MANGE KOKKER: Men ikke noe søl. Det er stram regi på Maaemo-kjøkkenet.
MANGE KOKKER: Men ikke noe søl. Det er stram regi på Maaemo-kjøkkenet.Vis mer

Robinson & Fredag på Maaemo:

Norge rundt på første klasse

Svaret på åttetusenkronersspørsmålet er ja. Maaemo er verdt det. 

- Skal vi late som om vi ikke har noe forhold til tørket reinsdyr, rømmegrøt, gravlaks, brunost og alle de andre særnorske smakene som kjøkkenet her velter seg i?

STASELIG MOTTAKELSE på Maaemo.
STASELIG MOTTAKELSE på Maaemo. Vis mer

Fredag så avventende på Robinson.

- Å late som om vi er inspektører fra Michelinguiden, altså? Høres morsomt ut, for mange av ingrediensene – smakene – må oppleves som mildt sagt bisarre, for smaksløker som ikke er vokst opp med dem.

Nå må det tilføyes at mye av det som serveres i en standard tiretters meny på Norges eneste restaurant med toppscore i Michelinguiden, også oppleves som fremmed for norske gjester. Men også spennende og eventyrlig.

Skog, blomster og maur

Festen begynte med noe som så ut som en liten blomsteroppsats på toppen av en mørdeigsterte med grønnsaker.

Og for å styrke følelsen av skog og mark ytterligere, var herligheten krydret med – svarte skogsmaur.

SER DU FISKEN? Lettsyltet makrell fra Oslo-fjorden gjemmer seg under den lille blomsterengen. (Klikk på bildet for å se en større versjon.) 
SER DU FISKEN? Lettsyltet makrell fra Oslo-fjorden gjemmer seg under den lille blomsterengen. (Klikk på bildet for å se en større versjon.)  Vis mer

- Veldig godt, sa servitøren. - Det smaker som små syrebomber.

Og det gjorde de, pina dø.

Fortsettelsen var ristet gjær og løyrom i kremmerhus, potetkake med kongekrabbe og svarthyll, rå kniv-skjell med en dressing av hvite rips og lyng, favabønner med stikkelsbær og syrnet ost, rakfisktartar med purre og salatjuice (!), østersemulsjon med blåskjell-gelé og dillsaus.

- Min favoritt så langt er nok rakfisken, en usedvanlig måte å servere denne tradisjonelle retten på.

Neste rett ble også et høydepunkt: lettstekt kamskjell med fermentert honning, ferske kantareller og timian.

Så fulgte lettsyltet makrell med sommerblomster som smakte akkurat som det høres: sært, men fantastisk.

Og så: rømmegrøt med overstrødd med tørket reinsdyrhjerte, en god porsjon brunet smør og en dash plommeeddik.

CHEFS TABLE: Her har du full oversikt over aktiviteten på kjøkkenet. 
CHEFS TABLE: Her har du full oversikt over aktiviteten på kjøkkenet.  Vis mer

- Dette er rømmegrøt selv en rømmegrøthater kan elske, konkluderte Robinson.

Den lille skuffelsen som bekreftet den fantastiske opplevelsen

Nedturen, hvis en kan bruke et så sterkt ord her, sørget neste rett for. Brissel med erter, gjæret morellsaft og malt, var ikke dum, men ertene dominerte brisselen fullstendig.

- Og her har dere vinen til kveldens hovedrett, sa sommelieren og skjenket i Fleurie Gamay, en relativt kraftig Beaujolais fra Jean Foillard. Eller var det hovmesteren? En servitør? Snakket han engelsk eller norsk?

MODERNE: Maaemo ligger i et av nybyggene i Schweigaardsgate, og interiøret er spartansk, men moderne.
MODERNE: Maaemo ligger i et av nybyggene i Schweigaardsgate, og interiøret er spartansk, men moderne. Vis mer

På dette tidspunktet hadde så mange servitører, vinkelnere og kokker vært bortom bordet, at Robinson og Fredag mistet litt oversikten.

«Hovedretten», som ikke var stort større enn de fleste foregående, var en tartarvariant på mørnet okse med svarthyll, svart hvitløk, gressløk og vinaigrette på røykt oksefett.

- Jo, må nok si at dette er den merkeligste tartarvarianten jeg har spist. Og antakeligvis den beste, kvitterte Robinson.

Det var tid for ost. Men selvfølgelig, her serveres det ikke noe tradisjonelt ostefat.

Med var den norske blåmuggosten Kraftkar pulverisert ved hjelp av flytende nitrogen, og tilsatt syltet, svart trompetsopp. En uortodoks, men morsom vri.

Norge rundt på første klasse

Så var det klart for den søte avdelingen: Bringebær og brent krem, iskrem av brunet smør og hasselnøttcrumble og kaffesirup, vaffelkule fylt med vaffelrøre og en gelé laget på te.

Innslaget av kaffe og te – og vinen selvfølgelig – var så vidt Robinson og Fredag kunne se, det eneste på kveldens meny som ikke var dyrket i norsk jord, hadde svømt i norsk vann eller beitet på norsk mark.

EKSKLUSIV:  Vinkjelleren til Maaemo er rikholdig, og du får smake på mange av dem om du går for vinpakke. 
EKSKLUSIV:  Vinkjelleren til Maaemo er rikholdig, og du får smake på mange av dem om du går for vinpakke.  Vis mer

- Jo, det skal godt gjøre å koke i hop et norskere måltid, og det er virkelig imponerende hvor lite norsk, i betydningen tradisjonelt og traust, dette er.

- Her er kamskjell fra Frøya, knivskjell fra Steigen, østers fra Bømlo, bønner fra Hvaler, reinsdyr fra Røros, makrell fra Oslofjorden, vekster fra Ekebergåsen – ja, selv honning fra Oslo sentrum. Dette er virkelig Norge rundt!

- Norge rundt på første klasse! sa Fredag og forsynte seg med petit four, som så ut som sjokolade, men selvfølgelig var noe helt annet og norsk: brunost og bokhvete.

Åttetusenkronersspørsmålet: Er det verdt det?

Selv om de er aldri så lykkelige, har alle eventyr en slutt. Det var tid for å stille tusenkronersspørsmålet.

Norge rundt på første klasse

- Eller rettere, åttetusenkronersspørsmålet, sa Robinson som nettopp hadde kvittert for regningen for to tiretters menyer med ditto vinpakker, som ikke sto tilbake for maten.

- Er det verd pengene?

- Det er dyrt. Men dette er en opplevelse jeg kommer til å huske lenge. Jeg skjønner godt Michelin-inspektørene som har latt seg begeistre så til de grader av denne fremmede blomsten i den norske - og internasjonale - restaurantjungelen.

Jeg kommer aldri til å se på verken rømmegrøt eller skogsmaur på samme måte igjen.

MANGE KOKKER: Men ikke noe søl. Det er stram regi på Maaemo-kjøkkenet. 
MANGE KOKKER: Men ikke noe søl. Det er stram regi på Maaemo-kjøkkenet.  Vis mer