Kinesisk comeback

«Norges beste kinarestaurant»: - Mmm. Spenstig!

Noe har skjedd med Hakkaiza.

<strong>VINTER-VÅRRULLER:</strong> Utenfor sesong er det enklere å få plass på restaurantene på Sørenga. Foto: Christian Roth Christensen
VINTER-VÅRRULLER: Utenfor sesong er det enklere å få plass på restaurantene på Sørenga. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
«Norges beste kinarestaurant»: - Mmm. Spenstig!

Dette skal bli interessant, sa Fredag. – Nå får vi testet hvor stor innflytelse vi restaurantanmeldere virkelig har.

Hakkaiza ytterst på Sørenga ble i 2017 utropt til Norges beste kinarestaurant av Luxury Travel Guide Award – hva nå det måtte være. Den har også fått alt fra euforiske anmeldelser til regelrett slakt i norske aviser. Det siste ganske nylig.

Nå var spørsmålet: Har kritikken fått konsekvenser? Er det skjedd ting på kjøkkenet som følge av den knusende dommen?

Servicen var det ikke noe å si på. En hyggelig servitør hilste velkommen og viste Robinson og Fredag til et bord langs den ene kortveggen i det smakfullt innredede, men relativt tomme lokalet. Nå er ikke dette den gunstigste årstida for verken Sørenga, Tjuvholmen eller Aker Brygge, men likevel. Kort tid etter dukket det opp en del andre gjester, noen av dem ganske blide og høylytte, noe som øyeblikkelig hevet stemningen.

<strong>IKKE VÅRE RULLER:</strong> Hakkaiza serverer flere kjente klassikere fra det kinesiske kjøkken, som dim sum (siu mai), hoisinsaus og crispy duck.
IKKE VÅRE RULLER: Hakkaiza serverer flere kjente klassikere fra det kinesiske kjøkken, som dim sum (siu mai), hoisinsaus og crispy duck. Vis mer

Menyen er liten og består i hovedsak av variasjoner over kjenninger fra det kinesiske kjøkken, med markante innslag av dim sum-retter.

- Kanskje vi skal ta en ferdig settmeny, slik at vi får et så bredt inntrykk som mulig, foreslo Fredag, og sånn ble det.

Det tilbys også vinpakke, men Robinson og Fredag valgte øl denne kvelden, ikke minst siden menyen lovet et solid innslag av chili i flere av rettene.

- Mmm. Spenstig!

De første tre rettene, en frisk endivesalat med tamarind og peanøtter, dumplings med chiliolje og dim sum-klassikeren siu mai – dampete hveteputer fylt med svin og reke – vekket begeistring. Spesielt salaten.

- Overraskende spennende, med både surt og søtt – og en distinkt stramhet fra peanøttene. En god start.

<strong>IKKE DUMT MED DUMPLINGS:</strong> Selv om anmelderne liker mange av rettene, klarer ikke Hakkaizu å få mer en fire på terningen.
IKKE DUMT MED DUMPLINGS: Selv om anmelderne liker mange av rettene, klarer ikke Hakkaizu å få mer en fire på terningen. Vis mer

Neste trio ble også godt mottatt.

- Vårruller er og blir vårruller, men disse var slett ikke verst. De friterte won ton-ene med søt chili var knasende sprø utenpå og hadde saftig fyll inni. Perfekte på en sur vinterkveld som dette, mente Fredag.

- Jo da, men jeg må si at jeg holder en knapp på kyllingvingene. Søte, sterke – og klissete! Nei, her funker verken kniv, gaffel eller pinner. Her må «apostlenes klyper» til pers. Skjønner godt at det serveres våtservietter til disse, sa Robinson.

Mens de ventet på menyens hovedrett, crispy duck, var det tid til en liten oppsummering:

- Så langt slett ikke dumt. Varierte smaker og konsistenser, delikat anrettet – og i motsetning til hos en del andre dim sum-restauranter virker disse dim sumene å være laget på stedet, ikke komme fra frysedisken til en av byens asiatiske supermarkeder, sa Fredag.

- Forsiktig nå, så du ikke fornærmer yrkesstoltheten til flere hardt arbeidende kokker, advarte Robinson, men måtte innrømme at Fredag hadde et poeng.

<strong>LIKE TEKSTUR:</strong> Anmelderne var fornøyde med spennet i smak og tekstur.
LIKE TEKSTUR: Anmelderne var fornøyde med spennet i smak og tekstur. Vis mer

Crispy duck, revet and pakket i flortynne hvete-pannekaker sammen med strimlet vårløk og agurk, er en litt mindre fjong variant av den sagnomsuste Pekinganda. Kvaliteten kan være både og. Den Robinson og Fredag fikk servert, plasserte seg pent på riktig side av skalaen. Etter en omgang i frityren var skinnet knasende sprøtt og kjøttet mørt uten å være tørt.

- En annen ting som trekker opp er hoisinsausen. Den er mindre søt enn vanlig og det kler anda godt. Valget av syltet reddik som tilbehør gir også en del syre som ofte savnes, sa Fredag.

- Ja, helhetsinntrykket kan ofte bli i søteste laget, men altså ikke her.

Desserten «Asian mess», som besto av mango med salt kokoskrem og søt marengs, utgjorde en fin og balansert avslutning på et …

- Ja, hva synes du?

Robinson så avventende på makker Fredag.

- Vel, jeg tror vi kan slå fast at ting har skjedd her siden vår kollega ga Hakkaiza det glatte lag. Så da har kanskje restaurantkritikkene en effekt?

Robinson trakk på skuldrene.

- Kan se sånn ut. Eller så kan det være så enkelt som at kokken hadde en dårlig dag da de var her. Eller anmelderen. Eller kanskje begge to.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer