Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Elio på Aker Brygge lager Norges aller beste pizza

Norges beste pizza

Få norgesmesterens kjevletips og trikset som gir sprø bunn! 

NORGES BESTE: Norsk lam og jordskokk i kombinasjon med italiensk trøffel og parmesan førte Elio Corsi til topps i NM i pizza. Foto: Tobias Schelin
NORGES BESTE: Norsk lam og jordskokk i kombinasjon med italiensk trøffel og parmesan førte Elio Corsi til topps i NM i pizza. Foto: Tobias Schelin Vis mer

(Dagbladet): - Og førsteprisen i årets norgesmesterskap i pizza 2017 går til... Elio Corsi!

TRØFFELHELT: Elio Corso vant NM med sin norsk-italienske pizza med langtidshevet surdeigsbunn. Foto: Lars Gulbrandsen 
TRØFFELHELT: Elio Corso vant NM med sin norsk-italienske pizza med langtidshevet surdeigsbunn. Foto: Lars Gulbrandsen  Vis mer

Mamma mia! Det tok mange måneders forberedelse og lassevis med trøffel og parmesan, men så gikk han da også til topps i NM, Elio Corsi (40).

I mai drar «pizzaiolaen» fra Eataly Ristorante i Oslo til pizzaverdensmesterskapet i hjemlandet Italia.

Hans sprø og tynne pizzavidunder med en blanding av norske og italienske ingredienser imponerte NM-dommerne stort. Men i all viraken fikk ikke italieneren med seg noe som helst av begrunnelsen for at han vant.

- Jeg hørte bare at de ropte opp navnet mitt, og skjønte at dette hadde gått veldig bra, sier en lykkelig Elio på engelsk med tung italiensk aksent, når Dagbladet besøker ham i restauranten på Aker Brygge.

Den nybakte norgesmesteren deler villig av sin kunnskap. Særlig er mange opptatt av hvordan man får bunnen sprøest mulig:

- Hemmeligheten er å vente med å legge på alt fyllet, sier Elio.

SØT PIZZA: Dr. Oetker har sluppet en ny type frossenpizza. Nemlig en med sjokolade på. Vi fikk italienske pizzakokker fra restaurant «Tipo» i Oslo til å vurdere den. Og folk på gata fikk også muligheten til å si sin mening. Foto: Per Ervland. Klipp: Endre Vellene. Vis mer

Norgesmesterskapet gikk av stabelen på årets store matmesse på Lillestrøm, Smak 2017, der snaut 30 pizzakokker deltok i to disipliner: Italiensk pizza og amerikansk pizza. Elio vant den første kategorien, mens Bodil Hasselknippe fra Pizzastua i Asker, lagde den beste amerikanske varianten.

Oppvokst i pizzarestaurant

PIZZAPROFF: Elio i sitt rette element. Snart reiser han til VM i pizza. Foto: Eataly Ristorante
PIZZAPROFF: Elio i sitt rette element. Snart reiser han til VM i pizza. Foto: Eataly Ristorante Vis mer

I restaurantkjøkkenet ligger jomfruelige deigemner på rekke og rad foran den hvitkledde pizzakokken. De skal straks «åpnes», det vil si formes med fingrene til en tynn, jevn bunn. Deretter følger et tynt lag med saus, før bunnene settes til etterheving, så de skal bli ekstra sprø og gode.

NYSTEKTE:  - Ikke bruk kjevle på deigen. Da klemmer du ut all luften, og bunnen blir flat, råder norgesmesteren i pizza. Foto: Cecilie Louise Berg
NYSTEKTE:  - Ikke bruk kjevle på deigen. Da klemmer du ut all luften, og bunnen blir flat, råder norgesmesteren i pizza. Foto: Cecilie Louise Berg Vis mer

Tobarnsfaren Elio har vokst opp med duften av nystekt pizza i neseborene. Familien driver pizzarestauranten Videopizza i Bologna. Husets sønn kan derimot ikke tenke seg å drive sin egen restaurant, og trives som pizzakokk på det norske spisestedet.

MEDALJEGROSSIST: Elio har vunnet både pizza-NM og EM og tatt bronse i pizza-VM. Neste dyst er årets VM i Italia. Foto: Cecilie Louise Berg 
MEDALJEGROSSIST: Elio har vunnet både pizza-NM og EM og tatt bronse i pizza-VM. Neste dyst er årets VM i Italia. Foto: Cecilie Louise Berg  Vis mer

Jordskokk og trøffel

Hoveddommer, Eirik Sevaldsen, er full av godord om Elios vinnerpizza, som var fylt og anrettet med jordskokk-krem, langtidsstekt lam, squash, parmesan, solsikkekjerner, fersk trøffel, og urtesalat.

- Bunnen var tynn, sprø og luftig, og bedre enn de andres. Dessuten fikk han pluss av juryen for fin balanse i fyllet, sier Sevaldsen, som til daglig er å finne i pizzarestauranten Lofthus Samvirkelag.

- En god bunn er en stor del av hemmeligheten bak en vellykket pizza. Får du til den, er du på god vei til å skape en fin pizzaopplevelse, tilføyer han.

URTESALAT: Garnityr til vinnerpizzaen. Foto: Lars Gulbrandsen
URTESALAT: Garnityr til vinnerpizzaen. Foto: Lars Gulbrandsen Vis mer

Lidenskap

Elios egen forklaring på at han vant både dette og forrige NM i pizza, er kort og grei: Lidenskap!

- Du må ha et lidenskapelig forhold til det du driver med. Det holder ikke å bare bake en pizza. Du må legge sjela i det, sier han, mens han lar trøffelskivene drysse som store snøfiller over pizzaen.

Resten av vinneroppskriften består av hemmelige elementer som en flere år gammel surdeigsstarter, samt mange dagers heving av deigen.

Deigen til hverdagspizzaen lar Elio «bare» heve i ett døgn.

STOLT: Daglig leder ved Eataly Ristorante, Tobias Schelin. Foto: Privat
STOLT: Daglig leder ved Eataly Ristorante, Tobias Schelin. Foto: Privat Vis mer

Vellagret parmesan

- Ja, den vanlige deigen i restauranten hever bare i ett døgn, forklarer han, før han gir pizzaen et avsluttende lag med sjenerøse flak av to år gammel parmesan.

- Vi er kjempestolte av Elio, sier kokk og daglig leder på Eataly Ristorante, Tobias Schelin.

 SMAKSBOMBE: Elio elsker fersk trøffel. Foto: Eataly Ristorante
 SMAKSBOMBE: Elio elsker fersk trøffel. Foto: Eataly Ristorante Vis mer

Han har jobbet tett sammen med norgesmesteren om utviklingen av gullpizzaen.

- Alle her har jo vært smaksdommere underveis. Det er både oppmuntrende og stas at vi så går hen og vinner.

Ble du sulten? Vinnerpizzaen er selvsagt satt på menyen i restauranten, men hvis du har lyst til å prøve deg på oppskriften i eget kjøkken, kommer den her: