Alkoholvaner:

Nordmenn drikker minst i Norden

Oppsiktsvekkende tall om norske alkoholvaner.

DRIKKER MINST: Nordmenn drikker minst alkohol i Norden, ifølge en ny rapport. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
DRIKKER MINST: Nordmenn drikker minst alkohol i Norden, ifølge en ny rapport. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

En ny rapport viser at nordmenn er dem som drikker alle minst i Norden. I gjennomsnitt drikker hver nordmann over 15 år 6,8 liter ren alkohol årlig, melder NTB.

De norske tallene er per 2016 og inkluderer taxfree- og grensehandel. Til sammenligning drikker dansker over 14 år i gjennomsnitt 9,1 liter ren alkohol, ifølge 2017-tall.

Rapporten ble lagt fram under en samling for alle verdens alkoholmonopoler, som holdes i Oslo tirsdag og onsdag denne uka. Samlingen omfatter 17 delstater i USA og halve Canada, samt de nordiske landene Norge, Sverige, Finland, Island og Færøyene.

– At alkoholforbruket i Norge er relativt lavt kan tyde på at vinmonopolordningen fungerer etter hensikten. Vårt samfunnsoppdrag er å sikre ansvarlig salg av alkohol. Derfor er dette gledelige tall for oss, sier Elisabeth Hunter, konstituert administrerende direktør i Vinmonopolet.

NoLo

Siden de norske tallene ble hentet inn, har NoLo-trenden økt, særlig i de yngre aldersgruppene. NoLo står for uten eller lite alkohol, No or low alcohol.

ØKT ETTERSPØRSEL: De aller fleste bestiller cocktails med alkohol i baren, men det siste året har etterspørselen etter alkoholfrie drinker økt, forteller Mateus. Foto: Elisabeth Dalseg
ØKT ETTERSPØRSEL: De aller fleste bestiller cocktails med alkohol i baren, men det siste året har etterspørselen etter alkoholfrie drinker økt, forteller Mateus. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det har skjedd et lite skifte. Alkoholfrie drinker på byen er ikke lenger reservert sjåfører og gravide. Tidligere i år fortalte Alex Mateus, bartender på coctailbaren andre til Høyre at stadig flere velger alkoholfritt på byen, ifølge Alex Mateus.

Stikk i strid med det en kanskje skulle tro, er det ikke i ukendagene det går flest alkoholfrie drinker.

- Vi selger mer og mer alkoholfritt, spesielt fredag og lørdag, sa Mateus til Dagbladet tidligere i år.

Hvem som velger alkoholfritt er mye mindre forutsigbart enn tidligere (gravide kvinner) men det er gjerne gjester som er en del av større grupper.

Best i klassen

Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder for RUStelefonen i Oslo kommune, er noe overrasket over resultatene.

- Dersom Nordmenn bare var de unge hadde jeg ikke vært kjempeoverrasket. Her har vi sett at tallene har vært dalende over tid, for så å ha stabilisert seg de siste årene, sier Johansen.

- Samtidig har vi sett at spesielt de over femti har økt alkoholinntaket sitt betraktelig, sammenlignet med 20-30 år tilbake.

Likevel peker han på at vi lenge har hatt et ganske likt alkoholkonsum som Island og Sverige, ofte «best i klassen», men noe lavere enn Danmark, som ikke har de samme reguleringene.

Han tror årsakene er sammensatt:

Vi har høye avgifter, og redusert tilgjengelighet, for eksempel med tanke på sterk øl som man må kjøpe på Vinmonopolet.

- I tillegg har vi ganske strenge skjenkelover, og skjenkesteder stenger tidligere enn i flere andre land. Høye avgifter og strengt regulert tilgjengelighet er effektive tiltak for å redusere alkoholkonsum, sier Johansen.

Han tror også nordmenn har blitt mer bevisste på sitt alkoholkonsum.

- WHO opererer med grenseverdier for hva som er skadelige alkoholinntak. Disse lå tidligere på ni enheter for kvinner og 14 for menn, i uka, definert som hva man med sikkerhet mente var helseskadelig.

De siste årene har disse grensene vært mye debattert og omtalt.

- Nyere forskning viser at det kanskje ikke finnes en nedre grense, og dette er det mange som har fått med seg.