Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nordmenn jakter billig utepils, men Bryggeriforeningen advarer: - Ikke betal for lite

Betaler du for lite kan du støtte svart arbeid og skatteunndragelse.

UT I SOLA: Det er populært med utepils i godt vær, og vi nordmenn trekker ut så fort det er mulig. Illustrasjonsfoto: Bård Løken / NN / Samfoto
UT I SOLA: Det er populært med utepils i godt vær, og vi nordmenn trekker ut så fort det er mulig. Illustrasjonsfoto: Bård Løken / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren er forhåpentligvis rett rundt hjørnet for oss her i nord-Europa, og med sola kommer varmen, som igjen betyr utepils-sesong.

Vi nordmenn klorer oss fast til utemøblene på restauranter og barer så fort sola kommer, og vi bryr oss ikke om det blir litt kjølig - da tar vi bare fram fleecepleddene og skrur på varmelampene - kun for å nyte en deilig utepils.

Bildene på sosiale medier med hashtaggen utepils har for lengst begynt å spre seg for sesongen, og i den anledning har vi sjekket ut billige ølpriser i Stavanger, Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø.

Litt lenger ned i artikkelen er listen over steder vi har sjekket ølprisene. Et par av stedene opererer med egne priser innenfor en gitt tid, eller studentpriser.

Vi har ingen fullstendig liste, og tar derfor gjerne i mot tips til byens billigste utepils om du befinner deg i en av de nevnte byene, slik at vi får fylt ut lista.

Tips oss gjerne på vår Facebook-side eller send journalisten en mail.

Ikke betal for lite Prisene på halvliteren varierer stort i de norske byene. Selv om vi ikke har fått tak i halvlitersprisene på alle barer og restauranter, vet vi det finnes steder med priser langt under en krølla femtilapp.

- Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Per liter øl betaler man 21,30 kroner i avgifter, pluss moms. Det betyr at koster det 30-40 kroner for halvliteren, kan du ta det for gitt at det er svart arbeid, skatteunndragelse eller liknende, sier direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome.

Som hos alle andre arbeidsplasser skal regninger og lønninger betales, og er det for lav pris kan det altså hende at du støtter dårlige arbeidsvilkår for ansatte.

- Men om et sted har svært lav pris over lang tid, burde ikke regnskapene da gås jevnlig over av skatteetaten?

- Jo, det burde man nok gjøre, sier Nome.

Funfact: I 1998 var snittprisen på en halvliters utepils 54 kroner.

Stavanger Det lille hjørnet: Carlsberg 0,4 koster 70 kroner. Det gir en halvliterpris på 87,5 kroner.

Café Bacchus:
Tou 0,4 koster 64 kroner, mens de tilbyr studenter samme øl for 44 kroner. Det gir en halvliterpris på henholdsvis 80 og 55 kroner.

Bøker og Børst: Selger 0,4 liter med Tou for 59 kroner på dagtid (til 18.30), og 71 kroner på kveldstid. Halvliterprisen blir da cirka 74 kroner på dagen, og cirka 89 kroner på kvelden.

Hansen Hjørnet: 0,4 liter Lervig koster ifølge stedets nettside 82 kroner. For en halvliter blir det da 102,5 kroner.

Bergen Vaagen pub: 0,4 Hansa koster 54 kroner på Vaagen pub. Det gir en halvliterpris på 67,5 kroner.

Hectors Hybel:
Her selges det også Hansa i 0,4 litersglass. Det koster 44 kroner på Hectors Hybel, noe som gir en halvliterpris på 55 kroner.

Folk & Røvere:
Hansa 0,5 koster 64 kroner.

Det akademiske kvarter:
Her tilbys det 0,4 liter Hansa, hvor det for studenter koster 47 kroner, og for oss andre koster det 57. Halvliterprisen blir da cirka 59 kroner for studenter og cirka 71 kroner for ikke-studenter.

Ifølge driftsansvarlig på Det akademiske kvarter, Per-Martin Jenssen, har de to uteserveringer.

- Den ene er på 20-30 kvadratmeter, mens den andre som ligger i bakgården er på rundt 200 kvadratmeter, sier Jenssen.

Når sola er på sitt beste i Bergen trekker bergenserne ut. Det har ikke oppstått spesielle hendelser på uteserveringa på de varmeste dagene, men Jenssen sier det er en god idé å vurdere å selge solkrem i baren.

Oslo Café Sara: Tilbyr 0,5 Ringnes for 78 kroner.

Sir Winston: 61 kroner for 0,4 Frydenlund, det betyr halvliterpris på cirka 76 kroner.

Oslo mekaniske verksted:
82 kroner for en halvliter med Frydenlund.

- Vi har plass til cirka hundre på uteserveringen vår. Vi har sol i noen timer, og man kan sitte ute til 23.00, sier daglig leder Christoffer Holm til Dagbladet.

Rett Inn bar: Dette stedet har vært godt kjent for billige ølpriser i mange år, og denne sommeren er intet unntak. På Rett Inn bar får du en halvliter Ringnes for 44 kroner.

Dattera til Hagen: Her selges Hansa i 0,4 litersglass for 76 kroner, som betyr en halvliterspris på 95 kroner. De har en stor uteservering, men sola står for det meste helt bakerst i bakgården.

Ifølge daglig leder, Martine Hagen, får du bordservering på dagen, mens du på kvelden går i baren. Førstnevnte kan by på problemer.

- Det hender jo at noen stikker, men det er ikke ofte. Men det er jo noen som glemmer at de har regning, og kommer tilbake, sier Hagen.

Rock In: 0,5 liter Aass selges for 48 kroner søndag til torsdag, mens du på fredager og lørdager betaler 57 kroner for halvliteren.

Trondheim Vertshuset Grenaderen: 0,5 liter Dahls koster her 91 kroner.

Café ni muser:
Også her får du Dahls i et halvlitersglass, men på Café ni muser koster det 74 kroner.

Cafe bare blåbær og bar: Ifølge nettsiden selger baren 0,5 liter med Dahls for 85 kroner.

Mormors stue:
Mellom 18 og 21 koster det 69 kroner for en halvliter med Dahls, mens du før og etter dette betaler 79 kroner for den samme ølen.

- Vi har en liten bakgård, hvor det er plass til minst 30 personer. Vi har sol her, men om det regner trekker vi ut en markise, sier Helene Wibe Hanssen hos Mormors stue.

Barmuda: Ifølge nettsiden selges en 0,4 liter Dahls for 72 kroner på Barmuda. For en halvliter blir det da 90 kroner.

Tromsø Selv om det ofte er en del kaldere i nord enn her nede i sør, sitter ikke folk inne av den grunn, og flere tilbyr uteservering i «Nordens Paris».

No. 24: For en vanlig Mack pilsner koster det 91 kroner for en halvliter her.

Jernbanen:
Også her tilbys vanlig Mack pilsner i halvlitersglass, for samme pris som hos No. 24; 91 kroner.

Gründer:
Her selger de Mack isbjørn, og det koster 74 kroner for en 0,4 liter. Det gir en halvliterpris på 92,5 kroner.

Verdensteatret: Her selger de Mack pilsner i pint-størrelse, altså 0,57 liter, for 96 kroner. Regner man det om til en halvliter, koster det da cirka 84 kroner. På torsdager etter klokka 20.00 koster en pint 62 kroner, en halvliterpris på drøye 54 kroner. Er du medlem av Cinemateket, koster en pint deg vanligvis 86 kroner, altså rundt 75 kroner for en halvliter.

Ølhallen: Her har de 67 tappetårn, og 17 av disse er øremerket Mack. Selv om den vanligste og billigste pilsen er vanlig Mack pilsner til 85 kroner for en halvliter, nytter det ikke bare å be om en øl.

- Da får de raskt et spørsmål tilbake om hva de ønsker, sier daglig leder, Bente Bredrup, og forteller at de resterende 50 tappetårnene består av øl fra norske mikrobryggerier.

Vet du om andre som er billigere og burde komme på lista? Tips oss på vår Facebook-side eller send journalisten en mail. !

Hele Norges coronakart