Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prisen er 2249 kroner for fem dagers «kur»:

Nordmenn i kø for å rense kroppen med juice: - I verste fall livsfarlig

Fristende å rense kroppen, kvitte seg med miljøgifter og miste noen kilo, men fungerer det egentlig?

GRØNN DETOX: Kan sju dager med dyre, grønne juicer rense kroppen? Eksperter vi har snakket med, mener nei. (Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX)
GRØNN DETOX: Kan sju dager med dyre, grønne juicer rense kroppen? Eksperter vi har snakket med, mener nei. (Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX) Vis mer

(Dagbladet): Å rense kroppen kan virke fristende om man har spist mye salt, fett og sukker i en lengre periode. Grønne juicer og varmt sitronvann er ofte på detox-menyen, men har en slik rensekur noe for seg?

The Juicery tilbyr en femdagers juice-kur til 2249 kroner. Ernæringsansvarlig David Ersarve, forteller at prisen på juicen reflekterer i stor grad råvareprisen.

- Vi bruker mange og kostbare råvarer i juicene som seinere blir kaldpresset. Å kjøpe de samme råvarene i en matbutikk selv, som fersk ingefær, gurkemeie, grønnkål, brokkoli, mynte og ananas, som skal presses til 420 milliliter juice blir også kostbart. Legger du til tid, emballasje og logistikk i regnestykket, blir ikke forskjellen så veldig stor. En femdagers juicekur inneholder 30 flasker á 420 milliliter, sier Ersarve.

- I starten var den typiske kjøperen kvinner, men i den siste tiden har interessen blant menn eksplodert. I dag selger vi cirka 40 prosent til menn, så vår målgruppe er bred, forteller han.

- Virker ikke

Ifølge molekylærbiolog, toksikolog og seniorforsker Helle Knutsen ved Folkehelseinstituttet, er svaret på om slike kurer har noe for seg et klart nei.

Hun er en av forskerne som intervjues i boka «Bra Mat - Hva forskningen forteller oss», som tar for seg miljøgifter i mat, i tillegg til blant annet E-stoffer, supermat og matsmitte.

- Slike kurer er bortkastede penger. Det går ikke an å spise eller drikke noe som i løpet av kort tid renser kroppen for miljøgifter eller andre giftstoffer. Kjappe detox-kurer virker ikke, rett og slett fordi det ikke er sånn kroppen fungerer, sier hun.

Seniorforsker Helle Knutsen har blitt intervjuet om miljøgifter i boken «Bra Mat - Hva forskningen forteller oss». (Foto: Privat)
Seniorforsker Helle Knutsen har blitt intervjuet om miljøgifter i boken «Bra Mat - Hva forskningen forteller oss». (Foto: Privat) Vis mer

Derimot har kroppen sitt eget avgiftningssystem som fjerner miljøgifter fra kroppen.

- Vi får i oss miljøgifter og andre giftstoffer hver eneste dag, og etter at de er tatt opp i kroppen fra tarmen sendes de fleste giftstoffene med blodet og rett til leveren. Leveren fungerer som en rensesentral, og i leveren gjøres giftstoffene om slik at de forsvinner ut av kroppen med urinen, eller de skilles ut med gallen og så avføringen, sier Knutsen.

Hvor lang tid det tar, varierer fra stoff til stoff. Noen miljøgifter klarer kroppen å fjerne i løpet av et døgn, mens andre blir værende i kroppen i årevis.

- Renser bare lommeboka

Før hadde en detox-kur til hensikt å fjerne livstruende mengder med alkohol, medikamenter eller gift fra pasientens kropp. Denne detoxen ble gjennomført under kontrollerte forhold i en klinikk eller ved innleggelse på sykehus, ved bruk av sterke medikamenter, ifølge Christine Sundgot-Borgen, stipendiat, seksjon for idrettsmedisinske fag, ved Norges idrettshøgskole.

Christine Sundgot-Borgen, stipendat ved Norges Idrettshøgskole. (Foto: NIH)
Christine Sundgot-Borgen, stipendat ved Norges Idrettshøgskole. (Foto: NIH) Vis mer

- Dagens detox-kurer som selges over nett, på spa, treningssentre eller i helsekostbutikker har ingen vitenskapelig dokumentert effekt. De vil ikke klare å rense systemet vårt, men de vil definitivt rense lommeboka, sier hun.

- Hva synes du om prisen på en femdagers detox-kur?

- Med tanke på at dette mest sannsynlig ikke har en langvarig effekt, er det en pris som gir store forventninger til effekt, men som er et ran av kundene, sier Sundgot-Borgen.

Hun fortsetter:

- Slik som med kosttilskudd som fås kjøpt på tilsvarende utsalgssteder, vil innholdet av virkestoffer i detox-produktene være mangelfullt og vil ikke ha mulighet til å kunne påvirke de ulike kroppslige systemene. Enten fordi virkestoffene ikke finnes i produktet, eller så er konsentrasjonen for lav.

Skadelig

I de tilfellene hvor en detox-kur faktisk har en effekt råder Sundgot-Borgen til å være meget forsiktig.

- Dersom detox produktene hadde hatt en helsefremmende effekt slik noen markedsfører med, hadde de vært en del av de nordiske kostholdsanbefalingene. Det er de ikke. Fagpersoner innen ernæring fraråder alle å starte på slike dietter, da det i verste tilfelle kan være livsfarlig, sier hun.

Det er stadig meldinger om helseskadelige produkter på markedet, og Mattilsynet advarer om at mange produkter ikke lar seg undersøke før de selges til forbrukere.

- Forbrukerne kan ikke være sikre på innhold, effekt og risiko ved slike produkter. I de fleste tilfeller er det bare sløsing av penger inn mot et marked som tjener på nordmenns desperate forsøk på å ta vare på kroppen eller gå ned i vekt. Som regel vil et eple eller en porsjon med fiberrike korn gjøre langt mer nytte.

Juice-produsent enig

The Juicery sier seg enige med Helle Knutsens uttalelse om at det ikke er mulig å spise eller drikke noe som i løpet av kort tid renser kroppen for miljøgifter eller andre giftstoffer.

- Kroppen selv gjør en jobb med å rense kroppen for uønskede stoffer. Det trengs ikke juice til dette, og det er ikke heller det vi legger i ordet «juice-kur». Å hevde at en juicekur i seg selv renser kroppen for tungmetaller, gifter og liknende, tar vi avstand fra, sier Ersarve.

Manglende effekt

For noen vil en detox-kur oppleves som rensende og som en ny start, rett og slett fordi de tror at produktet har en effekt, en placeboeffekt, til tross for den manglende effekten, mener Sundgot-Borgen.

Andre kan ende i en ond sirkel med håp, kroppslig ubehag og økonomisk tap, skuffelse og behov for å prøve nye lovende produkter.

- I de periodene hvor kroppen skal «renses», og ikke har tilgang på vanlige måltider med energi og næringsstoffer, vil energiomsetningen skrus ned, og det er naturlig med en kjapp vektoppgang i etterkant av slike perioder. For mange blir dette selvsagt nok en skuffelse.

Detox-kurer er ifølge Sundgot-Borgen ikke en naturlig prosess som kroppen har behov for.

- Kroppen har selv organer og systemer som skal fjerne opphopning av skadelige stoffer, sier hun.

Miljøgifter i maten

De stoffene som vanligvis kalles miljøgifter, er stoffer som er vanskelige å bryte ned, og som er giftige i små mengder. Det kan være forurensning fra fabrikker, trafikk, langtransporterte stoffer i luften eller stoffer som lekker ut fra gamle søppeldeponier, ifølge Knutsen.

- Miljøgifter finnes i større eller mindre mengder overalt, i luften, i jorda, i vannet, i maten og i kroppene til dyr og mennesker. Det er veldig mange forskjellige stoffer som er miljøgifter, sier hun, og fortsetter:

- Vi har metaller som finnes naturlig ulike steder på jorda, og mange av dem er giftige for mennesker og dyr selv i veldig små mengder. Menneskers bruk av noen typer metaller i industri har ført til at de har blitt spredt over større områder og i større mengder enn det som finnes naturlig.

Bly, kadmium, kvikksølv og arsen er metaller som vi kan risikere å få i oss i skadelige mengder fra enkelte matvarer.

- Problemet med miljøgifter er at de brytes langsomt ned og derfor hoper seg opp i næringskjeden, og når mengdene blir store nok, kan de være skadelige. Selv om miljøgift forbys, tar de lang tid før den forsvinner, sier Knutsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling