Om vennene dine stadig oftere har med litt annen vin enn du kjenner på fest, er sannsynligheten større for at de har vært i Sverige enn at de har valgt noe sært fra bestillingsutvalget.

De siste åra har grensehandelen gått til himmels. Hvor mye vi legger igjen i svenske dagligvarebutikker og på netthandel skrives det mye om. Hvor mye vin og brennevin vi handler på Systembolaget, er mindre kjent.

Selger brus med 80 prosent rabatt
Millioner av liter over grensa
10,1 millioner liter øl og brennevin. Så mye kjøper vi årlig på Systembolaget, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF). Kanskje er tallet enda høyere.
Foreningen har studert differansen mellom volumet som faktisk selges langs norskegrensa og volumet som ville vært solgt dersom kommunene hadde ligget på det svenske gjennomsnittet.
1718 prosent over gjennomsnitt
Øverst på topp-ti-lista ligger Strømstad, hvor salget av ren alkohol ligger 1511 prosent over gjennomsnittet, salget av vin 1718 prosent over og salget av brennevin 1371 prosent over den svenske gjennomsnittskommunen.
At det i disse kommunene kan befinne seg svensker som drikker langt mer enn gjennomsnittet, kan ikke forklare den enorme omsetningen.
- Dette er ekstreme tall. De innebærer blant annet at hver voksne innbygger i Strømstad skulle drikke 441 liter vin i året, sier Jordheim.
Tilsvarende tall for innbygger over 15 år i Stockholm er 29,5 liter.
De andre kommunene der Systembolaget selger store mengder, er Eda, Åre Storuman, Årjäng, Haparanda, Härjedalen, Malung-Sälen, Arjeplog og Älvdalen.
Herfra er det ikke langt til Norge.

13 prosent av salget til Sverige
Totalt handler nordmenn polvarer for to milliarder norske kroner i Sverige, ifølge VBF.
Verdier tilsvarende 13 prosent av Vinmonopolets årlige salg av vin og brennevin forsvinner dermed over grensa.
Vin- og brennevinleverandørenes forening mener avgiftene i Norge truer Vinmonopolet, norske arbeidsplasser og verdiskaping.

- Det er ikke sikkert alle literne ville vært kjøpt i Norge. Noen ville kanskje ikke kjøpt vin eller brennevin til norske priser. Omfanget er likevel enormt, sier hun.
Statskassa blir også slunknere. Polvarene for rundt to milliarder innebærer et årlig inntektsbortfall for den norske stat (skatter og avgifter) på 1,2 milliarder kroner.

Halvor Bing Lorentzen, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar på Vinmonopolet, er ikke overrasket over tallene. Vinmonopolet har mistanke om at grensehandelen har økt etter innføring av sukkeravgiften, men mangler faktiske salgstall fra grensenære butikker.

Vinmonopolet tror nesten ikke sine egne øyne: - Dette er helt uvanlige tall
- Ut fra et folkehelseperspektiv bekymrer det oss at vi ikke har en god nok oversikt over totalt alkoholkonsum i Norge, sier Bing Lorentzen.
Ja, vi elsker Sverige
Beregningene fra VBF over nordmenns alkoholkjøp er basert på tall fra 2015, et år da nordmenn ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) handlet for 14,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2015.

Siden da har grensehandelen økt kraftig. Ifølge nettstedet Svensk Handel la nordmenn igjen 25,6 milliarder svenske kroner i Sverige i fjor.
SSBs tall er mer beskjedne. SSB anslår at vi fra 2. kvartal 2017 til og med 1. kvartal 2018 handlet for 15,1 milliarder kroner. Dette tilsvarer en økning i grensehandel på 9,1 prosent.
At vi stadig oftere setter oss i bilen for å handle i Sverige, er hevet over tvil. Antall dagsturer gikk i samme tidsrom opp med 11 prosent.
Systembolaget skjuler tall
- Vi skulle gjerne hatt omsetningstallene for 2016 og 2017, men vi får dem ikke ut. Systembolaget vil ikke lenger offentliggjøre dem, sier Jordheim
VBF har bedt både Vinmonopolet og Helse-og omsrogasdepartementet om hjelp til å få ut salgsstatistikk fra Systembolaget.
- Vi har berammet et møte med departementet denne uka og håper på gjennomslag. Dette er også viktig helseinformasjon, sier Jordheim.
Hun mener tallene viser at grensen er nådd.
- Det minste som bør gjøres, er å komme i gang med en gjennomgang av særavgiftene på mat- og drikkeområdet. Disse avgiftene må treffe bedre både fra et folkehelsesynspunkt og når det gjelder inntekter for staten.
Systembolaget har ikke besvart Dagbladets henvendelser i saken.
