SMAKSTEST: Vi har testet årets julepølser, og det var langt mellom høydepunktene. Her er de tradisjonelle finmalte.
SMAKSTEST: Vi har testet årets julepølser, og det var langt mellom høydepunktene. Her er de tradisjonelle finmalte.Vis mer

Smakstest av julepølser 2017

– Nordmenn fortjener bedre julepølser enn dette til julemiddagen

Produsentene har stort forbedringspotensial, noen pølser imponerer.

(Dagbladet): – Det var ikke mye jul i disse julepølsene.

Thomas Gundersen, kjøkkensjef på Engebret Café i Oslo, pirker i den bleke pølsa som ligger på tallerkenen foran ham. Han sikter dessverre ikke bare til den ene. For årets smakstest av julepølser ble en storslagen oppvisning i middelmådighet.

– Her er det åpenbart et hull i markedet! Nå har produsentene en sjanse til å stikke seg ut, supplerer Kay Johnsen, daglig leder og eier av restauranten.

– Nordmenn fortjener bedre julepølser enn dette.

På oppdrag fra Dagbladet har de tre smakt seg gjennom 18 urøkte julepølser, og vinnerne er klare. (Begge fra Norgesgruppen.)

Av de fine julepølsene var det Jacobs Utvalgte som kom best ut.

IKKE SINT, BARE SKUFFET: Testpanelet (fra venstre): Mattias Eriksson, Kay Johnsen og Thomas Gundersen fra Engebret Café synes standarden på årets julepølser var skuffende lav. Foto: Andreas Lekang
IKKE SINT, BARE SKUFFET: Testpanelet (fra venstre): Mattias Eriksson, Kay Johnsen og Thomas Gundersen fra Engebret Café synes standarden på årets julepølser var skuffende lav. Foto: Andreas Lekang Vis mer

– Endelig en pølse som smaker av jul!

Men det var en grov julepølse som gikk av med seieren denne gangen: Den rå julepølsa fra ferskvaredisken på Meny.

Norsk julemat må ikke være kjedelig

Vi er på Engebret Café i Oslo, en av de klassiske julematrestaurantene. Spiserommene er pent julepyntet, og sultne lunsjgjester forsyner seg godt av den rause buffeten. Om et par timer setter middagsrushet inn. Det er ikke et ledig bord til middag før jul, og 16 000 har allerede bestilt plass til neste års julefestligheter.

Når klokkene ringer inn til jul har de servert mer enn 500 kilo julepølser til sultne gjester. Pølsene er laget etter restaurantens tradisjonelle oppskrift, med en god fettprosent – og godt med klassiske julekrydder som allehånde og nellik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaker som drukner i de aller fleste pølsene i testen. Flere av pølsene er så tamme på smak at smakstesterne ikke tror de ville kategorisert dem som julepølser om de ikke visste at det var det de smakte på. Det blir mer som fleskepølser eller vanlige grillpølser.

– Har vi blitt så vant til smaksrik mat at tradisjonsmaten blir for kjedelig?

– Nei, nei, nei, sier Mattias Eriksson. – Norsk julemat må ikke være kjedelig om den er godt laget!

Foretrekker norsk julemat

Eriksson må innrømme at han foretrekker norsk julemat (og håper at han fortsatt er velkommen hjem til Sverige i jula). Om den smaker godt, vel å merke. Lutefisk med godt tilbehør, salt ribbe med godt krydrete julepølser og medisterkaker. Surkål, rødkål, ribbefett. Eller pinnekjøtt med en god rotmos.

Så selv om han og resten av testpanelet kan styre seg for de fleste pølsene i denne testen, er ikke det julepølsas feil som sådan. Men den må være god.

– En god julepølse må ha rikelig med fett, slik at den blir god og saftig – og så må den smake godt av julekrydderne, sier Mattias Eriksson.

– Ja det er julepølsa og medisterkakene som gir den klassiske ribbemiddagen ekstra smak, supplerer Johnsen.

I testen har vi med både fine og grove julepølser. Kan testpanelet velge, står grove pølser øverst på listen, men disse kan være vanskeligere å få til – de oppleves gjerne som litt tørrere enn pølsene der farsen er så finmalt at fettet blir helt jevnt fordelt.

Det er likevel en grov pølse som blir testens overlegne vinner: De rå pølsene fra ferskvaredisken til Meny. Alle de andre pølsene vi har testet er kokt, og trenger kortere steketid. De rå pølsene må stekes i cirka 20 minutter før de er klare.

TESTRESULTATER – FINE PØLSER

Finsbråten tradisjonell julepølse

Finsbråtens julepølse veier 350 gram og koster 31,90 kroner på Meny. Det gir en kilopris på 91,14 kroner.
Finsbråtens julepølse veier 350 gram og koster 31,90 kroner på Meny. Det gir en kilopris på 91,14 kroner. Vis mer

Veldig finmalt pølse, med et skinn som er seigt å skjære over. De smaker ikke så mye, men har en syrlig og litt gammel bismak – litt som lunsjkaker som har ligget i varmdisken hele dagen. Synd, for denne har en umiskjennelig smak av jul, det er bare ingen god julepølse.

Grøstad julepølse

Grøstad julepølse veier 480 gram og koster 89 kroner på Meny. Kilopris: 185,40 kroner.
Grøstad julepølse veier 480 gram og koster 89 kroner på Meny. Kilopris: 185,40 kroner. Vis mer

En saftig og god pølse med fin konsistens, men her har de bommet på smak. Kryddersmaken drukner i fett og kjøtt, og den har en litt syrlig bismak, men uten å virke gammel, slik som pølsa fra Finsbråten. Det er ikke vondt, men det er fryktelig kjedelig.

Gilde Julepølse – kjøttrik

Gildes kjøttrike julepølse veier 480 gram og koster 87,25 kroner på Kiwi. Det gir en kilopris på 87,25 kroner.
Gildes kjøttrike julepølse veier 480 gram og koster 87,25 kroner på Kiwi. Det gir en kilopris på 87,25 kroner. Vis mer

Konsistensen på denne er god, den er saftig, men smaksmessig er det kjedelig. Det smaker pølse, men ikke mye av jul, og smaken er kort.

– Når du har svelget siste biten er smaken vekk.

Gilde kokt julepølse (400g)

Gildes kokte julepølse veier 400 gram og koster 34,90 kroner på Coop Prix. Det gir en kilopris på 74,75 kroner.
Gildes kokte julepølse veier 400 gram og koster 34,90 kroner på Coop Prix. Det gir en kilopris på 74,75 kroner. Vis mer

En saftig og god pølse med fin konsistens, men hvor er julesmaken? Dette er den pølsa i testen som har minst smak, det minner mer om en fleskepølse.

– En grei fleskepølse, men veldig kjedelig julepølse.

Smedstuen gård

Smedstuen gårds julepølse veier 371 gram og koster 48.17 kroner på Coop Mega - det gir en kilopris på 129,5 kroner.
Smedstuen gårds julepølse veier 371 gram og koster 48.17 kroner på Coop Mega - det gir en kilopris på 129,5 kroner. Vis mer

Denne pølsa ser bra ut på tallerkenen, den er luftig, saftig og har godt med fett, men konsistensen blir likevel litt melete. Den faller også på kryddersmaken, dette smaker mer fleskepølse enn julepølse.

Xtra julepølse

Xtra-julepølsen veier 400 gram og koster 19,90 kroner, noe som gir en av testens rimeligste kilopriser: 49,75 kroner.
Xtra-julepølsen veier 400 gram og koster 19,90 kroner, noe som gir en av testens rimeligste kilopriser: 49,75 kroner. Vis mer

En tørr pølse, med kornete konsistens. Julekrydderet glimrer med sitt fravær, dette smaker salt farse, eller fleskepølse.

– Konseptet julepølse må være at det skal smake av de gode julekrydderne, og få indikasjon på at du nærmer deg jul – det gjør ikke denne.

First Price julepølse

First Price-pølsa veier 400 gram og koster 19,90 kroner på Meny, noe som gir samme rimelige kilopris som pølsa fra X-tra: 49,75 kroner.
First Price-pølsa veier 400 gram og koster 19,90 kroner på Meny, noe som gir samme rimelige kilopris som pølsa fra X-tra: 49,75 kroner. Vis mer

Kompakt pølse med farseaktig konsistens, men likevel er den ganske saftig. Litt kjedelig på smak, det smaker for lite av krydderne.

Gilde julepølse uten skinn

Gilde julepølse uten skinn veier 400 gram og koster 32,90 kroner på Coop Mega. Kilopris: 82,25 kroner.
Gilde julepølse uten skinn veier 400 gram og koster 32,90 kroner på Coop Mega. Kilopris: 82,25 kroner. Vis mer

Tjukke rette pølser med industrielt utseende, som er saftige, men veldig finmalte i konsistensen. De smaker lite, men har likevel en klar, om enn svak, smak av allehånde. Hakket bedre enn de andre treerpølsene.

Coop julepølse uten skinn

Coops skinnfrie julepølse veier 500 gram og koster 32,50 kroner på Coop Mega, 65 kroner per kilo.
Coops skinnfrie julepølse veier 500 gram og koster 32,50 kroner på Coop Mega, 65 kroner per kilo. Vis mer

Disse pølsene ser ikke så veldig festlige ut, de er tjukke, rette, med et veldig industrielt preg, men overrasker positivt på smak, disse smaker av jul, om enn ikke veldig kraftig. Det er passe med fett, så det blir ikke tørt, men pølsene er likevel litt kompakte.

Gilde julepølse kokt (800g)

Gildes kokte julepølse på 800 gram har noe lavere kjøttprosent enn 400-gramspakka (55 mot 59 %) Den koster 63,90 kroner på Coop Mega, 78,80 kroner per kilo.
Gildes kokte julepølse på 800 gram har noe lavere kjøttprosent enn 400-gramspakka (55 mot 59 %) Den koster 63,90 kroner på Coop Mega, 78,80 kroner per kilo. Vis mer

Her er det godt med fett og fin konsistens, og hakket mer spennende krydret enn den store mengden. Kunne godt vært kraftigere kryddersmak, men den smaken som er, er god.

Nordfjord julepølse

Nordfjord julepølse koster 25 kroner for 400 gram på Rema 1000, en kilopris på 62,50 kroner.
Nordfjord julepølse koster 25 kroner for 400 gram på Rema 1000, en kilopris på 62,50 kroner. Vis mer

Denne pølsa har bra med fett og god konsistens. Den smaker mildt av julekrydder, det blir litt tamt, men er likevel godt. En god, men litt kjedelig pølse.

Jacobs Utvalgte julepølse

Jacobs utvalgte julepølse koster 39,90 kroner for 250 gram på Meny, en kilopris på 159,60 kroner.
Jacobs utvalgte julepølse koster 39,90 kroner for 250 gram på Meny, en kilopris på 159,60 kroner. Vis mer

Innbydende pølser, med et nesten hjemmelaget preg, som frister med en gang de kommer på bordet. De lukter godt av jul, og følger opp i smaken. Julekrydderne kommer til sin rett, uten å overdøve kjøttsmaken, og smaken sitter lenger i munn. Saftige og gode er de og.

– Det er sånn julepølser skal smake!

GROVE JULEPØLSER:

DE GROVESTE PØLSENE: Det er ikke like mye å velge i, om du vil ha litt mer å tygge på, men i denne kategorien fant vi testens beste julepølse.
DE GROVESTE PØLSENE: Det er ikke like mye å velge i, om du vil ha litt mer å tygge på, men i denne kategorien fant vi testens beste julepølse. Vis mer

Coop julepølse grov

Coops grove julepølse koster 29,90 for 400 gram på Coop Mega, 74,75 kroner per kilo.
Coops grove julepølse koster 29,90 for 400 gram på Coop Mega, 74,75 kroner per kilo. Vis mer

Pølsa har fin grov konsistens, men er noe tørr og bommer helt på smaken. Det smaker ikke jul – men pepper. Dette er ikke en julepølse, men en (dobbeltpepret) pepperpølse.

Folkets julepølse

Folkets julepølse koster 43,90 kroner for 400 gram på Meny, noe som gir en kilopris på 109,75 kroner.
Folkets julepølse koster 43,90 kroner for 400 gram på Meny, noe som gir en kilopris på 109,75 kroner. Vis mer

Disse er blant de groveste av de fine julepølsene (den er medium grov), og men det blir dessverre litt tørt. De ser pene ut, men skuffer i smaken. Her er det for lite av både fett og krydder.

– Jeg får følelsen av at dette er en Grete Roede-pølse, for dem som slanker seg.

– Helt misforstått.

Nordfjord julepølse grov

Nordfjord grov julepølse koster 29,90 kroner for 400 gram, som gir en kilopris på 74,75 kroner.
Nordfjord grov julepølse koster 29,90 kroner for 400 gram, som gir en kilopris på 74,75 kroner. Vis mer

Denne pølsa er hard, og ikke spesielt saftig, og det er knapt spor av julekrydder i smaken. Den både dufter og smaker mest av smør, og er også noe syrlig på smak.

Gilde julepølse grov

Gildes grove julepølse koster 36,90 kroner for 300 gram på Kiwi - noe som gir en kilopris på 123 kroner.
Gildes grove julepølse koster 36,90 kroner for 300 gram på Kiwi - noe som gir en kilopris på 123 kroner. Vis mer

Denne er tørr og veldig kompakt, nesten med sprettballfølelse. Det er noe kryddersmak, men det forsvinner fort.

Finsbråten grov julepølse

Finsbråtens grove julepølse veier 350 gram og koster 39,90 kroner på Meny - en kilopris på 114 kroner.
Finsbråtens grove julepølse veier 350 gram og koster 39,90 kroner på Meny - en kilopris på 114 kroner. Vis mer

En grov og tørr pølse, som minner mer om grillpølse enn julepølse – denne kunne lurt seg inn i en grillpølsetest uten at noen ville reagert. Julekrydderet er totalt fraværende.

– Du får farse, salt – og that's it.

Meny fersk julepølse – rå

Menys grove julepølse fra ferskvaredisken koster 46,49 kroner for 246 gram på Meny. Testens beste pølse har også den høyeste kiloprisen: 188,98 kroner.
Menys grove julepølse fra ferskvaredisken koster 46,49 kroner for 246 gram på Meny. Testens beste pølse har også den høyeste kiloprisen: 188,98 kroner. Vis mer

Denne pølsa imponerte før vi så den. Den duftet nydelig av jul da den ble plassert på bordet foran oss, den så innbydende ut på tallerkenen, med et litt røft håndverksaktig preg, og hakket mørkere enn de fleste andre pølsene. Den klarer også å være grov uten å bli tørr, men smuldrer litt opp.

Likevel: Smaken er god og tydelig, dette er enn klassisk god julepølse, og testpanelets soleklare favoritt.

BEST I TEST!

NB – denne pølsa kjøper du rå. Du kan koke den, men både Meny og testpanelet vårt anbefaler å steke den fra rå tilstand – til sammen cirka 20 minutter, fem min på hver «side» – eller til pølsa er god og gjennomstekt.

Slik svarer produsentene på kritikken:

Finsbråten: Tradisjonell julepølse, terningkast 1: Vårt mål er å lage de beste pølsene. Vi er veldig skuffet over dette resultatet. Julepølsene våre har fått gode tilbakemeldinger tidligere, og vi håper dette er et resultat av et enkeltstående tilfelle. Vi skal grave dypere i dette før vi konkluderer, og sørge for at de pølsene som blir solgt nærmere jul holder den kvaliteten kunden forventer.

Coop: Julepølse grov, terningkast 1: Dette produktet fikk bronse under NM i Kjøtt, og vi er derfor overrasket over resultatet. Tilbakemelding fra dommerne i NM var riktignok også at den var litt sterk på krydder, og vi tar nå en gjennomgang av produktet for å se om dette kan justeres ned.

Unil: Folkets julepølse, medium grov, terningkast 2: Vi beklager at panelet ikke har hatt en god opplevelse med produktet. Vi ønsker et bredt utvalg av pølser til forbrukere, deriblant også med 80 % kjøttinnhold. På grunn av det høye kjøttinnholdet kan de oppleves som mindre saftige.