Smakstest av påskegodt:

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

Her er påskens beste godteri for store og små.

PÅSKEGODT: Butikkene bugner av poser med godteri du kan fylle påskeeggene med, og her fant kokkene noen virkelige godbiter.
PÅSKEGODT: Butikkene bugner av poser med godteri du kan fylle påskeeggene med, og her fant kokkene noen virkelige godbiter.Vis mer

- Det handler mye om nostalgi, når det kommer til påskegodt. Det jeg fikk som barn, synes jeg fortsatt er godt, selv om jeg objektivt sett skjønner at det ikke er det, sier Ulrik Jepsen, kjøkkensjef på À l'aise restaurant i Oslo.

TESTPANELET: Amandine Jacob og Ulrik Jepsen fra À l'aise restaurant i Oslo.
TESTPANELET: Amandine Jacob og Ulrik Jepsen fra À l'aise restaurant i Oslo. Vis mer

Sammen med kollega Amandine Jacob har han smakt seg gjennom et utvalg av årets påskegodt for Dagbladet.

Jepsen er fra Danmark og Jacob fra Frankrike, mot grensa til Tyskland, og de to har nok litt andre referanser enn hva nordmenn er vant til, og synes det er spennende å smake på det norske godteriet.

- Godteri i Norge er veldig forskjellig fra det jeg er vant til, men påskegodtet er ikke like langt unna, sier Jacob.

Formen er ganske universell, det er små påskeegg, gjerne i pastellfarger. Og de norske påskeeggene skuffer ikke. Testpanelet fant favoritter både til store og små.

Anthon Bergs mandelegg med lakris imponerte kanskje mest, med lekkert og eksklusivt utseende, spennende tekstur og en god og tidsriktig smak av salt lakris.

Det var likevel Freia som gikk av med seieren med sine små supersøte sjokoladeegg.

- Disse blir nok en favoritt både hos store og små.

GLEMTE SEG: Under den tradisjonelle påskeegg-rullingen i Det hvite hus, glemte Donald Trump noe viktig. Heldigvis var kona Melania der for å passe på ham. Video: AP Vis mer

Innpakket til påskeeggjakt

Både Jepsen og Jacob er vant til ulike varianter av påskeegg-jakt, og da er det innpakkede egg som gjelder.

Bare ett av eggene i denne testen er innpakket, men her kan du se vår test av større, innpakkede sjokoladeegg om du skal leke påskehare i år.

Slik testet vi

  • Vi har testet elleve forskjellige poser med påskegodt.
  • I testpanelet er Ulrik Jepsen, kjøkkensjef og eier av À l'aise restaurant i Oslo, og kollega Amandine Jacob.
  • Godteriet er vurdert ut ifra utseende, duft, konsistens og smak. Testen er gjennomført som en blindtest.
  • Påskegodteriet er handlet inn i dagligvarebutikker i Oslo sentrum, og prisene er fra uke 13.

Cloetta: Påskeskum

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

110 gram

354 kcal / 67 g sukker / 0,4 g fett

Pastellfargede skumfigurer i påskeformer.

Disse faller ikke i smak. De dufter lite, og smaker lite annet enn søtt.

Det kan i og for seg unnskyldes, men disse var så tørre at vi måtte sjekke datoen - og at vi ikke var blitt avspist med fjorårets påskefigurer.

- Dette er bare søtt, det gir meg ingen ting.

Anthon Berg: Drasjerte sjokoladeegg

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

80 gram

488 kcal / 62 g sukker / 23 g fett

Pastellfargete sjokoladeegg med drasjé.

Disse eggene ser pene ut (med unntak av en som var litt klumpete) og vil gjøre seg både som kakepynt eller i et egg. Dessverre er de fryktelig harde å spise.

Dette er de største sjokoladeeggene i testen, og det gjør seg dårlig i kombinasjon med såpass hard sjokolade - som testpanelet for øvrig karakteriserer som «billig» og lite god.

- Når du har så mye sjokolade i en bit, smaker man ekstra godt om sjokoladen er god eller dårlig - spesielt om den er mørk. Da hjelper det ikke at eggene er kjempesøte.

Nidar: Påskemarsipan - kolibripose

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

168 gram

460 kcal / 57 g sukker / 21 g fett

Små sjokoladetrukne marsipanegg med pastellfarget strøssel. Selve marsipanen er gul.

Disse marsipaneggene er blant dem som har fått flest «poseskader», altså at de ser litt triste og gamle ut etter å ha ligget løst og uinnpakket i en pose.

Ellers ser de søte nok ut, selv om testpanelet gjerne skulle sett at de var runde, og ikke flate. Det som trekker mest ned er imidlertid at marsipanen er altfor tørr.

Nidar: Appelsinmarsipan

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

136 gram

450 kcal / 49 g sukker / 23 g fett

Marsipankuler med appelsinsmak trukket med mørk sjokolade

Disse marsipankulene faller bedre i smak hos testpanelet. Selve marsipanen er ikke for tørr, og har smak av appelsin.

Det blir likevel litt i overkant mye marsipan i forhold til sjokolade, så totalopplevelsen blir litt for myk, og sjokoladesmaken kunne godt vært enda mer framtredende.

Smarties: Mini Eggs

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

90 gram

499 kcal / 70,7 g sukker / 20,4 g fett

Små, litt runde egg, som skiller seg positivt ut med litt sterkere sukkertøysfarger i den store pastellparaden.

Det er liten tvil om at det er Smarties, de har den veldig søte karakteristiske Smarties-smaken, med en tvist, det vil si appelsin.

- Appelsinsmaken er litt off, veldig kunstig, men ikke uspiselig, altså.

Cloetta: Dragé Egg

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

200 gram

381 kcal / 72 g sukker / 2,6 g fett

Små gule, brune, røde og grønne sukkeregg, noen trukket med et tynt lag sjokolade.

Med unntak av de sjokoladetrukne eggene, er disse krunsjy utenpå, og myke som marshmallows på innsida. Dette gir en god tekstur.

Smakene er kunstig, de ulike fargene indikerer ulike smaker - men det er så søtt og kunstig at det er vanskelig å vite hva. Testpanelet er likevel begeistret.

- Det smaker kunstig, men det vekker mange gode barndomsminner.

Nidar: Sjokolade-egg med kremet melkefyll

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

187 gram

570 kcal / 54 g sukker / 35 g fett

Små kremfylte sjokoladeegg. De er flate, noe man ikke får inntrykk av fra pakka.

Også disse eggene vekker barndomsminner, til tross for at de nok er av nyere dato, og testpanelet gjerne skulle sett at eggene var runde.

Melkefyllet funker bedre her enn i den større versjonen av eggene, men sjokoladen skuffer litt, og testpanelet etterlyser bedre temperering.

- Jeg sliter ofte med det når det gjelder kommersiell sjokolade. Men barna kommer til å elske denne.

Minde: Påske-sjokkis

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

210 gram

469 kcal / 55 g sukker / 13 g fett

Fire ulike sjokoladefigurer, én er fylt med appelsinkaramell, en med påskeskum, en marsipan og en er påskefigurer i ren sjokolade.

Disse faller umiddelbart i smak, spesielt variantene med skum og appelsinkaramell. Dessverre trekker selve sjokoladen noe ned også her, og der glipper sekseren.

- Her får jeg skikkelig påskefølelse!

Lindt: Lindor

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

100 gram

610 kcal, 44 g sukker / 45 g fett

Små påskeegg med kremfyll, tre farger, og tre typer sjokolade; mørk, melk og hvit. Alle er pakket inn, så disse egner seg også godt til å gjemme.

Kombinasjonen hvit og mørk sjokolade kan fungere, men den ene eller den andre har en tendens til å bli liggende igjen - mens testpanelet her hadde hver sin favoritt.

De setter også pris på teksturen, det myke fyllet omsluttet av sjokolade med litt knekk i. Og innpakkete egg egner seg perfekt til påskeegg-jakt.

Anthon Berg: Mandelegg med lakris

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

80 gram

520 kcal / 49 g sukker / 30 g fett

Sjokoladetrukne mandler med spraglete drasjé i hvitt og svart eller rødt.

Testpanelet lot seg imponere av disse eggene som er både søte - og ser eksklusive ut. Teksturen er også fin, sprø mandler, dekket av myk sjokolade og et sprøtt lag drasjé - og med tydelig smak av salt lakris.

- Salt lakris er kanskje ikke en vinner hos barna, men disse er klart best for dem med litt mer voksen smak.

- Testens vakreste egg.

Freia: Mini Egg

Norges beste påske-egg kåret: - De er vakre!

100 g

495 kcal / 68 g sukker / 22 g fett

Testpanelet elsket disse drasjerte sjokoladeeggene i sarte pastellfarger.

Utseendemessig er de blant de aller søteste i testen, og samtidig som de vekker nostalgiske følelser er de også elegante nok til at de kan brukes som pynt på kaker eller desserter.

Teksturen er god og testpanelet liker kontrasten mellom den myke sjokoladen og det sprø sukkerlaget. Det blir heller ikke for søtt, slik sånne egg gjerne kan bli, og sjokoladen er så god som butikksjokolade kan være.

- Et sikkert kjøp - disse vil alle like, både barn og voksne.

- Best i test.