Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) har beregnet nordmenns alkoholinnkjøp på Systembolaget:

Nordmenn amok på Systembolaget: - Ekstreme tall

Vinsalget 1718 prosent over gjennomsnittskommunen i Strømstad.

SKYHØYT OVER: Hadde man ikke visst om alle de norske kundene, ville det vært grunn til bekymring for vinkonsumet i Strømstad. 440 liter pr innbygger er i meste laget. Vinmonopolet taper ifølge Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) to milliarder kroner i året på at vi handler billigere i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg / TT
SKYHØYT OVER: Hadde man ikke visst om alle de norske kundene, ville det vært grunn til bekymring for vinkonsumet i Strømstad. 440 liter pr innbygger er i meste laget. Vinmonopolet taper ifølge Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) to milliarder kroner i året på at vi handler billigere i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om vennene dine stadig oftere har med litt annen vin enn du kjenner på fest, er sannsynligheten større for at de har vært i Sverige enn at de har valgt noe sært fra bestillingsutvalget.

KREVER HANDLING: Ingunn Jordheim
Generalsekretær I Vin- og brennevinleverandørenes forening. Foto: VBF
KREVER HANDLING: Ingunn Jordheim Generalsekretær I Vin- og brennevinleverandørenes forening. Foto: VBF Vis mer

De siste åra har grensehandelen gått til himmels. Hvor mye vi legger igjen i svenske dagligvarebutikker og på netthandel skrives det mye om. Hvor mye vin og brennevin vi handler på Systembolaget, er mindre kjent.

Millioner av liter over grensa

10,1 millioner liter øl og brennevin. Så mye kjøper vi årlig på Systembolaget, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF). Kanskje er tallet enda høyere.

SVENSKEHANDEL-REGNESTYKKET

  • Gjennomsnittlig salg pr capita i svenske kommuner er vurdert opp mot en topp-ti-liste over de kommunene som omsetter mest pr innbygger.
  • Ni av de svenske kommunene som selger mest ligger langs norskegrensa. En kommune ved grensa til Finland.
  • tapt salgsinntekt for Vinmonopolet på to milliarder kroner er basert på Vinmonopolets gjennomsnittspriser (januar til april 2018)

Foreningen har studert differansen mellom volumet som faktisk selges langs norskegrensa og volumet som ville vært solgt dersom kommunene hadde ligget på det svenske gjennomsnittet.

1718 prosent over gjennomsnitt

Øverst på topp-ti-lista ligger Strømstad, hvor salget av ren alkohol ligger 1511 prosent over gjennomsnittet, salget av vin 1718 prosent over og salget av brennevin 1371 prosent over den svenske gjennomsnittskommunen.

At det i disse kommunene kan befinne seg svensker som drikker langt mer enn gjennomsnittet, kan ikke forklare den enorme omsetningen.

- Dette er ekstreme tall. De innebærer blant annet at hver voksne innbygger i Strømstad skulle drikke 441 liter vin i året, sier Jordheim.

Tilsvarende tall for innbygger over 15 år i Stockholm er 29,5 liter.

De andre kommunene der Systembolaget selger store mengder, er Eda, Åre Storuman, Årjäng, Haparanda, Härjedalen, Malung-Sälen, Arjeplog og Älvdalen.

Herfra er det ikke langt til Norge.

STORE PENGER: Vinsalget i Strømstad ligger 1718 prosent over en svensk gjennomsnittskommune. Foto: NTB Scanpix
STORE PENGER: Vinsalget i Strømstad ligger 1718 prosent over en svensk gjennomsnittskommune. Foto: NTB Scanpix Vis mer

13 prosent av salget til Sverige

Totalt handler nordmenn polvarer for to milliarder norske kroner i Sverige, ifølge VBF.

Verdier tilsvarende 13 prosent av Vinmonopolets årlige salg av vin og brennevin forsvinner dermed over grensa.

Vin- og brennevinleverandørenes forening mener avgiftene i Norge truer Vinmonopolet, norske arbeidsplasser og verdiskaping.

PENGEMASKIN;: Synes du det er folksomt på polet i Sverige? Det er det i stor grad nordmenn som sørger for. Fot:JONATHAN NACKSTRAND
PENGEMASKIN;: Synes du det er folksomt på polet i Sverige? Det er det i stor grad nordmenn som sørger for. Fot:JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

- Det er ikke sikkert alle literne ville vært kjøpt i Norge. Noen ville kanskje ikke kjøpt vin eller brennevin til norske priser. Omfanget er likevel enormt, sier hun.

Statskassa blir også slunknere. Polvarene for rundt to milliarder innebærer et årlig inntektsbortfall for den norske stat (skatter og avgifter) på 1,2 milliarder kroner.

DROPPER POLET: 10 millioner liter alkohol. Så mye anslås det at vi kjøper i Sverige istedet for i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DROPPER POLET: 10 millioner liter alkohol. Så mye anslås det at vi kjøper i Sverige istedet for i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Halvor Bing Lorentzen, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar på Vinmonopolet, er ikke overrasket over tallene. Vinmonopolet har mistanke om at grensehandelen har økt etter innføring av sukkeravgiften, men mangler faktiske salgstall fra grensenære butikker.

- Ut fra et folkehelseperspektiv bekymrer det oss at vi ikke har en god nok oversikt over totalt alkoholkonsum i Norge, sier Bing Lorentzen.

Ja, vi elsker Sverige

Beregningene fra VBF over nordmenns alkoholkjøp er basert på tall fra 2015, et år da nordmenn ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) handlet for 14,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2015.

SVENSK: Mange koser seg med vin kjøpt i Sverige. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SVENSK: Mange koser seg med vin kjøpt i Sverige. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Siden da har grensehandelen økt kraftig. Ifølge nettstedet Svensk Handel la nordmenn igjen 25,6 milliarder svenske kroner i Sverige i fjor.

SSBs tall er mer beskjedne. SSB anslår at vi fra 2. kvartal 2017 til og med 1. kvartal 2018 handlet for 15,1 milliarder kroner. Dette tilsvarer en økning i grensehandel på 9,1 prosent.

At vi stadig oftere setter oss i bilen for å handle i Sverige, er hevet over tvil. Antall dagsturer gikk i samme tidsrom opp med 11 prosent.

Systembolaget skjuler tall

- Vi skulle gjerne hatt omsetningstallene for 2016 og 2017, men vi får dem ikke ut. Systembolaget vil ikke lenger offentliggjøre dem, sier Jordheim

VBF har bedt både Vinmonopolet og Helse-og omsrogasdepartementet om hjelp til å få ut salgsstatistikk fra Systembolaget.

- Vi har berammet et møte med departementet denne uka og håper på gjennomslag. Dette er også viktig helseinformasjon, sier Jordheim.

Hun mener tallene viser at grensen er nådd.

- Det minste som bør gjøres, er å komme i gang med en gjennomgang av særavgiftene på mat- og drikkeområdet. Disse avgiftene må treffe bedre både fra et folkehelsesynspunkt og når det gjelder inntekter for staten.

Systembolaget har ikke besvart Dagbladets henvendelser i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer