En økologisk kollaps:

Nordsjø-torsken forsvinner: - Går feil vei

Kvotene er nå lavere enn under andre verdenskrig.

BESTANDEN SYNKER: Bestanden av torsk i Nordsjøen synker dramatisk. Kvotene har ikke vært mindre enn siden Annen verdenskrig. Foto: SCANPIX
BESTANDEN SYNKER: Bestanden av torsk i Nordsjøen synker dramatisk. Kvotene har ikke vært mindre enn siden Annen verdenskrig. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torskebestanden i Skagerrak og Nordsjøen har en dramatisk nedgang, viser nye tall fra både norske og britiske fiskemyndigheter.

Til Aftenposten uttalte Tore Johannessen ved Havforskningsinstituttet at han fryktet at endringene er varige:

- Det bekymringsfulle ved slike skifter i økosystemet er at vi aldri har sett at det gamle systemet har kommet tilbake igjen. Det blir en varig endring.

Bjørn Strandli har tidligere jobbet for som nasjonalparkforvalter hos fylkesmannen i Vestfold og Telemark. Nå er han prosjektleder for kampanjen Krafttak for kysttorsken og kan fortelle at både forskere og fritidsfiskere deler Johansens bekymring.

- Pessimistene sier endringene er irreversible, mens det finnes dem som er mer optimistiske også, sier Strandli til Dagbladet.

Kvoteråd

Tallene som presenteres bygger på rapporter som ble offentliggjort i sommer. Hvert år gir Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) såkalte kvoteråd. De baserer seg på ulike målinger av bestand og næringsgrunnlag i ulike områder.

Tallene dreier seg om torsk i Nordsjøen som økonomisk sett ikke er like viktige som torsken lenger nord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer