Alkoholvaner:

Nordmenn drikker minst i Norden

Oppsiktsvekkende tall om norske alkoholvaner.

DRIKKER MINST: Nordmenn drikker minst alkohol i Norden, ifølge en ny rapport. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
DRIKKER MINST: Nordmenn drikker minst alkohol i Norden, ifølge en ny rapport. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny rapport viser at nordmenn er dem som drikker alle minst i Norden. I gjennomsnitt drikker hver nordmann over 15 år 6,8 liter ren alkohol årlig, melder NTB.

De norske tallene er per 2016 og inkluderer taxfree- og grensehandel. Til sammenligning drikker dansker over 14 år i gjennomsnitt 9,1 liter ren alkohol, ifølge 2017-tall.

Rapporten ble lagt fram under en samling for alle verdens alkoholmonopoler, som holdes i Oslo tirsdag og onsdag denne uka. Samlingen omfatter 17 delstater i USA og halve Canada, samt de nordiske landene Norge, Sverige, Finland, Island og Færøyene.

– At alkoholforbruket i Norge er relativt lavt kan tyde på at vinmonopolordningen fungerer etter hensikten. Vårt samfunnsoppdrag er å sikre ansvarlig salg av alkohol. Derfor er dette gledelige tall for oss, sier Elisabeth Hunter, konstituert administrerende direktør i Vinmonopolet.

NoLo

Siden de norske tallene ble hentet inn, har NoLo-trenden økt, særlig i de yngre aldersgruppene. NoLo står for uten eller lite alkohol, No or low alcohol.

Det har skjedd et lite skifte. Alkoholfrie drinker på byen er ikke lenger reservert sjåfører og gravide. Tidligere i år fortalte Alex Mateus, bartender på coctailbaren andre til Høyre at stadig flere velger alkoholfritt på byen, ifølge Alex Mateus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer