Alkoholvaner:

Nordmenn drikker minst i Norden

Oppsiktsvekkende tall om norske alkoholvaner.

DRIKKER MINST: Nordmenn drikker minst alkohol i Norden, ifølge en ny rapport. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
DRIKKER MINST: Nordmenn drikker minst alkohol i Norden, ifølge en ny rapport. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny rapport viser at nordmenn er dem som drikker alle minst i Norden. I gjennomsnitt drikker hver nordmann over 15 år 6,8 liter ren alkohol årlig, melder NTB.

De norske tallene er per 2016 og inkluderer taxfree- og grensehandel. Til sammenligning drikker dansker over 14 år i gjennomsnitt 9,1 liter ren alkohol, ifølge 2017-tall.

Rapporten ble lagt fram under en samling for alle verdens alkoholmonopoler, som holdes i Oslo tirsdag og onsdag denne uka. Samlingen omfatter 17 delstater i USA og halve Canada, samt de nordiske landene Norge, Sverige, Finland, Island og Færøyene.

– At alkoholforbruket i Norge er relativt lavt kan tyde på at vinmonopolordningen fungerer etter hensikten. Vårt samfunnsoppdrag er å sikre ansvarlig salg av alkohol. Derfor er dette gledelige tall for oss, sier Elisabeth Hunter, konstituert administrerende direktør i Vinmonopolet.

NoLo

Siden de norske tallene ble hentet inn, har NoLo-trenden økt, særlig i de yngre aldersgruppene. NoLo står for uten eller lite alkohol, No or low alcohol.

ØKT ETTERSPØRSEL: De aller fleste bestiller cocktails med alkohol i baren, men det siste året har etterspørselen etter alkoholfrie drinker økt, forteller Mateus. Foto: Elisabeth Dalseg
ØKT ETTERSPØRSEL: De aller fleste bestiller cocktails med alkohol i baren, men det siste året har etterspørselen etter alkoholfrie drinker økt, forteller Mateus. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det har skjedd et lite skifte. Alkoholfrie drinker på byen er ikke lenger reservert sjåfører og gravide. Tidligere i år fortalte Alex Mateus, bartender på coctailbaren andre til Høyre at stadig flere velger alkoholfritt på byen, ifølge Alex Mateus.

Stikk i strid med det en kanskje skulle tro, er det ikke i ukendagene det går flest alkoholfrie drinker.

- Vi selger mer og mer alkoholfritt, spesielt fredag og lørdag, sa Mateus til Dagbladet tidligere i år.

Hvem som velger alkoholfritt er mye mindre forutsigbart enn tidligere (gravide kvinner) men det er gjerne gjester som er en del av større grupper.

Best i klassen

Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder for RUStelefonen i Oslo kommune, er noe overrasket over resultatene.

- Dersom Nordmenn bare var de unge hadde jeg ikke vært kjempeoverrasket. Her har vi sett at tallene har vært dalende over tid, for så å ha stabilisert seg de siste årene, sier Johansen.

- Samtidig har vi sett at spesielt de over femti har økt alkoholinntaket sitt betraktelig, sammenlignet med 20-30 år tilbake.

Likevel peker han på at vi lenge har hatt et ganske likt alkoholkonsum som Island og Sverige, ofte «best i klassen», men noe lavere enn Danmark, som ikke har de samme reguleringene.

Han tror årsakene er sammensatt:

Vi har høye avgifter, og redusert tilgjengelighet, for eksempel med tanke på sterk øl som man må kjøpe på Vinmonopolet.

- I tillegg har vi ganske strenge skjenkelover, og skjenkesteder stenger tidligere enn i flere andre land. Høye avgifter og strengt regulert tilgjengelighet er effektive tiltak for å redusere alkoholkonsum, sier Johansen.

Han tror også nordmenn har blitt mer bevisste på sitt alkoholkonsum.

- WHO opererer med grenseverdier for hva som er skadelige alkoholinntak. Disse lå tidligere på ni enheter for kvinner og 14 for menn, i uka, definert som hva man med sikkerhet mente var helseskadelig.

De siste årene har disse grensene vært mye debattert og omtalt.

- Nyere forskning viser at det kanskje ikke finnes en nedre grense, og dette er det mange som har fått med seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer