gjøre. Han hadde i tillegg laget til en liten brosjyre for alle jurymedlemmene, der det stod litt om ham og om tapasoppskriftene. Dette gikk rett hjem hos juryen, sier hun.

FIKK ÅRETS GANEFRYD: Fra utdelingen av Beste Ganefryd i Mathallen
F.v. Geir Skeie, Gullvinner Bocuse d’Or 2009, styremedlem, Guro Helgesdotter Rognså, leder av Ganefrydjuryen 2017, World Tapas Champion Øyvind Bøe Dalelv
Og Line Kjelstrup i Sjømatrådet (Foto: Brand Barstein)
FIKK ÅRETS GANEFRYD: Fra utdelingen av Beste Ganefryd i Mathallen F.v. Geir Skeie, Gullvinner Bocuse d’Or 2009, styremedlem, Guro Helgesdotter Rognså, leder av Ganefrydjuryen 2017, World Tapas Champion Øyvind Bøe Dalelv Og Line Kjelstrup i Sjømatrådet (Foto: Brand Barstein) Vis mer

- Når en nordmann vinner et verdensmesterskap i tapas, tror jeg det er noe som mottas positivt både hjemme og i Spania, sier Sørvig, og fortsetter:

- At han i tillegg vant med bacalao (torsk), som er en stor eksportvare, er det med å skape oppmerksomhet rundt norsk sjømat og norsk opprinnelse.

Sørvig tror historien og myten om «den norske kokken fra nord» som vinner verdens første verdensmesterskap i tapas vil bli en hit rundt mange bord i hele verden.

Vil fornye tapaskulturen i Norge

Sørvig håper Dalelvs seier blir en vekker for tapas-glade nordmenn.

- I Norge er det mange som serverer tapas, men jeg synes det har gått inn i et ganske ensrettet spor, slik at det ofte blir litt sterilt og kjedelig. Ofte, spesielt på større tapasbord, savner jeg kokkens egen kreativitet. Det er mye ferdiglagede kjøttboller, tomatsaus, industrimarinerte artisjokker og slikt. På kjøtt, sjømat og grønnsaker er det en stor uutnyttet råvarerikdom, sier han.

At Dalelv vinner denne konkurransen med en faglig komplisert, men enkel oppskrift på torsk som urørt råvare, håper Sørvig kan bidra til å en ny interesse rundt den kreativiteten en tapas åpner for.

- Tapas er på en måte «miniatyrkjøkken», der smakskombinasjoner fra mange råvarer skal harmonere i ett tygg. Det stiller krav til kokken, for det skal også se delikat ut til slutt, sier han, og avslutter:

- I tillegg til smak, er teksturer og farger viktig. Tapas er egentlig et strengt format, men et format som åpner for all verdens kreativitet.

Lær deg disse tapas-rettene

Faglig leder og bocusekokk i Bocuse d’Or Norge, Gunnar Hvarnes forteller at en perfekt tapas er gode smaker i én munnfull.

INGEN GRENSER: Ifølge kokk Gunnar Hvarnes, er de tingen grenser for hva og hvordan du lager tapas. (Foto: Linda Wiken)
INGEN GRENSER: Ifølge kokk Gunnar Hvarnes, er de tingen grenser for hva og hvordan du lager tapas. (Foto: Linda Wiken) Vis mer

- Tapas-regelen er enkel, selv om utførelsen kan være vanskeligere: Du skal få hele smaksopplevelsen i ett jafs, sier han.

Når du vet dette, er det ifølge Hvarnes ingen grenser for hva du kan lage tapas av.

Av topp tre tapas alle bør kunne, peker Hvarnes på:

  • En vellagret skinke av høy kvalitet, noe som utfordrer deg som råvarekjenner og ikke som kokk, selv om du må passe på å servere den temperert.
  • Pan con tomate: Grillet brødskive med fersk tomat og hvitløk raspet av på den sprø brødoverflaten, og sprinklet med noen dråper god olivenolje, pluss noen saltflak.
  • Noen nydampede skjell, blåskjell eller hjerteskjell, med litt persille, hvitløk og olivenolje oppå.

- Det er også viktig med en god aioli og godt brød ved siden av, og ikke glem at tapas handler om å dele øyeblikk sammen. Å spise tapas skal være sosialt, uformelt og hyggelig, noe du gjør med venner, sier Hvarnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer